Objavljeno u Nacionalu br. 619, 2007-09-25

Autor: Sina Karli

ISTARSKI RAJ ZAGREBAČKOG ODVJETNIKA

Oaza luksuza, loze i maslina

MIROSLAV PLIŠO, zagrebački odvjetnik, uredio je u općini Bale jedno od najljepših imanja u Istri gdje proizvodi vrhunska vina i ulje te iznajmljuje svoju raskošnu kuću

Miroslav Plišo već sedam godina svaki slobodni trenutak provodi na svojem istarskom imanju, stanciji Meneghetti, gdje je otkrio čariMiroslav Plišo već sedam godina svaki slobodni trenutak provodi na svojem istarskom imanju, stanciji Meneghetti, gdje je otkrio čariKažu da je maslina kao mati - štogod joj daš, ona ti da više, dok je loza poput žene - nikakav joj trud nije dovoljan. Tako je zagrebački odvjetnik Miroslav Plišo, obuhvativši pogledom maslinike i vinograde na svojem imanju u Istri, u šali rezimirao djelatnosti kojima se posljednjih godina strastveno bavi i iz užitka i iz koristi.

Partner u Odvjetničkom uredu Marković i Plišo, koji broji dvadeset ljudi, kupio je prije sedam godina zapušteno seljačko imanje u općini Bale i zadržao mu nekadašnje ime: Stancija Meneghetti. Na deset hektara zemlje do sada je zasadio 700 maslina i 30 tisuća trsova loze te obnovio kuću za stanovanje u kojoj danas s obitelji provodi svaki slobodni trenutak, a od lani je i iznajmljuje. Sagradio je i gospodarske objekte za radnike na imanju, gdje se proizvodi ulje i vrhunske vrste vina. Lani je njegovo Extra djevičansko maslinovo ulje dobilo i nagradu u Italiji kao najbolje ulje u kategoriji intenzivno voćnih, gdje je u 15 kategorija bilo 6000 ulja iz cijeloga svijeta. “Ono što je u Istri napravio Miro Plišo - najljepšu kuću, najbolje vino i maslinovo ulje, želio sam cijeli život i sam napraviti, ali nisam uspio” - jednom je izjavio za zagrebačkog odvjetnika istarski župan Nino Jakovčić. Plišo, koji je na svojoj stanciji lani proslavio 50. rođendan s 500 prijatelja, jednostavno je objasnio što mu znači to imanje.

“Ovo sam mjesto zamislio za uživanje izvan svog posla. Radim od gimnazijskih dana, pa sam u jednom trenutku shvatio da se život ne može svesti samo na posao i kuću. Zašto obitelj, prijatelje i poslovne partnere ne bih sakupljao na ovome mjestu gdje svi možemo uživati. Mnogo mi ljudi dolazi u goste u svako godišnje doba. Istra je lijepa i zimi i ljeti, puna mirisa i boja, uvijek nešto nudi: šparoge, tartufe, janjetinu, bravetinu, dobro vino, vrhunsko ulje. Uostalom, jednog dana kad prestanem raditi odvjetnički posao, zabavljat ću se isključivo proizvodnjom vina i ulja.”

Plišo tvrdi kako njegova supruga Romana, inženjerka biologije koja vodi vlastitu tvrtku za testiranje lijekova, uvijek kaže da on već četvrtkom popodne promijeni facu dok tek razmišlja o odlasku u Istru, a u glasu mu je radost kad joj se u petak javi da je stigao. Posjetili smo ga prošli vikend nakon berbe grožđa, kad je vino u velikim rostfraj bačvama već bilo u početnom procesu proizvodnje. Ispričao je u svom vinskom podrumu, gdje u hrastovim bačvama počiva vino proizvedeno lani, kako se u taj vinarski posao upustio zahvaljujući savjetima i pomoći prijatelja, poznatog slovenskog vinara, Movije Kristančiča. Uz tog vrhunskog mentora odlučio se proizvoditi crno vino merlot, cabernet sauvignon i cabernet frank - te od bijelih chardonnay, sivi pinot i malvaziju.

BRAČNI PAR Miroslav i RomanaBRAČNI PAR Miroslav i Romana “Movia Kristančič nas je svemu naučio i sad dolazi svaki mjesec u kontrolu. No glavni čovjek koji se na imanju bavi vinom je moj upravitelj Damir Bosek. On je prvih godina sve radio kako mu je Kristančič govorio, ali je naučio, nakon što je dosad završio dvije godine fakulteta, zašto je sve to tako. A kakva će se vina raditi i kreirati odlučujem ja - to su jaka, stabilna i dugovječna vina. Zahtijevaju velik trud i znanje, ali kad je riječ o vinu, tu je i puno filozofije i pjesništva. Kad staviš bocu vina na stol, iza toga stoji jako puno posla.”

Ipak, Plišo se ne doima nimalo opterećen zahtjevnošću vinarskog umijeća. Kupio je vrhunsku opremu za proizvodnju, te okupio ljude koji su, poput njega, sa znatiželjom učili kako napraviti dobro vino. Jednako je, rekao je, bilo i s maslinama.
“Smiješno je da sam ja Bosanac postao autoritet za maslinovo ulje. Ali, godi mi što sam napravio ulje koje je pobralo sve pohvale. Pogodio sam očito cjelokupnu koncepciju. Ljudi danas sve više kupuju imanja i bave se poljoprivredom jer su shvatili da je u to dobro uložiti novac. Uostalom, država daje i jako dobre poticaje kroz dugoročne kredite uz kamatu od jedan posto. To je savršeno i ne čudi da niče jako mnogo objekata poput moje kuće koji se mogu iznajmljivati. Mislim da ne trebaju biti tako luksuzne kakva je Stancija Meneghetti a da bi se dobro iznajmljivale.”



Kad je kupio imanje ono je jednim dijelom bilo zaraslo u neprohodnu šumu koju je Plišo iskrčio. Napravljene su i dvije bušotine da bi se došlo do vlastite vode za navodnjavanje. Za imanje koje je bilo na prodaju slučajno je saznao i odmah se za njega zagrijao.

“Moj prijatelj iz Rovinja vozio se ovuda biciklom i čuo da se prodaje. Odmah sam došao, cjenkao se tjedan dana, ali na kraju sam platio koliko su isprva tražili. Osnivač ovog imanja bio je neki Meneghetti iz Bala, podrijetlom Talijan iz okolice Udina. Stanciju je održavao iz sasvim praktičnog razloga. Kad su polovicom 19. stoljeća u Istru došli Austrijanci, nedaleko od ovoga mjesta bila je velika utvrda sa 600 vojnika za obranu od Talijana. Meneghetti je tu imao odlično tržište. Od njega je vojska kupovala ovce, vino, sir. Kasniji vlasnici, neki Kuftići, trgovali su na isti način s vojskom koja je tu bila za vrijeme prve Jugoslavije. Na tom dijelu prema obali vojska je bila i u bivšoj Jugoslaviji. Sad pripada Brijunima, a kako stoji u planovima, tu će u budućnosti biti golf tereni i resort. Bale su vrlo atraktivne, vjerojatno jedno od najatraktivnijih područja za investicije. Idejni začetnik cjelokupnog projekta Bale, Plinio Cuccurin, napravio je odličan prostorni plan te općine, radi smišljeno i sve što se radi zamišljeno je za elitni turizam. Kad se na području općine koja ima 80 četvornih kilometara i 12 kilometara obale napravi dvadesetak ovakvih entiteta uz resort na obali, ne treba ništa drugo.”

NA IMANJU ima 700 maslina od kojih se radi ekstra djevičansko maslinovo ulje Meneghetti, koje je lani u Italiji proglašeno najboljim na svijetu u svojoj kategorijiNA IMANJU ima 700 maslina od kojih se radi ekstra djevičansko maslinovo ulje Meneghetti, koje je lani u Italiji proglašeno najboljim na svijetu u svojoj kategoriji Prve godine Plišo je na gotovo cijelom području Stancije Meneghetti posadio masline, no nije baš sve uspjelo.
“Nismo mogli znati da cijeli potez nije jednako povoljan za uzgoj maslina. Jednostavno ih se prve godine pola smrzlo. Iskrčili smo taj dio maslinika i druge godine, na nagovor Kristančiča, posadili prve loze. Odlučili smo se za tzv. klasičnu bordošku “kupažu”. U Bordeauxu se naime uvijek sade dvije ili više sorti grožđa. To obično dobro uspijeva pa smo i mi pokušali, i to se pokazalo dobrim. Laiku se sve to čini kompliciranim, a zapravo i nije lako sve to svladati. Primijenili smo tzv. gustu sadnju čiji je rezultat niski prinos, ali vrlo karakteristično grožđe s visokim postotkom šećera. Mnogo sam o tome naučio, a nije me sram priznati da o sadnji i vrstama, kad sam počeo, nisam znao ništa.

Na pitanje čemu sve to, zašto se u to upustio i uložio veliki trud i novac, Plišo kaže:
- Kad jednom kreneš, to je poput droge. U mojoj se obitelji nitko nije bavio poljoprivredom. Moj tata je bio profesor u Travniku gdje sam živio do 19. godine, do studija. Ubrzo se cijela obitelj, roditelji i brat, preselila u Zagreb. Kako bi rekao jedan moj prijatelj iz Bosne, imali smo zemlje koliko je bilo u saksiji. No odnekud je izbila ta potreba za prirodom. Godinama sam tražio neki komad zemlje u Istri. Tu sam godinama ljetovao, stekao mnogo prijatelja. Istra je posebna ne samo po krajoliku nego i po ljudima. Vrijedni su, stabilni, mirni, infrastruktura savršeno funkcionira.

Stancija Meneghetti poznata je danas i kao mjesto gdje se održavaju vjenčanja i druge zabave - od rođendana do korporativnih slavlja. Ima svoju stranicu na internetu i reklamira se kao autentična luksuzna istarska turistička atrakcija - almost heaven! Kako stoji u ponudi, u njoj može boraviti do deset osoba, a tjedni najam joj je dosad bio 6300 eura. Ima nekoliko luksuzno opremljenih spavaćih soba, salon, apartman za goste, nekoliko elegantnih kupaonica, unutarnji bazen sa saunom i salom za vježbanje, vanjski bazen, veliku “seljačku” kuhinju s najmodernijim aparatima, terase. Sve je uređeno s autentičnim starim komadima namještaja, škrinjama, ormarima, ukrasnim predmetima, lampama ili novim dizajnerskim replikama u istom stilu.

“Za održavanje tog pogona treba dosta novca. Mnogi ljudi ne vjeruju da takvo imanje postoji u Hrvatskoj. Najbolja reklama su oni koji su ovdje bili i koji svoje iskustvo prenose dalje. Iznajmljujemo direktno ili preko nekoliko dobrih europskih i američkih agencija. Ovakvo imanje u Toscani ili na Karibima stajalo bi 20 tisuća dolara tjedno. Ovdje se zasad ne može postići takva cijena, ali u budućnosti to neće biti problem. Podigao sam najam na 8500 eura i mislim da to za one koji inače borave u hotelima s pet zvjezdica nije mnogo kad se podijeli na sedam dana i nekoliko osoba. Dolaze nam najčešće dvije obitelji s djecom ili obitelj s prijateljima. Mislim da ću europsku cijenu doseći vrlo brzo, kad se ostvare planovi i vizije istarskih poslovnih ljudi i političara - od Nina Jakovčića i Veljka Ostojića do Plinija Cuccurina. Stancije, a u Istri ih je već oko sto i otimaju se za njih, idealne su za istarski turizam.

Stancija Meneghetti iznajmljena je oko 25 tjedana na godinu, kaže Plišo, i to tijekom svih godišnja doba pa čak i za Novu godinu. Osim luksuznog prostora i blizine istarskih gradića, njegovim je gostima na raspolaganju posluga pa čak i - vrhunski francuski kuhar. Jean Yves Messmere iz Strasbourga, kako je sam otkrio, našao se u Rovinju prije tri godine zbog ljubavi. Bio je zaposlen u rovinjskom restoranu kad je upoznao svog budućeg poslodavca.
“Moja djevojka je Rovinjanka a upoznali smo se u Njemačkoj. Došao sam za njom u Rovinj. Istra mi se jako svidjela. Priroda je jako lijepa, nema mnogo turista, ljudi su dobri”, rekao je Messmere.


Kad je zaposlio profesionalnog kuhara, Plišo je uz postojeću kuhinju dao urediti još jednu u kojoj se može kuhati za veliki broj ljudi. Messmerea je zaposlio na kuharevu inicijativu.
“Jednom prilikom rekao mi je da želi sa mnom ozbiljno razgovarati. Nisam imao pojma što hoće, dok mi nije rekao da bi želio raditi za mene.”
Plišo je bio malo zatečen jer tada nije ni razmišljao da stalno zaposli kuhara, ali je odmah shvatio da bi to bilo dobro i za goste kojima iznajmljuje kuću, i za obitelj.
“Kuha savršeno i sve što zaželimo. Radi izvrstan sushi, jela s tartufima, pastu s 'pestom Meneghetti' koju priprema od ovdašnjeg zelenja i trava, ali i kotlete od boškarina, istarskog goveda, koji je jako na cijeni. Vrlo je šarmantan, sugestivan i vrijedan pa ga svi obožavaju baš kao i njegova jela. Plišina skupa istarska oaza mira i veselja počela se, kako je rekao, napokon sama održavati zahvaljujući iznajmljivanju, maslinovu ulju i vinu. Proizvodi 7000 litara vina, lani je bilo 400 litara ulja, a ove je godine više nego dvostruko jer su nasadi stariji i prinos bolji, a kupio je i još maslinika.


“Kad sam počeo saditi lozu, procijenio sam da je to jedini način da se imanje održava samo od sebe. Od maslinarstva nema puno novca. To je čast, uživaš u rezultatu i to odmah nakon što si ubrao maslinu. Drugi dan već imaš ulje i supaš kruh u tanjuru! Kod vina nije tako - potrebne su tri godine do prve berbe i puno znanja i posla do vrhunskog zrelog vina koje može ostati u bačvi nekoliko godina, ispričao je i dodao:
“Na imanju se sve mora raditi po pravilima struke, ali dobro je imati i malo sreće. Svatko ima svoje veselje. Netko uživa u jahtama, a ja volim Istru i zemlju. Možda je moje veselje malo skuplje, ali znam da će od svega toga jednog dana nekome nešto i ostati.”

Tradicija i raskoš

Stancija Meneghetti autentično je istarsko zdanje koje je Miroslav Plišo s pripadnim imanjem kupio prije sedam godina i potom pretvorio u raskošnu rezidenciju okruženu nasadima vrhunskih maslina i vinove loze. U kući je veliki dnevni boravak s probranim starinskim pokućstvom i autentičnim detaljima. Na katu se nalaze tri spavaće sobe s elegantnim kupaonicama, a u prizemlju su i dvije kuhinje: jedna tradicionalna, a druga profesionalna. Iz prizemlja se ulazi i u zatvoreni bazen uz koji je sauna i dvorana za fitness. U drugom dijelu kuće smješten je posebni apartman za goste. Posebnu draž daje mali salon pod nadstrešnicom te stol za blagovanje na terasi u vrtu s mediteranskim biljkama.

Vezane vijesti

Za uskrsni vikend u Istru ušlo oko 65 tisuća putnika

Za uskrsni vikend u Istru ušlo oko 65 tisuća putnika

Tijekom proteklog vikenda u Istru je preko triju graničnih prijelaza - Plovanija, Kaštel i Požane ušlo ukupno 65.710 putnika, među kojima su 53.653… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika