Objavljeno u Nacionalu br. 620, 2007-10-02

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

HNS pristaje na SDP-ova premijera

ZBOG RASTA REJTINGA HDZ-a vodstvo Hrvatske narodne stranke sprema se SDP-u ponuditi predizbornu koaliciju, ali na Iblerovu trgu nisu pretjerano zainteresirani za tu ideju

UVJET ZA PARTNERSTVO U slučaju sklapanja predizborne koalicije i pobjede na izborima, Vesna Pusić za sebe traži mjesto ministrice vanjskih poslovaUVJET ZA PARTNERSTVO U slučaju sklapanja predizborne koalicije i pobjede na izborima, Vesna Pusić za sebe traži mjesto ministrice vanjskih poslovaVodstvo Hrvatske narodne stranke spremno je ponuditi stvaranje predizborne koalicije s SDP-om. Iako o predizbornoj koaliciji nisu vođeni nikakvi službeni razgovori, u vrhu HNS-a vjeruju kako bi sinergijski učinak formiranja zajedničke liste osigurao pobjedu lijevog centra na parlamentarnim izborima 25. studenog. Koncesija koju bi zauzvrat prihvatili odustajanje je od svog premijerskog kandidata i podrška Ljubi Jurčiću, iza kojega stoji Socijaldemokratska partija, potvrdilo je za Nacional nekoliko predstavnika Hrvatske narodne stranke.

Dvije situacije nagovještavaju da u HNS-u ozbiljno pokušavaju dogovoriti predizbornu koaliciju s SDP-om. O tome se vodila rasprava na prošlotjednoj sjednici stranačkog predsjedništva i većina sudionika je iznijela pozitivan stav. Isto tako, postoji još jedan dodatni moment koji govori o intencijama haenesovaca. Sredinom tjedna trebaju biti predstavljeni rezultati istraživanja popularnosti stranaka, na temelju opsežnog terenskog ispitivanja javnog mnijenja koje je proveo International Republican Institute (IRI). Uz agenciju Puls koja je nedavno objavila svoje predizborno istraživanje, IRI-jevi rezultati nestrpljivo se čekaju u svim stranačkim središnjicama i nesumnjivo će značajno utjecati na nastavak kampanje. Specifikum tog ispitivanja je taj da je svaka politička stranka imala pravo postaviti jedno pitanje, a signifikantno je da su haenesovci tražili da se provjeri kako bi birači podržali njihovu predizbornu koaliciju s SDP-om. Pokaže li se da bi zajednički izlazak dviju najjačih lijevo centrističkih stranaka rezultirao očitom prednošću nad HDZ-om, u HNS-u su spremni Zoranu Milanoviću predložiti formiranje zajedničkih lista.

“Jednadžba koju moramo riješiti ima samo dvije nepoznanice”, ispričao je prošle subote za Nacional jedan od vodećih haenesovaca. “Ako se pokaže da vlast osvajamo samostalnim izbornim nastupom, tada zaista nema razloga za predizbornu koaliciju jer i ovako i onako smjenjujemo HDZ s vlasti. Ali pokaže li se da pojedinačni izlazak dovodi u pitanje naš trijumf, tada je stvar političke pameti da zatomimo taštine, sjednemo za stol i dogovorimo stvaranje zajedničke liste SDP-HNS. Uostalom s naše strane neće biti problema jer smo spremni prihvatiti realnost koja glasi da su socijaldemokrati jača strana u koaliciji”, istaknuo je sugovornik Nacionala.



NESRAZMJER Predizborna istraživanja pokazuju da kampanja 'Čačića za premijera' nije dala željene rezultate a SDP uživa najbolji rejting u povijestiNESRAZMJER Predizborna istraživanja pokazuju da kampanja 'Čačića za premijera' nije dala željene rezultate a SDP uživa najbolji rejting u povijesti To znači da bi zauzvrat Radimir Čačić prihvatio položaj potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo, a drugi uvjet bilo bi imenovanje Vesne Pusić ministricom vanjskih poslova. U kadrovskom pogledu to su jedine dvije funkcije koje haenesovci traže ultimativno, a, kako kažu, “oko svega drugog dalo bi se dogovoriti”. Mogućnost da odustanu od većeg broja Vladinih resora objašnjavaju podatkom prema kojem se u slučaju promjene vlasti otvara oko 700 rukovodećih mjesta u državnoj administraciji i javnim poduzećima. “Svatko tko je sposoban, a zainteresiran za rad u ministarstvima, agencijama, HEP-u, Državnim šumama ili Vodoprivredi, naći će svoje mjesto ako pobijedimo”, smatra član vodstva Hrvatske narodne stranke.

Potpuno je jasno da su prije svega loše izborne prognoze navele HNS na predlaganje koalicije i prihvaćanje realnosti prema kojoj Čačić više nema realne izglede da postane premijer. Pulsovo terensko istraživanje dalo je haenesovcima tek nešto više od 5 posto glasova i samo pet saborskih mandata. S druge strane, SDP je u vodstvu i osvaja 57 mjesta, ali primjetan je trend smanjivanja prednosti u odnosu na HDZ. Tijekom proljeća i ljeta, socijaldemokrati su imali i desetak posto više glasova, a sada razlika iznosi samo 2 posto. Uzmu li se u obzir različite operacije kojima Sanaderova vlada podmićuje brojne socijalne grupacije, od jeftine prodaje dionica T-HT-a, najavljene isplate oduzetih mirovina do otvaranja velikih infrastrukturnih projekata i agitiranja među Hrvatima koji žive u drugim državama, može se pretpostaviti da će izborni rezultat biti izjednačen. Bit će to borba za svako zastupničko mjesto jer prilično je izvjesno da će Stipe Mesić priliku za sastavljanje Vlade ponuditi onome čija stranka dobije najviše glasova. Istina, u HNS-u smatraju da Pulsovo istraživanje ne odražava pravu sliku odnosa na terenu i da će u slučaju samostalnog izlaska njihove liste osvojiti između 8 i 12 zastupnika u budućem sazivu parlamenta. Međutim upitno je hoće li i to biti dovoljno za natpolovičnu većinu jer i tada postoji opasnost da se Sanaderu priklone druge stranke, HSP, HSS, HSLS i HSU. Svi oni dobivaju više od HNS-a i ako ih Zoran Milanović u pojedinačnim pregovorima ne pridobije na stranu SDP-a, Hrvatsku će još četiri godine voditi desnocentristička koalicija.
Takav rasplet i opasnost nastavka tavorenja u oporbi izaziva nezadovoljstvo u redovima HNS-a. Može se očekivati da bi se tada pojačali zahtjevi za abdikacijom Vesne Pusić i Radimira Čačića, a u off-the-record razgovorima, neki viđeniji članovi najavljuju odlazak iz politike.

SDP-ov kandidat za premijera Ljubo JurčićSDP-ov kandidat za premijera Ljubo Jurčić Spas iz političke marginalizacije nazire se u stvaranju predizborne koalicije lijevog centra. Treba podsjetiti kako su na izborima 2003. članice Račanove vlade - SDP, HSS i HNS - hametice poražene, makar su pojedinačno osvojile 130.000 glasova više nego HDZ. Podsjećanje na taj poraz ide u prilog zagovornicima okupljanja tih stranaka. Isto tako, jedno istraživanje javnosti koje je provedeno ovog proljeća, pokazalo je vidljiv sinergijski učinak u slučaju stvaranja zajedničke liste SDP-HNS. Te dvije stranke osvojile su 6 posto glasova više nego kod samostalnih nastupa i to je argument koji koriste zagovornici predizborne koalicije. Oni su uvjereni da bi tada osvojili bitno više glasova nego HDZ, i relativno lako na svoju stranu doveli IDS i HSS, a ako treba, i HSLS i umirovljenike.

Ali izgleda da u SDP-u nisu pretjerano zainteresirani za HNS-ovu ideju. To su u odvojenim razgovorima u ponedjeljak za Nacional potvrdila dvojica važnih članova vodstva Socijaldemokratske partije, koristeći pritom potpuno iste argumente. Sve se svodi na to da u SDP-ovu vrhu i dalje smatraju kako imaju šanse ostati pojedinačno najjača stranka i tako dobiti priliku za formiranje Vlade. Za razliku od većine komentatora koji upozoravaju na trend smanjivanja prednosti u odnosu na HDZ, oni tvrde da nema razloga za bilo kakvom promjenom u predizbornoj strategiji.
“Kažite mi kada je SDP samostalno dobivao 30 posto glasova? Nikada do sada, a to znači da stranka uživa najviši rejting od 1990. do danas. Zašto bismo onda ulazili u predizborne koalicije, umjesto da sami provjerimo koliko smo snažni. Osim toga, postoji odluka Glavnog odbora o samostalnom nastupu i ne vjerujem da se ona može promijeniti”, objasnio je SDP-ov izvor.

On je podsjetio i kako je prije 15-ak dana održan sastanak Zorana Milanovića i Vesne Pusić, ali tada se nije razgovaralo o koaliciji. U međuvremenu, prema njegovu mišljenju, nije se dogodilo ništa spektakularno što bi ih navelo na promjenu strategije i s HNS-om.

Umjesto toga, esdepeovci su započeli razgovore s predstavnicima HSS-a i HSU-a, a uskoro bi mogli potpisati i dogovor o postizbornoj suradnji sa Strankom demokratske akcije Hrvatske. Trenutačno Sanadera podržavaju svi manjinski predstavnici i SDP namjerava promijeniti takvu situaciju.

Tako čvrsto odbacivanje prijedloga o zajedničkom nastupu sadrži nešto više od namjere da se provjeri snaga stranke. Riječ je o intenciji da Zoran Milanović, bez obzira na izborni rezultat, na dulje vrijeme preuzme položaj predsjednika i zatim obavi temeljitu rekonstrukciju SDP-a. To znači da čak i, ostanu li u opoziciji - Milanovićevi unutarstranački saveznici će argumentirati da je stranka s novim liderom osvojila 30-ak posto i oko 25 mandata više nego 2003. To znači da je SDP prevladao krizu i ima snage dulje razdoblje uz HDZ biti jedna od dviju apsolutno dominantnih stranaka. Takva projekcija ima temelje, budući da su svi potencijalni pretendenti za predsjednički položaj u “autu”, Željka Antunović je marginalizirana, Milanu Bandiću je u posljednje vrijeme doslovno voda došla do grla, a ostalih protukandidata nema. Zbog toga SDP-ov vodeći tim ne pokazuju interes za inicijativom HNS-a. Takvo stajalište moglo bi se promijeniti samo ako iduća relevantna istraživanja pokažu kako HDZ prelazi u vodstvo.

Pesimizam na vratima

Situacija u Hrvatskoj narodnoj stranci daleko je od optimistične, kakva je bila prije dvije godine kada je Radimir Čačić krenuo u premijersku utrku. Smrt Ivice Račana i dolazak Zorana Milanovića iz temelja su promijenili odnose na političkoj sceni i SDP promovirali u jedinu stvarnu snagu u opoziciji.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika