16.10.2007. / 08:05

Autor: Dinko Boić

ZAGREB

Hrvatske vode upozoravale na zatrovano vodocrpilište Mala Mlaka

Sve nadležne institucije Hrvatske vode su još lani pozvale na hitnu akciju kako bi se rješio problem kontaminacije zagrebačkog crpilišta vode Mala Mlaka

Zagrebačko crpilište vode Mala Mlaka ugroženo je herbicidom atrazinom koji se u bunare slijeva iz okolnih poljoprivrednih terena. Na to su Hrvatske vode još 27. rujna 2006. godine dopisom upozorile zagrebačko poglavarstvu, Ministarstvo poljoprivrede te Vodoopskrbu i odvodnju navodeći da je potrebno poduzimanje hitnih mjera zbog povećanih koncentracija atrazina i trikloretena na crpilištu Mala Mlaka.

Na jednom od dvadeset bunara iz kojih se crpi voda za gradski vodovod, još je 25. svibnja 2006. godine zabilježena vrlo visoka koncentracija spomenutog herbicida od 48 mikrograma po litri i to gotovo 10 puta više od maksimalno dopuštene količine. U jednom drugom bunaru je pak povećana koncentracija trikloretena, jednog od produkata raspada herbicida te su nakon toga oba bunara stavljena izvan funkcije.

Ovaj dokument demantira Miljenka Čupića, direktora sektora vodoopskrbe i odvodnje, koji je prošlog tjedna u Večernjem listu izjavio kako razine atrazina pronađene na vodocrpilištu nikad nisu prelazile dopuštene vrijednosti. U Hrvatskim vodama zatražili su od mjerodavnih hitan sastanak, no doznajemo da povratnu informaciju nisu dobili niti je sastanak ikada održan.

U Poglavarstvu pak tvrde kako je sastanak ipak održan te da je u travnju 2007. odaslan dopis o zabrani uporabe atrazina u vodozaštitnom pojasu svim registriranim obiteljskim gospodarstvima. Tvrde i da su uvedene i subvencije za razliku cijene za korištenje manje toksičnih, ali skupljih herbicida. Korištenje atrazina u gotovo svim zemljama EU-a strogo je kontrolirana ili u potpunosti zabranjeno još od 90-ih, a poznato je da dugotrajna izloženost tom otrovu može uzrokovati oštećenja srca i jetre.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika