26.09.2007. / 08:58

Autor: Marijana Zrinjski

LOŠE STRANE NOVINARSTVA

"Novinari u Hrvatskoj su sve potlačeniji"

«Strane korporacije krše prava novinara koji rade pod pritiskom, otkazi se dijele zbog tipfelera. Novinarska struka u Hrvatskoj sve je potlačenija, novinari su izloženi pritisku vlasnika, sve je više stranih korporacija koje krše novinarska prava i ukidaju ili ne poštuju kolektivne ugovore te tako utječu na slobodu medija i pravo novinara na rad. Trenutno ni jedna novinska redakcija u Hrvatskoj nije bez radno-pravnih problema, a jedan od gorućih svakako je pravosuđe budući da se pred sudovima trenutačno vodi više desetaka radnih sporova zbog otkaza novinarima», rekla je Gabrijela Galić, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske koji je prozvao medijsku kuću Styriju da se želi riješiti zaposlenih na određeno.

O razmjerima kršenja radnih prava govori slučaj novinara Siniše Pantelića iz Večernjeg lista, kojem je poslodavac otkazao ugovor o radu jer nije želio napustiti Zagreb i preuzeti posao urednika regionalnog izdanja u Osijeku. Panteliću je otkazano unatoč sporazumu između sindikata i poslodavca da se radnici neće prisilno i bez njihove suglasnosti seliti iz Zagreba u druge gradove. Uprava Večernjeg lista nije uvažila ni zakonsku odredbu o godinama staža, starosti ni obvezama uzdržavanja koje radnik ima. Pantelić je, naime, u tom dnevnom listu zaposlen 25 godina, ima 49 godina i uzdržava staru i bolesnu majku bez ikakvih prihoda te osmogodišnje dijete.

"Kolega Pantelić proglašen je tehnološkim viškom, a istodobno poslodavac na novinarskim i uredničkim poslovima angažira stotine honorarnih suradnika", upozorava Filić, te stiče kako Pantelićev slučaj, kao i kolegice koja je nedavno dobila otkaz zbog nekoliko tipfelera, nije jedini u poduzećima iz grupe Styrija. Filić smatra kako je namjera poslodavca da se riješi što više ljudi zaposlenih na neodređeno vrijeme te ih zamijeni honorarcima koje će iskorištavati za bijednu naknadu da bi došao do ekstraprofita.

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika