02.10.2007. / 07:58

Autor: Martina Čizmić

PREDIVNO PODZEMLJE

Sedam podzemnih svjetskih čuda

Čovječanstvo već stoljećima želi prodrijeti što dublje u zemlju. Kako je tehnologija napredovala tako su i dubine bile sve veće. Neki tuneli, labirinti i špilje bili su izgrađeni za vojne potrebe, drugi kao skloništa. Mnogi su danas napušteni dok drugi još uvijek žive. Od Londona do Pariza, Budimpešte do Moskve, SAD-a do Australije, ove nevjerojatne slike prikazuju tunele, špilje i labirinte na sedam podzemnih lokacija diljem svijeta.

Komplicirana mreža katakomba, rudnika i drugih tunela proteže se kilometrima ispod glavnog grada Francuske, Pariza. Urbani istraživači tunele su osvijetlili svijećama i stvorili očaravajuće efekte koji vas vode natrag u povijest, u vrijeme kuge i kolere koje su harale Parizom. Tada su pripadnici pariške policije pokapali kosti umrlih u podzemnim kamenolomima kako bi spriječili daljnje širenje zaraze među građanima.

Za razliku od pariških tunela, oni ispod Moskve još uvijek su u upotrebi. Gotovo se svakodnevno radi na probijanju novih za potrebe moskovske podzemne željeznice.

U Budimpešti se labirint špilja i tunela prostire kilometrima ispod brda Várhegy. Vjeruje se da su stari nekoliko stoljeća i da su napravljeni za vojne potrebe. U posljednje vrijeme korišteni su kao skloništa tijekom zračnih napada u Drugom svjetskom ratu. Posjetiteljima nudi turistički obilazak pod električnom rasvjetom ili uz pomoć džepnih svjetiljki.

Groblje West Norwood u Londonu ima zavidnu kolekciju povijesnih spomenika. Očaravajuće su katakombe ispod kapelice koje sadrže nevjerojatnu kolekcija lijesova različitih veličina. Lijesovi od mahagonija izgledaju gotovo netaknuti dok oni od borovine nisu bili takve sreće.

Planinski lanac Ozark na Bliskom istoku ispunjen je rudnicima i špiljama koje su stare tisućama godina. Najpoznatiije su kao mjesto gdje je otkriven radij, nedugo nakon što su radioaktivne elemente počeli proučavati u Europi.

Dugo su vremena kružile priče o tunelima ispod takozvanog Čarobnog kraljevstva (Magic Kingdom) u Disney Worldu na Floridi. Kako se čini, te su priče bile istinite. Disney World ima jako razgranat sistem podzemnih porlaza koji koriste njihovi zaposlenici kako bi što brže i diskretnije putovali sa jednog mjesta na drugo. Ti privatni tuneli su dovoljno veliki da njima mogu prolaziti kamioni, ali i pješaci. Povezuju urede, kuhinje, kantine, spremišta i sobe za odmor koje se nalaze ispod blještave fasade jednog od najpoznatijih tematskih parkova.

Mali gradić Cobber Pedy nalazi se usred ničega u Australiji i dom je jedne od najčudnijih kuća na svijetu. Kombinacija klimatskih uvjeta i postojanje rudnika opala u regiji doslovce su otjerali ljude u podzemlje. Sve od kuća do crkvi izdubljeno je u zemlji. Mjesto je na neki način turistička atrakcija sa podzemnim hotelima i igralištem za golf na površini, no golf se igra po noći zbog neizdržive vrućine tijekom dana.

I ovaj je izbor, kao što je to gotovo uvijek slučaj, izazvao polemike. Najviše prigovora mu je upućeno zbog činjenice da je izostavljen sustav tunela stockholmskog metroa, poznatog zbog fascinantnih umjetničkih dekoracija po zidovima. Zbog njih se taj sustrav tunela često naziva "najdužom izložbom na svijetu".

Fotogalerija

  • Gomile kostiju u pariškim katakombama
  • Labirint tunela proteže se kilometrima pod glavnim gradom Francuske
  • Uz svjetlos svijeća gotovo možemo osjetiti atmosferu nekog prošlog vremena
  • Tuneli u Moskvi žive i danas
  • Neki podsjećaju na Tolkienovu Moriju
  • Tunele koristi moskovska podzemna željeznica
  • Gotovo svakodnevno probijaju se novi metri podzemnih tunela u Moskvi
  • Budimpešta skriva labirint špilja i tunela
  • Tuneli su korišteni kao skloniišta tijekom Drugog svjetskog rata
  • Možete ih obići uz pomoć vodiča i džepne svjetiljke
  • Katakombe ispod kapelice na groblju West Norwood u Londonu
  • Lijesovi su izdržali ispit vremena
  • Bliskoistočno gorje Ozarks skriva rudnike i špilje
  • U gorju Ozarks otkriven je radij
  • Godinama se sumnjalo da se ispod Disney Worlda protežu kilometri tunela
  • Coober Pedy mjesto je u cijelosti pod zemljom

Vezane vijesti

Pariško nebo zaparat će neboderi

Pariško nebo zaparat će neboderi

Pariz je arhitektonski jedinstven po svojim haussmanskim zgradama, Eiffelovu tornju, palačama i naherenim nizovima kuća. Takav se turistički odlično… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika