17.10.2007. / 18:58

Autor: Marijana Zrinjski

ISTRAŽIVANJE

Kosovo i dalje najsiromašnije

"Svaki drugi građanin Kosova kao najznačajniji problem vidi nezaposlenost i siromaštvo. Prema Svjetskoj banci, 14 posto je na razini krajnjeg siromaštva, dok svaki deseti građanin Kosova liježe navečer i budi se ujutro gladan"

Rezultati danas objavljenog istraživanja povodom Međunarodnog dana iskorjenjivanja siromaštva, pokazuju da je Kosovo i dalje najsiromašnije na zapadnom Balkanu.

Na Kosovu 14 posto građana živi u krajnjem siromaštvu, odnosno 300 tisuća građana Kosova živi s manje od 70 centi dnevno, uz istodobnu stagnaciju gospodarskog razvoja. "Svaki drugi građanin Kosova kao najznačajniji problem vidi nezaposlenost i siromaštvo. Prema Svjetskoj banci, 14 posto je na razini krajnjeg siromaštva, dok svaki deseti građanin Kosova liježe navečer i budi se ujutro gladan", rekao je voditelj Programa UN za razvoj, Fride Mauring.

Predsjednik Instituta Muhamed Mustafa izjavio je da se milenijski ciljevi mogu postići do 2015. ali da je za to potrebno mnogo rada. Preduvjet za smanjenje siromaštva je, prema njegovim riječima, smanjenje sadašnje stope nezaposlenosti od 40 posto na 25 posto. "Tijekom osam narednih godina treba stvoriti 200 do 250 tisuća novih radnih mjesta", rekao je Mustafa i precizirao da to znači da treba osigurati razvoj po stopi od sedam posto u odnosu na sadašnjih jedan do 1,5 posto.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika