03.10.2007. / 14:12

Autor: Marko Biočina

AFERA JAJNE STANICE

Započelo suđenje Asimu Kurjaku

Danas je na zagrebačkom Općinskom sudu započeo sudski postupak protiv poznatog ginekologa Asima Kurjaka, njegove supruge Biserke i još dvoje liječnika. Njih se tereti za nedozvoljeno presađivanje jajnih stanica.

Cijela afera počela je prije pet godina kad je Kurjaka anonimna osoba prijavila tvrdeći kako se u njegovoj poliklinici pacijenticama presađuju jajne stanicama drugih žena koje za to nisu znale niti dale svoj pristanak. Optužene se tereti da su spomenuta djela počinili s ciljem stjecanja imovinske koristi, a posljedica su bile dvije trudnoće kod pacijentica, od kojih je jedna završila spontanim pobačajem.

Kurjak i ostali su optuženi da su primjenili sporne metode liječenja iako su znali da su one u Hrvatskoj nezakonite. Sutkinja Sandra Bramberger Ostojić je suđenje proglasila zatvorenim za javnost kako bi se zaštitile pacijentice kojima su presađene jajne stanice.

Podsjetimo, Asim Kurjak je jedan od najpoznatijih hrvatskih ginekologa, no njegov profesionalni ugled bio je ozbiljno ugrožen aferom oko smrti rodilje Dragice Ivankić te otkrićem da je plagirao svoje znanstvene radove.

Suđenje će se nastaviti početkom studenog.

Vezane vijesti

Asim Kurjak proglašen najboljim opstetričarem svijeta

Asim Kurjak proglašen najboljim opstetričarem svijeta

Zagrebački ginekolog Asim Kurjak, koji je posljednje četiri godine na čelu jednog dijela Odjela za porodiljstvo i ginekologiju najveće katarske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika