23.09.2007. / 10:13

Autor: Nina Tomljanović

POSLJEDICE NEVREMENA

Već iduće godine pomoć za poplave od EU

Slovenija bi iduće godine mogla prvi put dobiti sredstva iz fonda solidarnosti Europske unije, a bit će upotrijebljena za cestovnu infrastrukturu i protupoplavnu zaštitu

"Europska unija reagirala je vrlo solidarno i već su u tijeku postupci da pravodobno podnesemo molbu za sredstva iz europskog fonda solidarnosti. Zato je neophodno što prije evidentirati i potvrditi počinjenu štetu", kazao je slovenski premijer Janez Janša prilikom posjeta gradiću Železniki, 40-ak kilometara sjeverozapadno od Ljubljane, koji je teško nastradao u katastrofalnoj poplavi izazvanoj olujnim nevremenom u utorak 18. rujna popodne.

Naime, Slovenija bi iduće godine mogla prvi put dobiti sredstva iz fonda solidarnosti Europske unije, a bit će upotrijebljena za cestovnu infrastrukturu i protupoplavnu zaštitu.

"Nakon što se potvrdi visina šteta zatražit ćemo pomoć, a sredstva će se upotrijebiti u prvom redu za prometnice, infrastrukturu i regulaciju vodotoka, kako bi se poplave spriječile u slučajevima kad je to moguće", izjavio je Janša, dodajući da očekuje da će europska sredstva stići već iduće godine, upravo u vrijeme kad troškovi sanacije vodotoka i uništenih cesta budu najviši.

Kako smo pisali u mjestu Železniki koje je zbog jakih kiša u utorak poplavila rijeka Sora umrlo je troje ljudi, polovica od šest žrtava poplava i odrona u sjeverozapadnoj i sjevernoj Sloveniji proteklog tjedna, a najveća šteta je na prometnoj infrastrukturi.

Slovenski premijer zahvalio se domaćim organizacijama i pojedincima koji su sa ugroženim krajevima pokazali veliku solidarnost, a šteta u cijeloj Sloveniji po prvim procjenama iznosi oko 200 milijuna eura.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika