01.10.2007. / 15:29

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Sanader: Hrvatsku povijest pisat ćemo mi sami

Sanader je naglasio je kako sve ratne žrtve zaslužuju punu pravdu i istinu i to će, ističe, hrvatska Vlada imati kao svoj prioritet.

"Nitko neće pisati hrvatsku povijest - pisat ćemo je mi sami, kako u Hrvatskoj, tako i u međunarodnoj zajednici", istaknuo je hrvatski premijer Ivo Sanader nakon sastanaka s predstavnicima 32 udruge proistekle iz Domovinskog rata, kojem je nazočna bila i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor te ministri.

Premijer je istaknuo kako želi poslati tu političku poruku i s današnjeg susreta u Vladi RH, upriličenog s udrugama nakon sramotne presude ''vukovarskoj trojci'' o kojoj se, kaže Sanader, danas govori u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Naglasio je kako sve ratne žrtve zaslužuju punu pravdu i istinu i to će, ističe, hrvatska Vlada imati kao svoj prioritet. Najavio je da će Vlada nastaviti raditi "punim tempom" i izvijestio nazočne predstavnike udruga o dosad poduzetim potezima, a oni su podržali sve Vladine aktivnosti.

Sanader je najavio da će govoriti u Općoj skupštini UN-a 15. listopada, kazavši kako očekuje i skorašnju žalbu haškog tužiteljstva i sudsko preinačenje presude.

Predložit će, navodi, formiranje međunarodne skupštine eksperata za međunarodno kazneno pravo koja bi procijenila presudu i rad Haškog suda, koji prestaje 2010. godine.

''Očekujem da bi se i europski parlament mogao očitovati o problematici Haaškog suda'', kazao je Sanader te izvijestio kako je dosad razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, bavarskim predsjednikom Vlade Edmundom Stoiberom, austrijskim vicekancelarom Wilhelm Moltererom, predsjednikom Europskog parlamenta Hans Goert Poeteringom i nizom europskih parlamentaraca.

Premijer je naveo kako očekuje da i u Hrvatskoj uskoro počne proces protiv Kadijevića, Adžića, Jurjevića, Stevanovića, Panića, Mrkšića, Šljivančanina, Radića, Šešelja i Hadžića i dodao da je ta optužnica podignuta još 2002. godine. Napomenuo je kako se ''vukovarskoj trojci'' nije istovremeno moglo suditi i u Hrvatskoj i dodao da za druge postoji tjeralica. "Očekujemo da će MUP raspisati tjeralicu i za ovim koji je oslobođen i da će suđenje uskoro početi", kazao je Sanader.

Predsjednik Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica je kazao: "Ne možemo dozvoliti da vukovarske žrtve ponovno budu ubijene'' te naveo kako ne želi prosvjede niti radikalizaciju stanja, već od Vlade RH traži da svoj mandat iskoristi da optužnice budu poništene. "Svi ćemo učiniti dodatni napor da optužnica padne, a krvnike stigne zaslužena kazna", naveo je Pšenica.

Zvonko Milas iz Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata je naglasio kako Vladi daju punu potporu u nastojanju da se spere sramota nanesena haškom presudom.

Pšenica je na novinarsko pitanje kako ocjenjuju ideju vukovarske HVIDR-a da se krene u Haag odgovorio kako je to zasad ideja i da hladne glave treba vidjeti je li to zaista svrsishodno ili ne.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika