25.09.2007. / 08:00

Autor: Ela Radić

Ekskluzivno

Bryan Ferry: "Volio bih živjeti još sto godina"

Bryan Ferry, koji će 11. listopada nastupiti u Zagrebu, samo za Extru otkriva kakav je otac, zašto se divi rapperu 50 Centu te priznaje da nikad nije bio sretniji

U četvrtak, 11. listopada, u zagrebačkom košarkaškom centru Dražen Petrović koncert će održati Bryan Ferry. Povodom tog nastupa razgovarali smo s 62-godišnjim pjevačem grupe Roxy Music u Londonu, u prostorijama izdavačke kuće E.M.I. pored koje se nalazi i njegov glazbeni studio. Već na početku razgovora pjevač je priznao da se jako raduje koncertu jer nikad kao sad nije uživao u nastupima, a posebno se veseli reakciji publike na njegove izvedbe pjesama Boba Dylana. Naime, Ferry će na koncertu promovirati svoj zadnji album, "Dylanesque", na kojem je obradio pjesme Boba Dylana, a izvodit će i neke od svojih najpoznatijih pjesama poput 'Slave to Love', 'Addicted to Love', 'Avalon' te obradu Johna Lennona 'Just a Jealous Guy'.

EXTRA: Zašto se obradili baš pjesme Boba Dylana?
- Zbog njihovih tekstova, jer su odlični, vrlo poetični i velik je užitak pjevati ih. Volim pjevati i vlastite pjesme, ali činjenica je da su njegovi tekstovi bolji. Činilo mi se da bi se i publici moglo svidjeti kako Dylanove pjesme zvuče kad ih ja pjevam. Uz sve to, prva pjesma koju sam objavio kao samostalan pjevač, 1973., izvan grupe Roxy Music, je Dylanova 'Hard Rain's A- Gonna Fall', tako da još od tada datira moja veza s njegovom glazbom i ovaj je album na neki način zatvorio taj krug.

EXTRA: Odakle potječe ta fascinacija Dylanom? Zanimljivo je to što ga nikad niste upoznali.
- Dobro, nije sad da sam opsjednut njime, to je više divljenje njegovoj glazbi i poetičnosti. A to što ga nisam upoznao i nije tako čudno. Ljudi misle da se mi glazbenici svi poznajemo međusobno pa da se skupimo u nekom klubu i družimo, ali to baš i nije tako. Njega nisam upoznao i zato jer sam inače povučen tip, a vjerujem da je i on takav. Funkcioniram u svome malom svijetu koji se uglavnom svodi, uz obitelj, na studio, koncerte i prijatelje. Moji su prijatelji iz svijeta mode i dizajna te nemaju previše veze s glazbom.

EXTRA: Vi ste obradili Dylanove pjesme. Za kojeg izvođača ili grupu biste voljeli da obradi vaše?
- Vjerojatno grupu Arcade Fire. Oni su mi jako dobri, sviđa mi se njihov pjevač, energija koju imaju na sceni. Doduše, možda bi bilo najpametnije da moje pjesme obradi netko tko je trenutačno najpopularniji - barem bi se album super prodavao.

EXTRA: Kakvo je vaše mišljenje o glazbenoj sceni danas?
- Pa ne znam koliko sam ja baš osoba koju možete pitati tako nešto jer više slušam takozvanu mrtvu glazbu - Mariju Callas, stari jazz, opere, dakle nešto sasvim drukčije od moderne glazbe. Nije sad da ništa ne znam, evo, izdvojit ću opet grupu Arcade Fire, a sviđa mi se i rapper 50 Cent, mislim da je jako dobar u onom što radi. Inače, ne idem ni na koncerte.
Više u novom broju Extre...

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika