Objavljeno u Nacionalu br. 622, 2007-10-16

Autor: Srećko Jurdana

SUROVA POLITIKA

Na Sanadera dvojac bez kormilara?

Opterećujuće je, koliko i komično, kad dvojica dijele lidersko mjesto, posebno kad ni jedan od njih nije lider po definiciji. Sanader je prepoznao taj paradoks i želi ga scenski eksploatirati. Ustraje li on na uvjetu da će se na televiziji suprotstaviti isključivo tandemu, i pristanu li u SDP-u na taj uvjet, Hrvatska bi mogla dobiti jednu od najzabavnijih emisija u lokalnoj povijesti televizije. Milanović uglavnom nema pojma o ekonomiji, kao što Jurčić nema pojma o politici, pazit će po sili stvari da međusobno ne upadnu u kontradiktornosti, jedan drugome mjerit će riječi, i na kraju: dramski se diskreditirati već samom dvostrukom nazočnošću i izazivanjem nedoumice tko je tu zapravo gazda

Srećko JurdanaSrećko JurdanaSukobi koncepcija u hrvatskoj predizbornoj kampanji uzbudljivi su do te mjere, da se mediji u društvenome smislu u zadnje vrijeme ne bi imali čime temeljitije baviti da se Zdravko Mamić na aerodromu nije skinuo do gaća. SDP je za drogu, viču iz HDZ-a; istražit ćemo Sanaderovu imovinu, uzvraćaju iz SDP-a. Šale se svi, dakako. Boje nas se i jedni i drugi, standardno melje Đapić iz prikrajka, dok se njegov bivši prijatelj Glavaš u zatvoru bavi izdavanjem knjiga i snimanjem video-poruka o svome statusu i o Ivi Sanaderu kojega za taj status okrivljuje. Čude se u zatvorskoj upravi kako je moguće da netko u ćeliji snima propagandne filmove i distribuira ih preko interneta; mogli bi se - umjesto da se čude - za odgovor obratiti svojim stražarima, jer oni su ti koji su Glavašu dopustili bavljenje invazivnim političkim hobijima.

HDZ i SDP su - kako je poznato - jedine stranke koje na općoj nacionalnoj sceni nešto znače, i među njihovim predvodnicima počela se zadnjih dana razvijati neobična dramska diskusija. Sanader je efektno odgovorio na Milanovićev poziv na televizijsko sučeljavanje: “Pristajem, pod uvjetom da protiv mene zajedno nastupe Milanović i Jurčić.” Ne zna se tko je u SDP-u glavni. Zoran Milanović je vođa stranke a Ljubo Jurčić kandidat za premijera, i logično je da zajedno brane svoje ideje. U HDZ-u je vođa stranke ujedno i premijer, i on će sam braniti stranačke koncepte, znakovito je poručio Sanader, vraćajući Milanoviću lopticu na provokativan način koji SDP pogađa u srž njegovoga problema.

Opterećujuće je, koliko i komično, kad dvojica dijele lidersko mjesto, posebno kad ni jedan od njih nije lider po definiciji. Sanader je prepoznao taj paradoks i želi ga scenski eksploatirati. Ustraje li on na uvjetu da će se na televiziji suprotstaviti isključivo tandemu, i pristanu li u SDP-u na taj uvjet, Hrvatska bi mogla dobiti jednu od najzabavnijih emisija u lokalnoj povijesti televizije. Milanović uglavnom nema pojma o ekonomiji, kao što Jurčić nema pojma o politici, pazit će po sili stvari da međusobno ne upadnu u kontradiktornosti, jedan drugome mjerit će riječi, i na kraju: dramski se diskreditirati već samom dvostrukom nazočnošću i izazivanjem nedoumice tko je tu zapravo gazda. U svakom slučaju, razveseliti će gledaoce i Sanaderu pružiti priliku da im održi lekciju za sjećanje. Ne zagrize li SDP u tu vrijednu ideju, publika će ostati temeljito razočarana, ali nažalost: ono što je dobro za nju, ne mora biti dobro i za stranke koje nemaju nedvosmislenoga vođu.


Sučeljavanje stranaka u Big Brotheru?

Milanović se još nije izjasnio o ideji nastupa u tandemu, ali zato je - na Sanaderovu repliku da odredi vrijeme i mjesto sučeljavanja - izišao s kategoričkim prijedlogom: 19. studenoga, RTL. Promatrač će ovdje nepogrešivo prepoznati trag lošeg ukusa. RTL televizija ima najprofaniji program na hrvatskome tržištu, koji se najvećim dijelom sastoji od reklama i starih američkih serija, a ono što nisu reklame ili prežvakane serije definirano je potpunom trivijalnošću, irelevantnošću i primitivizmom. Ako se Milanović želi osvećivati HTV-u zbog nedavne kadrovske hadezeizacije informativnoga programa, odabrao je pogrešan način. Bez obzira na njegove kadrovske mijene, i Milanovićevu moguću averziju prema njima, HTV je - kao nacionalna televizija - jedino prihvatljivo mjesto za organizaciju spomenutoga igrokaza na visokoj razini. Davati RTL televiziji - koja živi od prodaje bulevarske magle i neukusa - specijalno društveno značenje preko mogućnosti da uoči izbora emitira studijski politički sukob vođa najjačih stranaka, to je oznaka solidnoga ignoriranja profesionalnoga identiteta medija koji djeluju u Hrvatskoj. Milanović je, u tom kontekstu, Sanaderu komotno mogao predložiti da zajednički nastupe u Big Brotheru.

Očekujući susret s SDP-ovim liderskim binarom, Sanader u međuvremenu vuče i neke poteze koji apostrofiraju njegovu odlučnost. Smijenio je, na primjer, gradsku vlast u Osijeku netom što je izabrana, i mačem prekinuo čvor oko izgradnje rukometne dvorane najavljujući da će je financirati Vlada, prema svojim shemama. Zlatko Benašić, boemski lik u bijelom koji je u fotelju gradonačelnika stigao niotkud, preživio je u toj fotelji tjedan dana, i sad može pisati memoare. Dvorana je povod za Sanaderovu akciju, ali razmjerno je marginalna za bit fenomena, koja se svodi na HDZ-ov strah od mogućnosti da u Slavoniji izbore dobije netko drugi. Iz taktičkoga aspekta, međutim, Sanaderovi potezi na promatrače ostavljaju dojam. Najprije je uz pomoć Glavaša, Šišljagića, Kramarića i Benašića smijenio Đapića, a neposredno nakon toga smijenio je i one preko kojih je smijenio Đapića, i poručio narodu: ja sam sad vlast.

Glavaš u zatvoru može snimati filmove, ali izvan njega ostaje bez operativnoga prostora i ograničen je na svoju lokalnu Hvidru, a Đapić se može veseliti tuzi svojih neprijatelja, što ga ne će vratiti na mjesto gradonačelnika. U kaotičnome stanju kakvo vlada u Osijeku, nije loše što je Sanader pokazao čvrstu ruku, a ne bi bilo loše ni da je nešto slično napravio u Zagrebu, gdje Bandić i njegovo društvo suvereno provode svoju samovolju. Bandić putuje iz slučaja u slučaj i postojano se potvrđuje kao elementarna nepogoda na kojoj SDP gubi rating, i čudno je - u tom kontekstu - što Sanader u jačoj mjeri ne iskorištava tu činjenicu. Štoviše, on se zadnjih dana više puta slikao s Bandićem u prijateljsko-suradničkome ugođaju, otvarali su zajedno gradilišta (dvorane i aerodroma), ceremonijalno se rukovali i zajednički radovali pred kamerama, i svi su ti premijerovi rituali prilično kontradiktorni Bandićevu realnom predizbornom statusu. Jasno je da se Sanader želi reklamirati preko projekata u kojima sudjeluje i Vlada, ali ono što s Bandićem na jednoj strani dobiva, na drugoj uz njega i gubi.

Odvjetnici i televizija

Predsjednik Mesić podvrgnuo je zadnjih dana televiziju kritici zbog omogućavanja unilateralnoga samoreklamiranja odvjetniku Zvonimiru Hodaku, i pritom je proširio kontekst problema: “HTV daje prostor čovjeku koji je jednostavno odvjetnik osobe koju gone državni organi. Trebaju li odvjetnici nastupati kao estradne zvijezde s nedokazanim materijalima, ili braniti klijente pred sudovima?” Mesić pogađa bit stvari. Televizija danas odvjetnicima osoba upletenih u razne vrste kriminala, od pretvorbe do ratnih zločina, otvara raskošne mogućnosti propagiranja svojih stavova, i najčešće ih koristi kao jedine izvore informacija o predmetima. Dakako da su ti izvori pristrani i neobjektivni, jer odvjetnicima ne pada na pamet da izgovore nešto što bi moglo makar i minimalno naštetiti klijentu. Oni ga isključivo brane.

Iz Državnoga odvjetništva, na drugoj strani, u medije ne dolaze nikakvi komentari i informacije, i time se odvjetnicima otvara slobodan prostor za manipuliranje. Televizija ide linijom manjeg otpora, poklanjajući cjelokupan prostor onima koji su joj odmah pri ruci, bez obzira na to što su interesno vezani za optuženike, i time se cijela pravosudna scena medijski falsificira.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika