06.10.2007. / 10:45

Autor: Marijana Zrinjski

PREDSJEDNIK O HAAGU I VELJKU KADIJEVIĆU

Mesić traži da se Hrvatskoj prepusti suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču

«Hrvatska ima pravo tražiti da joj se prepusti suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču budući da je hrvatsko pravosuđe dokazalo da je sposobno voditi i najkompliciranije postupke», rekao je predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić danas u Splitu. Dodao je da pred hrvatskim sudom treba provesti i postupak protiv "vukovarske trojke", jer se optužnica protiv Šljivančanina, Radića i Mrkšića kad je Tužiteljstvo preuzela Carla del Ponte, svela samo na zločin počinjen na Ovčari. Optužnicom, tvrdi Mesić, nije obuhvaćeno zarobljavanje civila, odvođenje u logore, mučenje i ubijanje civila i zarobljenika i izvan Ovčare te rušenje grada.

Predsjedik je jučer u Slunju komentirajući tvrdnje iz knjige bivšeg ministra obrane SFRJ, Veljka Kadijevića, prema kojima je on 1990. i sudjelovao u planu za svrgavanje Franje Tuđmana, rekao da će Hravtska sada kada zna gdje je general vrlo brzo tražiti njegovo izručenje. Dodao je kako se svi zločinci i okrivljenici imaju pravo braniti kako god hoće, ali da će Kadijević te tvrdnje morati obraniti i na sudu.

U knjizi 'Kontraudar', u ruskom izdanju knjige 'Moj pogled na raspad Jugoslavije' , tvrdi da su Mesić i nekadašnji predsjednik savezne vlade Ante Marković 1990. godine, uz pomoć vojske, planirali svrgnuti tadašnje predsjednike Hrvatske i Srbije, Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića. »Mesić je htio preko tadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Ante Markovića uvući mene i Armiju u svrgavanje Tuđmana, koji je, prema njegovom mišljenju, bio apsolutist, i na čelo Hrvatske postaviti sebe. Mislim da ne treba posebno objašnjavati, znajući aktivnosti JNA i moju poziciju, zašto je taj Markovićev pokušaj ostao bez rezultata», citira navod u Kadijevićevoj knjizi beogradska "Politika".

Kadijević je inače knjigu predstavio u Moskvi.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika