25.09.2007. / 08:24

Autor: Nina Tomljanović

STATUS KOSOVA

Condoleeza Rice: Neovisnost Kosova donijet će Balkanu stabilnost

Rekla je da mirovni proces pod pokroviteljstvom SAD-a, Rusije i EU-a ima izglede na uspjeh čak i ako se Kosovo i Srbija ne dogovore o konačnom statusu pokrajine

Američka državna tajnica Condoleeza Rice kazala je da samo ukoliko Kosovo bude neovisno može donijeti stabilnost na Balkan, te da bi se Europa trebala pridružiti SAD-u u potpori državnosti odmetnute srpske pokrajine.

Rekla je da mirovni proces pod pokroviteljstvom SAD-a, Rusije i EU-a ima izglede na uspjeh čak i ako se Kosovo i Srbija ne dogovore o konačnom statusu pokrajine. "Ali Kosovo će biti neovisno. Mi smo tome predani. To je jedino rješenje koje je potencijalo stabilizirajuće za Balkan, a ne destabilizirajuće", rekla je Rice.

Ipak, naglasila je da postoji zabrinutost da nijedna strana neće ozbiljno pristupiti pregovorima budući da su Srbi uvjereni kako će Rusija uložiti veto u UN-u protiv neovisnog Kosova, dok kosovski Albanci vjeruju da bi SAD mogao priznati jednostrano proglašenu neovisnost pokrajine. "Europljani, ako žele stabilan Balkan, morat će donijeti teške odluke i napraviti ono što se mora napraviti", kazala je Rice.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika