22.10.2007. / 16:37

Autor: Nina Tomljanović

RATNI ZLOČIN

Tužiteljstvo Srbije zatražilo pokretanje istrage zbog zločina nad Hrvatima 1992.

Zahtjev za provedbu istrage podnesen je protiv dvojice pripadnika tijela sigurnosti samoproglašene SAO krajine i 4. čete 4. bataljuna vojne formacije tzv. SAO krajine, osumnjičenih za ratni zločin, ubojstvo šest hrvatskih civila starih između 70 i 80 godina koji nisu bili izbjegli iz sela zajedno s ostalim stanovništvom

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo je zahtjev za pokretanjem istrage protiv dviju osoba osumnjičenih za ratni zločin u selu Banski Kovačevac kod Karlovca u ožujku 1992. godine. Riječ je o predmetu koji je u svibnju ove godine DORH ustupilo Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina.

Zahtjev za provedbu istrage podnesen je protiv dvojice pripadnika tijela sigurnosti samoproglašene SAO krajine i 4. čete 4. bataljuna vojne formacije tzv. SAO krajine, osumnjičenih za ratni zločin, ubojstvo šest hrvatskih civila starih između 70 i 80 godina koji nisu bili izbjegli iz sela zajedno s ostalim stanovništvom.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine raspolaže dokazima da je od 19. do 23. ožujka 1992. godine P.B. zapovijedio, te potom zajedno s R.V. izvršio taj zločin, pucajući na hrvatske civile Grgu Mihalića, Baru Mihalić, Katu Mihalić, Veroniku Krupić, Maru Lesar i Maru Đerek u dvorištu jedne kuće, nakon čega su njihova tijela bacili u bunar i minirali ga.

Bruno Vekarić, glasnogovornik tužiteljstva za ratne zločine izjavio je da je taj slučaj jedan od sedam predmeta koje je Srbija preuzela od Hrvatske, dok je Srbija Hrvatskoj ustupila četiri predmeta.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika