Objavljeno u Nacionalu br. 619, 2007-09-25

Autor: Željko Rogošić

TRAGEDIJA VATROGASNOG ZAPOVJEDNIKA

Obiteljska katastrofa Dražena Slavice

PRITVORENI šef šibenskih vatrogasaca Dražen Slavica proživljava i osobnu tragediju: žena mu je nezaposlena, sin teško bolestan, a kći izložena nasilju u školi

Dražen Slavica svojom je ostavkom zaštitio sve  sebi nadređene, možda čak i do položaja ministra u VladiDražen Slavica svojom je ostavkom zaštitio sve sebi nadređene, možda čak i do položaja ministra u VladiDražen Slavica, zbog kornatske tragedije uhićeni zapovjednik šibenske Županijske vatrogasne postrojbe, koji je već 20 dana pritvoren u istražnom zatvoru, proživljava i privatnu tragediju. Dok je on u pritvoru, njegova je obitelj u očajnoj situaciji.
Dražen Slavica je funkciju županijskog vatrogasnog zapovjednika obavljao volonterski, a dužnost čelnika JVP Šibenik profesionalno.

Slavica se u rad DVD-a Šibenik dragovoljno uključio s 18 godina. Po zanimanju je mehaničar. Prije odlaska na vatrogasno doškolovanje radio je u Poduzeću za ceste Šibenik. Uz financijsku pomoć DVD-a Šibenik i MUP-a Slavica je u Zagrebu završio prvo Višu, potom uz pomoć županijske vatrogasne zajednice i Visoku školu sigurnosti na radu, smjer zaštita od požara, i stekao zvanje inženjera zaštite od požara.

U šibenskoj postrojbi djelovala su samo dva takva inženjera - pokojni Dino Klarić, koji je poginuo na Kornatu, i Dražen Slavica, kojemu je određen jednomjesečni pritvor pod sumnjom da je iz nehata počinio kažnjivo djelo protiv opće sigurnosti. U Šibeniku ističu da je u sustavu Dražen Slavica dobro funkcionirao. Dok je bio u DVD-u, odnosno postrojbi, davao je sve od sebe, bio istinski radoholičar.

Ali kao zapovjednik, to svi primjećuju, imao je velikih problema u komunikaciji s ljudima. Često je nastupao bahato, što su mu mnogi zamjerali. Znalo se da je u odličnim odnosima s predsjednikom šibenske Županijske vatrogasne zajednica Željkom Čogom i tajnikom Jordanom Žajom, koji su ga podržavali u svim njegovim napredovanjima. Obiteljska situacija Dražena Slavice vrlo je teška. On ima suprugu Ivonu, koja je nezaposlena, te dvoje malodobne djece. Petogodišnji sin boluje od leukemije. Njegovo liječenje pomogli su Slavičini kolege vatrogasci. Prilozi s vatrogasnog bala upućeni su obitelji Slavica, kao pomoć u liječenju.

Sedmogodišnja kći Dražena Slavice ove je jeseni pošla u prvi razred osnovne škole. Dijete je bilo izloženo nasilju, prijetnjama i poruzi vršnjaka i druge djece, što je zasigurno djevojčici donijelo traumatična iskustva. I Dražen Slavica i njegova obitelj zaslužuju bolji, drukčiji odnos i pomoć društva. Zamolili smo njegovu suprugu Ivonu da ispriča svoju i muževu priču, ali ona je to odbila. Ivona Slavica je zabrinuta za budućnost supruga, svoju i sigurnost svoje obitelji, posebno djece, a još uvijek ne zna tko će podmiriti troškove obrane i zastupanja njezina supruga.


ĐURO POLDRUGAČ, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, poznate i kao služba 112ĐURO POLDRUGAČ, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, poznate i kao služba 112Neopozivom ostavkom na mjesto zapovjednika od daljnje istrage i kaznene odgovornosti Slavica je spasio cijelo Predsjedništvo Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, čelnike Hrvatske vatrogasne zajednice, čelnike mjerodavnih uprava Ministarstva obrane, možda i ministra Berislava Rončevića. Zbog utvrđenih brojnih propusta tijekom i nakon tragedije na Kornatima u šibenskoj Županijskoj vatrogasnoj zajednici i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici nitko osim Slavice nije smijenjen, pritvoren ili kazneno gonjen zbog izrazitih propusta u organizaciji cijelog sustava zaštite od požara.
“Sustav HVZ-a nije dobar, cijela naša organizacija je trula. A naša vatrogasna zajednica se ne razlikuje od drugih županija, po mnogo čemu smo i bolji“, rekao nam je jedan od članova Predsjedništva Šibenske vatrogasne zajednice, koja je prošlog tjedna prihvatila iznuđenu ostavku Dražena Slavice i na mjesto vršitelja dužnosti županijskog vatrogasnog zapovjednika imenovala Darka Dukića.

Zašto je prošlog ponedjeljka u zatvorskoj ćeliji rukom ispisana ostavka Dražena Slavice, zapravo, iznuđena, iako nitko ne dvoji da je ostavka iznurenog i zatvorom psihički dotučenog županijskog zapovjednika šibenskih vatrogasnih postrojbi doista i, nešto zakašnjeli, ali moralan čin čovjeka koji se suočio i s argumentima o mogućim vlastitim propustima u tragediji dvanaestorice vatrogasaca? Slavičina ostavka napisana je na traženje Jordana Žaje, tajnika Županijske vatrogasne zajednice, koji je Slavicu posjetio u pritvoru i s njima razgovarao.

DVD TISNO dobrovoljni vatrogasci s Draženom SlavicomDVD TISNO dobrovoljni vatrogasci s Draženom SlavicomSamo tjedan dana prije, to isto Predsjedništvo Županijske vatrogasne zajednice, odbilo je smijeniti Dražena Slavicu s mjesta zapovjednika, odbilo utvrditi makar njegovu moralnu odgovornost i čvrsto stalo iza njega. Kako su protesti i traženje odgovornosti u Šibeniku postajali sve glasniji, posebice od članova obitelji poginulih vatrogasaca, kako se više nije prozivao samo Slavica, nego se krug odgovornih tražio na višim razinama, sve do premijera Sanadera i nekolicine njegovih ministara i pomoćnika, sustav je reagirao munjevito.

Predsjednik šibenske Županijske vatrogasne zajednice Željko Čoga i tajnik Jordan Žaja morali su osigurati odstup i smjenu Dražena Slavice, te tako obraniti i sebe, i Predsjedništvo, i čelnike u zapovjednom lancu iznad njih. Predsjedništvo šibenske Županijske vatrogasne zajednice više nije moglo braniti Slavičin ostanak na dužnosti zapovjednika, nego ga je trebalo žrtvovati, kako bi se spriječilo temeljito utvrđivanje kaznene i profesionalne odgovornosti zbog propusta u gašenju požara na Kornatima, organizacije, prijevoza unesrećenih, sustava veze i dojavljivanja na svim razinama, kako se cijeli porozni, nedorečeni i nesuvisli sustav Hrvatske vatrogasne zajednice ne bi doveo u pitanje.

Na takvu munjevitu odluku o prihvaćanju neopozive ostavke pritvorenog zapovjednika Slavice reagirao je član Predsjednišva Zoran Smolić, upozoravajući da nije samo Slavica kriv, nego i oni koji su podržavali dvojnost njegovih uloga. Kako je Smolić praktički prozvao Željka Čogu, Jordana Žaju i šibenskog župana Gorana Pauka za manipulacije, krešenja Statuta i neodgovornost, izbio je otvoreni sukob.

Smolić je protestirao i prije nekoliko godina, kad je Slavica postavljen za zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, tražeći da se poštuje Statut, da županijski zapovjednik bude profesionalac, koji će nadzirati rad dobrovoljnih vatrogasnih društava i Javne vatrogasne postrojbe. “Te dvije dužnosti ne može obavljati jedna osoba, koja će biti nadređena samoj sebi“, kaže Zoran Smolić. “Oštro su mi se protivili Čoga i Žaja. Žaja je ujedno tajnik Županijske vatrogasne zajednice i predsjednik Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, pa je i sam u dvostrukoj ulozi.

PROSLAVA Dražen Slavica snimljen prošle godine na obilježavanju 25-godišnjice DVD-a TisnoPROSLAVA Dražen Slavica snimljen prošle godine na obilježavanju 25-godišnjice DVD-a TisnoUdvostručavanjem uloga stvara se monopol unutar zajednice, jer se tako upravlja, manipulira i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u okolnim mjestima, i Javnom vatrogasnom postrojbom i članovima Predsjedništva Županijske vatrogasne zajednice, koji su zapravo predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vodica, Tisnoga, Zablaća, Zlarina, Pirovca, Zatona, Skradina, Knina, Drniša, Kistanja i Žirja, i koji su postali samo Čogina i Žajina glasačka mašinerija“, istaknuo je sada već bivši član Predsjedništva Zoran Smolić.

“Ni po čemu naša županijska Vatrogasna zajednica, ni naša dobrovoljna vatrogasna društva, nisu lošiji od drugih. Dapače, mi smo među najboljima u Hrvatskoj. Nije Dražen Slavica jedini koji je u Šibeniku bio na dvjema dužnostima. Ali lako bi se moglo dogoditi da on jedini snosi odogovornost za slabosti cijelog sustava i doista postane ‘žrtveno janje’. Nedavno sam bio nazočan kad je načelnik HVZ-a Željko Popović rekao da nije problem to što je Slavica u dvije uloge, jer tako se događa i drugdje, širom Hrvatske.

Smolić pretjeruje i dobro mu je Žaja rekao da je on zadnji koji bi u ovoj situaciji Slavici pružio ruku. Problem je u ovom sustavu, u kojem dobrovoljna vatrogasna društva na moru tri mjeseca bez prestanka gase požare, rade više nego javne vatrogasne postrojbe u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su DVD-i s kontinenta predani preventivi i edukaciji“, istaknuo nam je jedan od članova Predsjedništva i predsjednik DVD-a u mjestu nadomak Šibenika.

JORDAN ŽAJA, tajnik šibenske Županijske vatrogasne zajednice, kaže da ga je Slavica molio da ne podnosi ostavku; snimljen na dan pogibije vatrogasacaJORDAN ŽAJA, tajnik šibenske Županijske vatrogasne zajednice, kaže da ga je Slavica molio da ne podnosi ostavku; snimljen na dan pogibije vatrogasaca U Šibeniku smatraju da je više nego jasno da su na prvu vijest o tragediji na Kornatima Dražen Slavica i Željko Čoga trebali dati ostavke. Slavica je dva dana poslije, istina, ponudio na raspolaganje svoj mandat, ali kao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, ali ne i kao zapovjednik županijske vatrogasne zajednice. Željko Čoga nije ponudio ništa, nitko ga nije smijenio, a sada je Slavica poslužio kao “kišobran“ za njega, tajnika Žaju, i cijelo Predsjedništvo Šibenske vatrogasne zajednice, koje još uopće nije analiziralo tko je i za što odgovoran u kornatskoj tragediji. Niti će, prema riječima Jordana Žaje, o odgovornosti raspravljati u dogledno vrijeme. “Nije točno da svi trebaju dati ostavke. I sam sam stavio na raspolaganje dužnost predsjednika Upravnog vijeća u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, ali Gradsko poglavarstvo o tome još nije raspravljalo. Nakon tragedije na Kornatima gasili smo 56 požara, nismo ni mogli napraviti analizu. To nećemo moći sami, nego uz pomoć struke“, ustvrdio je Jordan Žaja.

“Ne bih Slavicu nazvao ‘žrtvenim janjetom’, nego prvim pritvorenikom. Po mojem mišljenju Slavica nije trebao biti zatvoren. Sustav zaštite ni sustav odgovornosti nisu dobro riješeni u našem zapovjednom lancu. Nas vatrogasce, u udruzi građana, nema tko štititi. Iako je, tijekom mog posjeta u zatvoru, Slavica tražio da ne podnesem ostavku, govoreći mi: ‘Jordane, ti se ne smiješ povući!’, mislim da ću to morati. Imam osjećaj odgovornosti“, najavio je Jordan Žaja.

Smolić protiv Slavice

Dražen Slavica je već sedam godina bio zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice, a prije dvije i pol godine postao je i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika. Takvoj se situaciji već prije protivio član Predsjedništva šibenske Županijske vatrogasne zajednice. “Te dvije dužnosti ne može obavljati jedna osoba, koja će biti nadređena samoj sebi“, kaže Zoran Smolić.

Vezane vijesti

Spasioci pronašli dvoje putnika na nasukanom brodu

Spasioci pronašli dvoje putnika na nasukanom brodu

Vatrogasci su na nasukanom talijanskom brodu Costa Concordia uspjeli doći do dvoje putnika s kojima su nešto prije toga stupili u kontakt,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika