17.10.2007. / 12:26

Autor: Marko Biočina

OBJAVLJEN UGOVOR

Sunčani Hvar prodan Orcu 573 milijuna kuna ispod cijene

Bloger Cnn tvrdi će Orco uskoro postati većinski vlasnik hvarskog hotelskog poduzeća, a udio grada Hvara će se smanjiti te će umjesto 25 posto iznositi 21 posto

Poznati hrvatski bloger cnn na svom je blogu cnn.blog.hr objavio cijeli Sporazum dioničara Sunčanog Hvara. Cnn tvrdi kako je taj Sporazum dokaz da se u slučaju Sunčanog Hvara ne radi o javno-privatnom partnerstvu, već o klasičnoj privatizaciji.

Nadalje, tvrdi se kako je ovakvim Sporazumom Vlada omogućila Orcu da pod krinkom ulaganja ustvari dokapitalizacijom stječe dionice Sunčanog Hvara ispod tržišne, pa i nominalne vrijednosti. Ako je njegov proračun točan, Orco je dionice vrijedne oko 680 milijuna kuna platio samo 250 milijuna kuna.

S obzirom da se sporazumom Orcu garantira pravo na još jednu dokapitalizaciju, nije teško izračunati da će ta grupacija uskoro postati većinski vlasnik hvarskog hotelskog poduzeća. Istovremeno, zbog izdavanja novih dionica, udio grada Hvara će se smanjiti, te će umjesto 25 posto iznositi 21 posto.

Tako grad više neće imati mogućnost utjecaja ni na jednu ključnu odluku poduzeća. Kada za dvije i pol godine istekne petogodišnji ugovor o Javno-privatnom partnerstvu, Orco će biti većinski vlasnik Sunčanog Hvara, bez ikakvih obveza prema državi i lokalnoj zajednici.

Cnn procjenjuje kako će tada, s obzirom na uložena sredstva, zbog iznimno lošeg Sporazuma o javno-privatnom partnerstvu ta grupacija ostvariti čisti profit od 573 milijuna kuna.

Cnn također spekulira o tome da Orco namjerno visokim cijenama ruši broj noćenja, jer na taj način dobiva opravdanje da u skladu s ugovorom ima pravo početi otpuštati radnike.

O ovim se tvrdnjama još nije očitovao nitko iz nadležnih državnih tijela.

Vezane vijesti

J. Kosor: Vjerujem da će sve poteškoće Sunčanog Hvara biti riješene

J. Kosor: Vjerujem da će sve poteškoće Sunčanog Hvara biti riješene

Premijerka Jadranka Kosor za današnjeg je boravka u Hvaru razgovarala s predstavnicima uprave Sunčanog Hvara, a novinarima je izjavila kako su je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika