26.09.2007. / 20:06

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE TRANSPARENCY INTERNATIONALA

Hrvatska manje korumpirana nego lani

Prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala u izvješću za 2007. Hrvatska je manje korumpirana zemlja nego lani. Napredovala je za pet mjesta i sada se nalazi na 64. mjestu među 179 zemalja.

Poslovni ljudi i analitičari međunarodnih institucija ocijenili su Hrvatsku ocjenom 4,1 što je najviša ocjena od 1999. kada je prvi puta bila uključena u istraživanje. Najmanje korumpirane zemlje su Danska i Finska, a slijede ih Novi Zeland i Singapur. Slovenija se nalazi na 27. mjestu, a slijede ju Mađarska i Češka. Srbija je na 79. dok BiH i Crna Gora dijele 84. mjesto.

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović napomenuo je kako pojedini skandali nemaju značajnu ulogu na rangiranje neke zemlje u istraživanju. Na rezultat Hrvatske utjecalo je usvajanje nacionalnog antikorupcijskog programa koji se počeo provoditi, pooštravanje kazni za korupciju, jačanje Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala te formiranje novog Povjerenstva za sukob interesa.

Ocijenio je pozitivnim što hrvatski građani sve više prihvaćaju da je u njihovom interesu iskorijeniti korupciju, no za daljnji napredak potrebno je nastaviti sa započetim reformama i pridržavati se donesenih zakona.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika