Objavljeno u Nacionalu br. 623, 2007-10-23

Autor: Zrinka Pavlić

ZA PLAZMU SPREMNI

Gorana Milića na put!

Gorana Milića treba osloboditi svih drugih televizijskih obveza osim snimanja putopisa, a HTV bi s njim trebao raditi onako kako BBC radi s Michaelom Palinom. Izvrstan je i ovako, ali bio bi još bolji u tematskim serijalima

Zrinka PavlićZrinka PavlićDANI BEZ GRMLJAVINEBig Brother, RTL, ponedjeljak – nedjelja, 20.00
Premda su nam Brajković i Sopekica glasom iz kino foršpana najavili dramatične događaje zbog kojih će nam se svima spontano gaće zavuć u guzicu, Big Brother nakon obećavajućeg početka sve sigurnije tone u dosadu. Stanare se tovi sladoledom i bodri nezasluženo položenim zadacima, organiziraju im se aktivnosti koje su zabavne njima, ali ne i gledateljima, a psihološko poigravanje već se toliko ofucalo od ponavljanja istih fora da na njih više ne reagira ni u petak iseljena Gospa od Živaca. Rezultat su emisije na rubu gledljivosti - Tessina neprekidna ja-pa-ja laprdanja, Senkino i Arsenovo toliko potrošeno i jeftino drpanje da nikoga nije briga jesu li se ili nisu (samo se nadamo da netko dezinficira plahte) i Krešo s luzerskim premišljanjem oko izlaska iz kuće, zbog kojeg je zaslužio da ga se usred noći, dok nitko ne gleda i svi stanari spavaju, izbaci na prvu tramvajsku stanicu sa sto kuna u džepu i strogom zabranom da se više ikada pojavi u javnosti. Ni drugi događaji nisu BB spasili od pretvaranja u još jednu zamornu glupost s desetak budala koje se premještaju s kauča na krevet i deklamiraju: “Ja sam ti TAKAV! JA ne mogu GLUMIT! Kad JA nešto kažem, STARA MOJA…” - ni ulazak nove stanarke, ni Klingonci, pa čak ni izjava Senkina oca, u kojoj se na podršci zahvaljuje Sunčanom Hvaru (???). Doda li se svemu live emisija, zbog koje mi se Rafaello zgadio na nepojedeno i SMS na neposlano, sa žaljenjem zaključujem da je jedini koliko-toliko obećavajući moment ovoga tjedna bila količina bižuterije koju je po sebi povješala Renata Sopek. Uzbuđenja su, međutim, i tu izostala jer te večeri nije bilo grmljavine nad Zagrebom.
Ocjena: užas (1)


JOZO I HALUCINOGENE GLJIVEBrisani prostor, HTV1, četvrtak, 20.13
Jozo Kapović za ovotjedni je “Brisani prostor” snimio prilog koji ni Bog Isus ne bi razumio bez titlova (a vjerojatno ni s njima). Nominalna tema bio je NATO, ali umjesto bilo čega smisleno vezanog uz vojni savez i hrvatsku ulogu u njemu, ekranom su se nizale slike hotela “Palace” usred razlistalog zelenila, neznani brkonja s Krležinom knjigom u rukama i nekoliko vrlih muževa u vojničkim beretkama, s kojima je Kapović čavrljao o ponosu, časti, boljoj budućnosti i hrvatskoj vojsci kao BRENDU (!!!), žustro se trudeći izbjeći bilo kakvu korisnu informaciju. Usput je divanio o potpuno nesmiješnim anegdotama s Krležom i oficirima te je tonom glasa i stilom izgovora nastojao imitirati Gorana Milića, što mu nije uspjelo, ali je zato ostvario nepogrešivu imitaciju pionira koji na svečanoj akademiji povodom Dana Republike recitira “Tifusare”. Kada je prilog završio, osjećala sam se kao da me upravo pustilo djelovanje halucinogenih gljiva, a o NATO-u sam znala isto kao da sam podatke potražila u Neckermanovom katalogu.
Ocjena: WTF? (0)

DAJTE EMISIJU CICI I PERI!Prilog o Cici i Peri, Provjereno, NovaTV, četvrtak, 21.30
U inače prilično nenadahnutoj emisiji, prilog o slijepim mladićima Cici i Peri zasjao je kao svjetlo na kraju tunela ili duhovita fora u hrvatskoj humorističnoj seriji. Dečki su toliko simpatični, duhoviti, elokventni i dinamični da bi ih neka produkcijska ili televizijska kuća trebala angažirati za vlastitu, samostalnu emisiju, i to ne samo zato što bi se tako poradilo na većoj zastupljenosti osoba s posebnim potrebama u javnim medijima. Srećom, autori priloga pustili su Cicu i Peru da sami i bez novinarskih intervencija pokazuju kako igraju nogomet s loptom u vrećici, pričaju o tome kako su se zabijali u stative, objašnjavaju kako “gledaju na sat”, hodaju ulicama i sviraju u bendu.
Ocjena: odličan (5)

SUZE RADOSNICE U RITMU MUZIKE ZA PLESShowtime, NovaTV, subota, 20.00
Kvalifikacijske emisije moderne varijante natjecanja “Prvi pljesak” tinejdžerski su sajam na kojem većina “izlagača” pati od otužne iluzije o vlastitom talentu i jedini razlog iz kojeg bi punoljetan gledatelj pametniji od glavice kiselog kupusa mogao uživati u takvom nečemu nastupi su poput onoga koji je ove subote izveo Leo Pavlačić. Lik se obukao u togu, nabacio lovorov vijenac na glavu i u rimljankama đipao po pozornici uz miks domaćih hitova koji zbog antisluhističke izvedbe nisu prepoznali ni autori. Bilo je jasno da ne može proći u sljedeći krug, ali zbog toga što mi je nastupom na oči izmamio suze radosnice u ritmu muzike za ples, bila bih mu spremna dati čistu peticu. Dojam emisije, međutim, i dalje kvari žiri, koji se kolektivno drži ko drvena Marija s višetjednim zatvorom.
Ocjena: DonatMG (barem 2x dnevno)

HOĆEMO MILIĆA U TOPLICAMA!
Idemo na put s Goranom Milićem: Kanada, HTV1, petak, 20.15
I opet ponavljam (sljedeći će put biti ceterum censeo), Gorana Milića treba osloboditi svih drugih televizijskih obveza osim snimanja putopisa. Takve je njegove emisije gušt gledati čak i kada se, kao ovog tjedna, bavi obilaskom Hrvata u tuđini, što svi drugi autori uspijevaju pretvoriti u patetične ispade nacionalne megalomanije. I da se još jednom ponovim - HTV bi s Milićem trebala raditi kao što BBC radi s Michaelom Palinom: naručivati sezonu po sezonu tematske putopisne serije. Izvrstan je i ovako, ali bilo bi još bolje kada bismo dobili, recimo, “Milića na tragu Marka Pola”, “Milića u raljama albanskih autocesta” i “Milića u blatu svjetskih toplica”.
Ocjena: vrlo dobar (4)

Vezane vijesti

Retro-sela za ugodnu starost

Retro-sela za ugodnu starost

U Švicarskoj gradit će se selo za oboljele od Alzheimera. Projektirano je da izgleda kao iz 50-ih godina kako bi ljude koji danas imaju 70-80… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika