01.10.2007. / 15:51

Autor: Marko Dejanović

OBJAVLJENI STENOGRAMI

Carla del Ponte: Ako je to istina, onda to još više potvrđuje pretpostavku da se ubije Karadžića

Carla del Ponte je potvrdila da je dobila dokaz o postojanju sporazuma Kardžić Holbrook

Banjalučke Nezavisne Novine objavile su stenogram razgovora 2004. glavne haške tužiteljice Carle del Ponte s tadašnjim predsjednikom Narodne skupštine RS Draganom Kalinićem, u kojem tužiteljica objašnjava da je Karadžić u opasnosti da bude ubijen od strane NATO-a i SFOR-a.

«Od 1999. godine u rujnu Karadžić je bio u kontaktu s našim uredom. On je razgovarao s nama dobrovoljno, ali nije želio da to izgleda kao dobrovoljna predaja i ja sam dogovarala njegovo uhićenje u Švicarskoj, ali onda je on promijenio mišljenje i nije se želio predati», objasnila je del Ponte i dodala da ima informacije da NATO i SFOR planiraju akciju uhićenja Radovana Karadžića prilikom koje on ne bi živ dospio u Haag.

Osim ovih tema, glavna haška tužiteljica dotakla se i sada već legendarnog sporazuma između Karadžića i Holbrooka po kojem ratni zločinac može biti siguran od sudskog progona ako se povuče iz politike i javnog života. Ustvrdila je da je dobila «neki dokaz da je to (sporazum Karadžić - Holbrook) istina».

«Ako je to istina, onda to još više potvrđuje pretpostavku da se ubije Karadžića», pojasnila je del Ponte prema stenogramu.

Nakon iznošenja svih ovih tvrdnji, Carla del Ponte je zatražila od Kalinića da prenese poruku Karadžiću o organiziranju njegova uhićenja u Švicarskoj ali ju je predsjednik Narodne skupštine odbio uz objašnjenje da ga je strah za vlastiti i živote obitelji. Objasnio je da je jednom već u na zamolbu bivšeg američkog dužnosnika zaduženog za pitanje ratnih zločina Prospera i da su onda uslijedile prijetnje Karadžićeve obitelji.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika