Objavljeno u Nacionalu br. 619, 2007-09-25

Autor: Marina Biluš

GAZETA

Železnjak dobio sve sporove protiv Zinčenka

Dvojica poduzetnika sporili su se oko splitske tvrtke Luka no sudske presude za sada idu u korist Dimitrija Železnjaka

Dimitri ŽeleznjakDimitri Železnjak Suprotno pisanju nekih medija o Viktoru Zinčenku kao pobjedniku sudskih sporova oko vlasništva nad dionicama splitske Luke, koje Ukrajinac vodi s poduzetnikom Dmitrijem Železnjakom, odnosno tvrtkom Portus Adria, činjenica je da je Viktor Zinčenko dvjema presudama Trgovačkog suda u Splitu, u srpnju i rujnu ove godine, za sada izgubio kontrolu nad dionicama Luke.

Zinčenko je lani nezakonitim ugovorima dionice Luke, u vlasništvu Železnjakove tvrtke Portus Adria, bez naknade prenio na sebe i svoje tvrtke Lučki robni terminali i Poljička Republika, te na suradnike Vinka Radovanija i Miroslava Desnicu. Prvostupanjskim rješenjima Trgovačkog suda utvrđena je ništavnost takvih Zinčenkovih ugovora, a sud je odbio Zinčenkovu tužbu o nezakonitom sazivanju Skupštine Luke u srpnju 2006., na kojoj je donesena odluka da Železnjak i Portus Adria ulože dodatnih 2,4 milijuna kuna.

Sud je utvrdio da su Železnjakovi ugovori valjani, a usvojio je i sve njegove zahtjeve za privremenim mjerama do pravomoćnosti sudskih odluka, pa su na snazi zabrane raspolaganjem dionica Luke. Ukupno, radi se o 30-ak različitih postupaka, a spor je javnosti postao poznat kad je Zinčenko u medijima počeo prejudicirati sudske odluke, nakon što je krajem 2005. godine odlučio izaći iz zajedničke tvrtke Portus Adria i projekta ulaganja u splitsku Luku.

Iako mu je Železnjak isplatio ulog uvećan za 25 posto, tj. oko 3 milijuna dolara, Zinčenko je otuđio gotovo cijelu imovinu Portus Adrie, koju Železnjak sada sudskim putem vraća.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika