Objavljeno u Nacionalu br. 620, 2007-10-02

Autor: Dean Sinovčić

EKSKLUZIVNO IZ MÜNCHENA

Srbi su bili pametni i pozvali me

NIKOLA PILIĆ, slavni tenisač i teniski trener, nedavno je postao savjetnik srpske teniske reprezentacije koja je prvi put ušla u najjaču skupinu Davis Cupa: nakon dvije godine šutnje, za Nacional govori o krizi i sukobima u hrvatskom tenisu te razlozima zbog kojih je pristao biti savjetnik Srbije

Nikola Pilić snimljen prošlog vikenda na svojoj teniskoj akademiji u blizini Münchena na čijem se ulazu ističu četiri godine, 1988. 1989. 1993. i 2005., kada je kao trener osvojio Davis CupNikola Pilić snimljen prošlog vikenda na svojoj teniskoj akademiji u blizini Münchena na čijem se ulazu ističu četiri godine, 1988. 1989. 1993. i 2005., kada je kao trener osvojio Davis CupPrije 10 dana teniska reprezentacija Hrvatske, koja je vođena izbornikom Nikolom Pilićem (68) osvojila Davis Cup 2005. godine, ispala je iz najjače skupine Davis Cupa. Istodobno, reprezentacija Srbije prvi put je ušla u najjaču skupinu Davis Cupa i to pobjedom nad Australijom pri čemu je najvažniju ulogu imao upravo Nikola Pilić koji je odnedavno savjetnik srpskog izbornika i ključna osoba u pobjedi Srbije. Pilić je u siječnju 2006. godine napustio izborničko mjesto hrvatske reprezentacije i u tom trenutku počinju problemi za tenisku reprezentaciju.

Goran Ivanišević, koji je bio predviđen za njegova nasljednika, odbio je mjesto izbornika, navodno ne želeći da mu savjetnik bude Pilić, kako je to predlagao predsjednik teniskog saveza Radimir Čačić. Nakon trzavica u vrhu saveza došlo je do ozljeda najboljih igrača, prvo Marija Ančića, zatim Ivana Ljubičića, te odbijanje Ive Karlovića da igra za reprezentaciju. Nikola Pilić nakon svega se povukao u svoju tenisku akademiju u blizini Münchena gdje je nastavio raditi s mladim tenisačima. Sve dok ga Novak Đoković, najbolji tenisač Srbije i treći tenisač svijeta nije zamolio da pomogne reprezentaciji Srbije.

Pilić je, nakon dvije godine šutnje, pristao za Nacional iznijeti svoje viđenje događaja u hrvatskom tenisu te kako je i zašto pristao biti savjetnik srpske teniske reprezentacije. S njim smo razgovarali u njegovoj teniskoj akademiji na čijem se ulazu ističu četiri godine - 1988., 1989., 1993. i 2005. Prve tri bile su godine kada je Nikola Pilić osvojio Davis Cup kao izbornik Njemačke, posljednja se odnosi na osvajanje Davis Cupa s Hrvatskom.
'Prus s Balkana'

NACIONAL: Kako ste postali savjetnik Davis Cup reprezentacije Srbije? Prema onom što se pisalo, na to vas je nagovorio Novak Đoković.
- U svibnju ove godine u Parizu, mene su Novak Đoković i njegov otac Srđan pitali bi li postao savjetnik njihove reprezentacije. Rekli su mi kako u reprezentaciji ima organizacijskih problema i da im treba netko poput mene da ih riješi. Primjerice, žalili su mi se kako igrači za vrijeme Davis Cup dvoboja previše vremena provode na svečanim večerama i prijemima tako da se ne mogu koncentrirati na tenis. Ja sam im tada rekao kako imam puno obaveza oko svoje akademije i svog najboljeg igrača Ernsta Gulbisa. Zatim su me to isto ponovno pitali u Wimbledonu a nakon toga i na turniru u Umagu. Kada sam vidio koliko su ustrajni u svojim zahtjevima shvatio sam da sam im doista potreban te sam prihvatio njihovu ponudu, najviše zato jer je Đoković moj igrač, on je na mojoj akademiji proveo četiri godine.

Da mi je srpski savez službeno ponudio mjesto savjetnika teško da bih to prihvatio ali Đokovića nisam mogao odbiti. Uostalom i dva Đokovićeva mlađa brata su sada na mojoj akademiji, Marko i Đorđe koji imaju 16 i 12 godina. Mislim da je moj uspjeh sa srpskom reprezentacijom ujedno i kompliment hrvatskom sportu. Znanje koje ja imam je jako teško pronaći a oni u Srbiji su bili pametni i angažirali su me. Političke reakcije ne slušam jer me politika nikada nije zanimala. Znao sam da će se pred dvoboj s Australijom u Beogradu stvoriti euforija i da je Australija snažna reprezentacija s tradicijom. U dvorani je svakog dana bilo 20 tisuća gledatelja.

NACIONAL: Kako su vas primili u srpskoj reprezentaciji s obzirom na to da vas je pozvao Novak Đoković, a ne njihov izbornik Bogdan Obradović ili predsjednik saveza Slobodan Živojinović?
- Đoković je svoj prijedlog iznio čelnicima teniskog saveza koji su se s time složili. Bogdana Obradovića također poznajem. On je intelektualac koji je nekoliko godina putovao po svijetu kao trener Nenada Zimonjića. On je mlad čovjek koji je želio od mene nešto naučiti. Obradović zna da neću vječno biti njegov savjetnik, bit ću uz njega možda još poneki Davis Cup dvoboj ali je dovoljno pametan da nauči neke stvari. Osim toga, on je prijatelj s igračima i nema autoritet da im kaže “a sad napravi ovo ili ono” a ja sam došao s 47-godišnjim iskustvom u Davis Cupu.

Imao sam svoj sustav zbog kojeg me Nijemci zovu “Prus s Balkana”. Za početak sam u Beogradu angažirao tjelohranitelje i policajce u civilu kako nitko ne bi mogao ući u svlačionicu osim ljudi s liste koju sam ja napravio. Nitko nije smio doći do nas u vrijeme ručka ili večere. Tražio sam da se rezervira sedmi kat hotela Inn samo za nas a na svakom kutu tog hotela stajali su tjelohranitelji i policajci u civilu. Rekao sam direktoru hotela da, ako naručimo špagete za 13 sati onda oni tada trebaju biti i servirani a ne u 13.15 sati. To je funkcioniralo izvanredno. Štedio sam ih od medija, ja sam se pojavljivao na televiziji ali nisam želio da mediji rastežu Đokovića poput žvakaće gume. Teniski savez Srbije dao mi potpuno slobodu i moć da radim što želim. Obradović je javno rekao kako mu je drago što je mogao nešto naučiti od mene dok sam mu čuvao leđa. Osim toga, obitelj Đoković planira izgraditi teniski centar s hotelom u Beogradu i u tom projektu žele surađivati sa mnom. Nekoliko tjedana godišnje provodit ću u Beograd kako bih vidio razvija li se ta akademija u pravom smjeru. No, to će biti za dvije, tri godine.


PILIĆ s Ivom Karlovićem, Goranom Ivaniševićem Mariom Ančićem i Ivanom Ljubičićem s peharom Davis Cupa 2005. godinePILIĆ s Ivom Karlovićem, Goranom Ivaniševićem Mariom Ančićem i Ivanom Ljubičićem s peharom Davis Cupa 2005. godineNACIONAL: Hoćete li i dalje biti savjetnik srpske reprezentacije budući da je dogovor vrijedio samo za dvoboj s Australijom?
- Ne znam. Tražili su da napravim plan kako bi igrači u Davis Cup reprezentaciji trebali biti nagrađeni, učinit ću to u nekoliko sljedećih dana prema mjestu igrača na rang listi pa će tako igrač koji je trenutačno među prvih pet na svijetu, a to je Đoković, dobiti najviše novca a onaj koji je 75. na svjetskoj rang listi dobit će mnogo manje novca. To tako mora biti jer je Đoković treći igrač na svijetu i na njega pada sav teret. Za tjedan dana Đoković i njegov otac doći će u München kako bismo razgovarali o daljnjim planovima oko njihove reprezentacije.

NACIONAL: Raspodjela novaca je osjetljiv problem, kako to da je srpski teniski savez vama dao da o tome odlučujete?
- Srpski teniski savez sada raspolaže s velikim novcem. Bio sam iznenađen kako srpske kompanije reagiraju na srpske teniske uspjehe, daleko bolje nego hrvatske kompanije. Novak Đoković će zaraditi milijune zbog sponzorskih ugovora. Bio sam iznenađen kada sam vidio o kakvim se iznosima radi jer smo mi u Hrvatskoj imali problema da nađemo sponzora reprezentacije. Shvaćam da u Srbiji vlada teniska euforija ali sam iznenađen da u Srbiji postoje kompanije, odnosno njihovi direktori koji vole tenis i smatraju da je ulaganje u mladog Đokovića isplativo i za njih.

NACIONAL: Sve što ste sada rekli podsjeća na situaciju u hrvatskom tenisu. Odlični igrači, određena euforija, osvojen Davis Cup ali vas u Hrvatskoj ne žele za savjetnika u reprezentaciji dok vas u Srbiji žele. Jeste li intimno željeli reći “niste me željeli pa sad možete vidjeti što se događa s hrvatskom Davis Cup reprezentacijom, a što sa srpskom”?
- Dijelom imate pravo, ali ne u potpunosti. Da podsjetim, u nedjelju navečer, nakon osvojenog Davis Cupa 2005. godine, rekao sam Čačiću kako je moja misija završena. Dva dana prije toga Goran Ivanišević je rekao da je vrijeme da on bude izbornik. Na početku sljedeće sezone Davis Cupa Hrvatska je igrala protiv Austrije i Čačić je rekao kako ne bi bilo loše da ja budem savjetnik za taj dvoboj. Rekao sam da mogu biti savjetnik za taj jedan dvoboj ali ne i kasnije jer sam se popeo na Mount Everest i više neću. Ni danas ne znam što je bilo između Čačića i Ivaniševića, više me to ni ne interesira, samo znam da sam želio biti savjetnik samo za taj jedan dvoboj. Kada sam čuo da se Čačić i Ivanišević nisu dogovorili, ja sam nazvao Ivaniševića i rekao mu “Gorane, ja sam fizički i psihički tisuću kilometara daleko od reprezentacije, pet godina sam maksimalno radio taj posao i on me više ne zanima.” Strašno mi je žao što nismo bar tri-četiri mjeseca uživali u činjenici da smo prvaci svijeta već su odmah počele svađe. To je hrvatski sindrom koji mi se ne sviđa. Više nisam bio zainteresiran za bilo koju opciju u savezu, mogu pisati i govoriti što ih je volja ali ja znam što sam rekao.

NACIONAL: Vi u to vrijeme niste govorili za hrvatske medije, ali pisalo se kako se Čačić i Ivanišević nisu dogovorili jer vas Ivanišević nije želio za savjetnika.
- Može biti. No, kada sam, večer nakon sastanka Čačića i Ivaniševića, razgovarao s Goranom, on mi je rekao “šjor Niko, uzmite vi reprezentaciju na još godinu ili dvije pa ću onda ja postati izbornik.” Rekao sam mu “Gorane, ja sam svoje vođenje reprezentacije završio, ti preuzmi, mene više nema.” To je bilo to.

BRAK MIE ADAMOVIĆ, bivše glumice, i Nikole Pilića počeo je susretom u Novom Sadu i traje već 40 godinaBRAK MIE ADAMOVIĆ, bivše glumice, i Nikole Pilića počeo je susretom u Novom Sadu i traje već 40 godina NACIONAL: Prije dva tjedna Ivanišević je rekao “pazite se da ja ne progovorim o tome što se događalo oko Davis Cup reprezentacije”.
- Nemam pojma što bi on mogao reći ali, na kraju krajeva, ne zanima me što bi on mogao reći. Nema se tu što reći. Ja sam mu rekao da preuzme Davis Cup reprezentaciju jer ja više neću biti u reprezentaciji a to što je nije preuzeo, to je njegova stvar.

NACIONAL: Izbornik reprezentacije tada je privremeno postao Ivan Ljubičić nakon čega je za izbornika postavljen Goran Prpić. Koliko je to bio dobar potez?
- To je bila pogreška Ljubičića. Ljubičić je morao pronaći izbornika koji njemu odgovara. Njega tada nije bilo briga tko će biti izbornik a onda je za izbornika postavljena osoba koja njemu uopće ne odgovara. Nemam ništa protiv Gorana Prpića, ja sam u dobrim odnosima s njim, on poznaje tenis, ali odnosi između Ljubičića i Prpića nisu bili dobri.

NACIONAL: Problemi u reprezentaciji nastavili su se s Ivom Karlovićem i njegovim financijskim potraživanjima. I vi ste, u vrijeme dok ste bili izbornik, imali problema s Karlovićem koji je inzistirao na tome da igra, iako su Ljubičić i Ančić bolji igrači od njega.
- On je, po meni, vrlo komplicirana osoba. Da je želio, mogao je igrati protiv Velike Britanije i tada bi kao najbolji hrvatski igrač dobio najviše novca. Karlović je tražio da se novac u Davis Cup reprezentaciji dijeli na četiri jednaka dijela i to kada je Ljubičić bio četvrti igrač svijeta a on 59. Tako to ne funkcionira nigdje u svijetu pa ni u Hrvatskoj. Nikada protiv njega nisam imao ništa, uvijek sam mu govorio da je on zlatna rezerva našoj reprezentaciji u slučaju da se Ljubičić ili Ančić ozlijede. Tko želi igrati za reprezentaciju ne priča o novcu. S Karlovićem se mogao napraviti neki kompromis. No, ako postavlja ultimatum i ako je novac uvjet igranja, mislim da je na krivom putu.
Novac ne smije biti uvjet igranja

NACIONAL: Suprotno vašim tvrdnjama, Karlović tvrdi da se u velikoj većini drugih Davis Cup reprezentacija novac jednako dijeli na četiri igrača.
- To su gluposti. Ja sam u reprezentaciji dulje od njega i znam kako se novac dijeli u drugim reprezentacijama. Kada sam bio izbornik njemačke reprezentacije, Boris Becker je, kao prvi igrač reprezentacije, dobivao osam puta više novca od četvrtog igrača reprezentacije i nitko se nije bunio. S novcem se nikad nisam zamarao.

NACIONAL: Često ističete kako ste zbog Đokovića prihvatili mjesto savjetnika srpske teniske reprezentacije. Postoji li tenisač u Hrvatskoj zbog kojeg biste prihvatili mjesto savjetnika hrvatske Davis Cup reprezentacije?
- Ne postoji. Ljubičić je rekao da više neće igrati za reprezentaciju, Ančić ima svog trenera a Čilić svog. Moj odnos s njima je dobar ali Đoković je moj igrač.

Financijski problemi

BRAK MIE ADAMOVIĆ, bivše glumice, i Nikole Pilića počeo je susretom u Novom Sadu i traje već 40 godinaBRAK MIE ADAMOVIĆ, bivše glumice, i Nikole Pilića počeo je susretom u Novom Sadu i traje već 40 godinaNACIONAL: Bili ste trener Đokoviću četiri godine u njegovim tinejdžerskim danima. Zašto ga niste nastavili trenirati, naročito ako se zna da prije godinu i pol Đoković nekoliko mjeseci nije imao trenera? - Nisam mogao. Đokovićeva je obitelj tražila da mu budem trener prije tri godine kad je Đoković imao 17 godina i kada mu je trebao prvi pravi trener. Međutim, moja teniska akademija je bila u problemima. Upravo sam potjerao petero zaposlenika koji su me doveli u financijske probleme. Dok nisam sredio probleme u akademiji nisam mogao prihvatiti treniranje Đokovića. Našao sam partnera koji je financijski ušao u akademiju i uspješno smirio situaciju i posljednjih dvije godine ona je izvrsna. Uskoro ćemo graditi novi smještaj s 12 ležajeva i bazen.

NACIONAL: Krajem prošle godine trebali ste postati trener Jelene Dokić, nekada četvrte tenisačice svijeta, ali je suradnja prekinuta.
- Jeleni Dokić sam ponudio da dvije godine trenira na mojoj akademiji te da ne mora platiti ni kunu ako ne dođe među 100 najboljih tenisačica. Takav je bio dogovor. Nakon toga sam ja otputovao u Rusiju a ona u Zagreb kako bi pronašla sponzora. Zvao sam je da dođe, planirali smo je pratiti na 15 turnira, na 10 bi je pratio jedan moj trener s kojim je dobro surađivala a na pet turnira bih je ja pratio, za vrlo malo novca. Pristala je i došla na akademiju s dečkom Tinom Bikićem. On je cijeli dan proveo u telefonskim razgovorima sa svojim bratom, čini mi se daje taj dan njegov brat prestao trenirati Karolinu Šprem, nakon čega su se njih dvoje, bez mog znanja, vratili u Zagreb. I to je bio kraj. Jelena je kod mene radila šest tjedana i to jako dobro, izgubila je četiri-pet kilograma i bili smo jako zadovoljni. Međutim, ona se odlučila na nešto drugo a ja joj još uvijek želim sve najbolje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika