11.10.2007. / 09:04

Autor: Marko Biočina

ISTRAŽIVANJE

Zagađena zagrebačka vodocrpilišta

Zagrebačka gradska vodocrpilišta uskoro bi mogla biti zatvorena zbog zagađenja teškim metalima i pesticidima. Taj zaključak proizlazi iz istraživanja zagađenja sedam najvećih gradskih vodocrpilišta koje je proveo Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu, a koje prenosi Jutarnji list.

Naime, iako su generalni pokazatelji analize voda unutar okvira Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode, stručnjaci predvođeni docentom Zoranom Nakićem su otkrili kako mnogim izvorima postoje prekomjerne količine otrovnih metala kao što su cink, kadmij i živa. Situacija je posebno teška na najvećem gradskom vodocrpilištu Petruševec, gdje zagađenje dolazi iz smjera gradskog smetlišta Jakuševec, koje se nalazi u blizini. Ovo istraživanja je također utvrdilo kako je crpilište Mala Mlaka, otkud se opskrbljuje i naselje Vrbani III, zagađeno pesticidom atrazin.

Na temelju rezultata svog istraživanja koje su još lani predali Gradskoj skupštini, Nakić i suradnici smatraju kako bi se lako moglo dogoditi da Zagreb uskoro ostane bez pitke vode.

Josip Čulig, smijenjeni ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, smatra kako postoji velika mogućnost manipulacije rezultatima istraživanja o kakvoći vode. "Ako u vodi ima kadmija, a mi dobijemo naredbu da je testiramo samo na željezo i bakterije, rezultati će pokazati da je voda pitka", objašnjava Čulig.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika