04.10.2007. / 17:14

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Bračni partneri oponašaju jedni druge

Bračni partneri vole oponašati jedni druge. Ako jedan od njih prestane pušiti ili se počne baviti nekim sportom i drugi će vrlo vjerojatno napraviti to isto.

Znanstvenici su proučavali kako se promjena zdravstvenih navika kod jednog bračnog partnera odražava na navike drugog. U istraživanje je bilo uključeno više od 6000 ljudi koji su sudjelovali u studiji o zdravlju i mirovini. Pušači su čak pet puta češće prestajali pušiti ako je njihov bračni partner također prestao pušiti. "Otkrili smo da kada jedan bračni partner odluči poboljšati svoje zdravstveno stanje i drugi mu se pridružuje" rekla je Jody Sindelar iz Škole javnog zdravlja na Yaleu.

Zanimljivo je da ako partner sam želi promijeniti nešto u vezi sa svojim zdravljem, njegov bračni partner će ga oponašati. No, ako liječnik preporuči nešto kako bi bračni partner poboljšao svoje zdravstveno stanje, poput kontrole kolesterola u krvi, drugi partner neće mijenjati svoje navike.

Rezultati istraživanja mogli bi koristiti liječnicima obiteljske medicine. Oni bi mogli ukazati na utjecaj bračnih partnera na zdravlje u obitelji. Znanstvenici predlažu da se njihovi rezultati koriste u preventivnim programima, savjetima kako uključiti svog bračnog partnera u vježbanje ili prestanak pušenja

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika