Objavljeno u Nacionalu br. 623, 2007-10-23

Autor: Plamenko Cvitić

EKSKLUZIVNO: TAJNA ISTRAGA MUP-a

Operacija 'Orkestar' za rušenje Bandića

Nad zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovim najbližim suradnicima već se nekoliko mjeseci provodi operativna akcija MUP-a, koja se uklapa u Sanaderov plan slabljenja SDP-a u Zagrebu

Premijer Ivo Sanader odlučio je diskreditirati Milana Bandića udarom na njegove najodanije ljudePremijer Ivo Sanader odlučio je diskreditirati Milana Bandića udarom na njegove najodanije ljudeJedan od najznačajnijih planova HDZ-a i Ive Sanadera za ponovno osvajanje vlasti predizborni je udar na SDP-ova zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Da bi u tome uspjeli, nad Bandićem i njegovim najbližim suradnicima već se mjesecima provodi operativna akcija “Orkestar“, unutar koje im se prisluškuju svi telefoni kako bi se pronašli dokazi o korupciji u zagrebačkoj gradskoj vlasti.

Da je to ozbiljan plan za destabilizaciju i umanjivanje Bandićeve snage uoči predstojećih parlamentarnih izbora, pokazuje i to što je jedan od njegovih bliskih suradnika, šef Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, u proteklih mjesec dana već dva puta trebao biti uhićen zbog ozbiljnih sumnji da je korumpiran, ali u oba slučaja, kako ističu Nacionalovi izvori, to je još istoga dana izbjegnuto hitnim intervencijama na najvišem nivou.

Sve je to posljedica Sanaderove namjere da u Zagrebu, tradicionalno nesklonom HDZ-u, SDP-u i Bandiću uzme pet do deset posto glasova, čime bi HDZ pretekao SDP u tijesnoj borbi za parlamentarnu većinu i osvojio novi četverogodišnji mandat. Grad Zagreb oduvijek je bio velik problem za HDZ, koji je na prošlim parlamentarnim izborima 2003. u hrvatskom glavnom gradu dobio tek 25,93 posto, a na lokalnim izborima 2005. postigao je još lošiji rezultat: samo 15,40 posto, i to u koaliciji s još tri stranke, Demokratskim centrom, HSLS-om i Hrvatskim demokršćanima.

Iz tog razloga posljednjih nekoliko godina vrh HDZ-a kao da je odustao od ikakva napora da pokuša pojačati svoj rejting u hrvatskom glavnom gradu, pa stranačku organizaciju u Zagrebu već godinama bez bitnih promjena vode nepopularna Jadranka Kosor i gotovo anonimni saborski zastupnik, premijerov prijatelj i zagrebačk zubar Mario Zubović, koji se ni u jednom trenutku nisu žešće obrušili na SDP-ova gradonačelnika Bandića.

ŠEF SVIH GRADSKIH TVRTKI, predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić nije uhićen zahvaljujući hitnim intervencijama njegova šefa Bandića na najvišem državnom nivouŠEF SVIH GRADSKIH TVRTKI, predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić nije uhićen zahvaljujući hitnim intervencijama njegova šefa Bandića na najvišem državnom nivouS druge strane, Bandić i Sanader već dugo pokazuju da, ako se usklade interesi, i žestoki politički oponenti mogu živjeti u harmoničnim odnosima: ni jedan od njih dvojice nikad nije javno izrekao nešto izrazito loše o drugome, često surađuju, još češće se rukuju i najavljuju suradnju Vlade i Grada Zagreba, a jedini javni sukobi, onaj s kraja 2006. oko fiskalne reforme kojom je Zagreb izgubio 800 milijuna kuna poreznog novca ili onaj oko Zakona o izgradnji rukometnih dvorana iz veljače ove godine, trajali su svaki puna dva tjedna, a nakon toga opet su javno ili tajno prijateljevali.

Iz tih razloga, u domaćim političkim krugovima u proteklo se vrijeme očekivalo da će neformalni pakt o nenapadanju između Sanadera i Bandića potrajati i do samih parlamentarnih izbora, jer su obojica svjesni situacije u kojoj se nalaze: Bandić je svjestan da bi Sanader mogao pobijediti na izborima i biti premijer i sljedeće četiri godine, što bi značilo da će i dalje morati surađivati, a i Sanader je svjestan da Bandićev mandat na gradonačelničkoj funkciji istječe tek za dvije godine. Ipak, kako će prema procjenama svih izbornih analitičara predstojeći parlamentarni izbori biti neizvjesni do samog kraja, zbog podjednake raspodijeljenosti glasova između HDZ-a i SDP-a, Sanader i njegovi najbliži suradnici još su početkom 2007. zaključili da se Zagreb ne smije posve prepustiti Bandiću i SDP-u. Iz više razloga, od kojih su neki djelomice i strateške naravi, a djelomice i više nego dobri odnosi između Sanadera i Bandića, koji jedan o drugome mnogo znaju i često trebaju jedan drugoga, u vodstvu HDZ-a odlučeno je da se na zagrebačkog gradonačelnika ne ide izravno, nego raznim posrednim sredstvima koja bi, s jedne strane, Bandića trebala primiriti i spriječiti ga da krene u kontranapad, a s druge, da se ipak potkopava njegova karizma među Zagrepčanima.


Prva akcija uslijedila je još prije ljeta, kad je zagrebačka policija, preko Sanaderu sklonog ravnatelja policije Marijana Benka, počela akciju “Orkestar“. Od tog trenutka svi su najbliži suradnici zagrebačkog gradonačelnika Bandića, kao i on sam, bili pod budnim okom istražitelja, koji su svoju pažnju usmjerili i na nekolicinu zagrebačkih odvjetnika koji odrađuju’ poslove za Grad i Bandićeve suradnike. Kako ističu Nacionalovi izvori, u rujnu je netko iz policije obavijestio Bandića i njegove najbliže suradnike da se nad njima provodi istraga, a postojale su i naznake da im se prisluškuju mobiteli i telefoni u uredu i kod kuće. Ipak, od početka akcije “Orkestar“ pa do trenutka kad je bila “provaljena“ istražitelji su navodno uspjeli doznati kompromitantne informacije o šefu Zagrebačkog holdinga Slobodanu Ljubičiću zvanom Kikaš. Među ostalim, teretili su ga za sumnjive aranžmane oko prodaje gradskih zemljišta, koja su kupovale sumnjive tvrtke po netržišnim cijenama, a prije nekoliko dana u javnost je doprla i informacija da je prokuristica Kraša Marica Vidaković šefa Holdinga prijavila USKOK-u, i to tvrdeći da je Ljubičić ucjenjivao Kraš tako što je toj tvrtki nudio da kupi zemljište u vlasništvu tvrtke Kaktus, kojoj je, kako je istaknula Marica Vidaković, Ljubičić suvlasnik. Ljubičić je navodno prijetio da će, kao član zagrebačkog Poglavarstva zadužen za imovinu, Krašu onemogućiti prenamjenu zemljišta na kojem se nalazi Kraševa tvornica.

MILAN BANDIĆ I NAJBLIŽI SURADNICI Duško Ljuština, Davor Jelavić, Zvonimir Šostar i Ivo Jelušićeć mjesecima su pod paskom policije na inicijativu Ive SanaderaMILAN BANDIĆ I NAJBLIŽI SURADNICI Duško Ljuština, Davor Jelavić, Zvonimir Šostar i Ivo Jelušićeć mjesecima su pod paskom policije na inicijativu Ive SanaderaZbog tako teških optužbi na Ljubičićev račun, a navodno i zbog dokaza koje su istražitelji fiksirali u akciji “Orkestar“, slučaj Bandićeva bliskog suradnika već se dva puta našao na dnevnom redu kolegija koje ravnatelj policije Marijan Benko sa suradnicima održava svakog jutra. U oba slučaja zaključak vrha policije bio je da Ljubičića treba privesti, ali to se dosad još nije dogodilo. Kako Nacional doznaje, prvo uhićenje Ljubičić je navodno izbjegao zahvaljujući izravnom susretu sa Sanaderom. U srijedu, 3. listopada ujutro, Sanader i Bandić obišli su gradilište Arene Zagreb u Laništu. U sastavu Bandićeve delegacije koja je tog jutra šetala gradilištem bio je i Slobodan Ljubičić, koji se u jednom trenutku približio premijeru i nešto mu prišapnuo. Premda nitko pouzdano ne zna što je Ljubičić tog jutra rekao Sanaderu, sutradan nije bilo uhićenja, a među boljim poznavateljima Ljubičićeva rada proteklih se dana spominje mogućnost da je šef Holdinga podsjetio premijera Sanadera na neke usluge koje mu je Ljubičić, kao jedan od najmoćnijih ljudi u zagrebačkoj gradskoj vlasti, napravio proteklih godina.

Samo nekoliko dana poslije članica uprave Kraša Marica Vidaković javno je optužila Ljubičića i ponovno se o slučaju šefa Zagrebačkog holdinga raspravljalo na kolegiju ravnatelja policije Benka. Uhićenje, najavljivano za idući dan, ponovno je bilo spriječeno, ali, kako doznaje Nacional, taj put u obranu svog bliskog suradnika stao je Bandić, svjestan da bi Ljubičićevo uhićenje na razne načine moglo biti štetno i za njega.

Zato je navodno istoga dana nazvao Sanadera i ishodio da policija Ljubičića ne dira. Poznavateljima situacije posljednjih se dana nameće pitanje zašto Sanader oklijeva otvoreno kriminalizirati Bandića i njegove suradnike. Prema nekim izvorima, vrh HDZ-a detektirao je četiri glavne točke s kojima bi se suočio da se upusti u pravu bitku s Bandićem. Prvi je problem ujedno i najmanji, a tiče se toga što je akcija “Orkestar“ bila provaljena prije nego što je prikupljeno dovoljno dokaza koji bi kompromitirali samog Bandića. Po svemu sudeći, zasad je najranjiviji među njegovim suradnicima šef Holdinga Ljubičić.

MILAN BANDIĆ I IVO SANADER jedan o drugome mnogo znaju, među ostalim zajedno su dogovarali niz velikih projekata, poput gradnje rukometne AreneMILAN BANDIĆ I IVO SANADER jedan o drugome mnogo znaju, među ostalim zajedno su dogovarali niz velikih projekata, poput gradnje rukometne AreneDrugi problem koji bi uslijedio nakon otvorenog napada na Bandića bio bi njegov kontranapad: vrh HDZ-a boji se da bi bilo kojim neodmjerenim potezom mogao ugroziti slab rejting svoje stranke u hrvatskom glavnom gradu. Da je na razini cijele Hrvatske premoć HDZ-a neupitna, Sanader i njegovi suradnici možda se i ne bi bojali Bandićeva kontranapada, no u trenutačnoj situaciji to im je preopasno: u mnogo dosadašnjih slučajeva naučili su da Bandić ima nevjerojatnu sposobnost za privlačenje glasova i da ga sve dosadašnje afere nikad nisu posve oslabile - najčešće su ga i ojačale. Treći problem, povezan s drugim, zapravo je spekulativne prirode: u kontranapadu Bandić bi se mogao okoristiti i informacijama za koje HDZ nikako ne želi da dospiju u javnost, a pogotovo ne uoči najneizvjesnijih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Jasno je da Sanaderova i Bandićeva kohabitacija funkcionira zbog uzajamnih protuusluga i kompromisa. Kad bi Bandić javno progovorio o nekim zajedničkim nagodbama, vjerojatno ih potkrepljujući i dokumentima, HDZ bi se možda našao u još ponekoj aferi, a to Sanaderu u ovom trenutku najmanje odgovara.

Četvrti je problem mogući kontraefekt pokretanja istrage protiv Bandića i njegovih suradnika neposredno uoči izbora. SDP, a vjerojatno i mnogi drugi, nazvali bi to predizbornim trikom Sanadera i HDZ-a, a vjerojatno bi se to potkrepljivalo i slučajem “Maestro“, koji je većini građana još uvijek velika nepoznanica: nakon pompoznog uhićenja nekolicine čelnih ljudi Fonda za privatizaciju, cijeli je proces proglašen tajnim, unatoč najavama o ukidanju Fonda to se još nije dogodilo, a javnosti još nije objašnjeno tko je i za što kriv. Može se pretpostaviti da bi i akcija “Orkestar“ nakon uhićenja bila proglašena tajnom, pa bi svatko tko je nesklon HDZ-u mogao tvrditi da je to montirani proces protiv HDZ-ovih političkih protivnika.

DORIS KOŠTA, odvjetnica nekolicine stanara iz Kupske ulice, najavila je, naoko ničim izazvana, javne proteste nezadovoljnih građana ZagrebaDORIS KOŠTA, odvjetnica nekolicine stanara iz Kupske ulice, najavila je, naoko ničim izazvana, javne proteste nezadovoljnih građana ZagrebaIz svih tih razloga izvjesno je da će vrh HDZ-a u sljedećih mjesec dana bitku za Zagreb protiv SDP-ova gradonačelnika Bandića voditi na druge načine. U proteklih tjedan dana to je sve vidljivije: sredinom prošlog tjedna u Zagrebu se, kao grom iz vedra neba, pojavila splitska odvjetnica Doris Košta u ulozi pravne zastupnice nekolicine stanara iz zagrebačke Kupske ulice. Na tiskovnoj konferenciji okupljenim novinarima najavila je svoju namjeru da, osim svojih klijenata, u danima koji predstoje okupi sve nezadovoljne građane Zagreba, od stanara naselja Vrbani do stanara Cvjetnog trga, te organizira javne proteste protiv zagrebačke gradske vlasti i samog gradonačelnika. Zapažen medijski tretman proteklog je vikenda dobila i subverzivna akcija desetak građana, članova antibandićevske udruge Pravo na grad. Oni su u subotu ujutro došli na Cvjetni trg, odnosno Trg Petra Preradovića, i ploču s imenom trga prelijepili naljepnicom “Trg žrtava Milana Bandića“.

Navedeni događaj, tek jedna u nizu akcija protiv zagrebačkog gradonačelnika u posljednjih godinu dana, ovaj je put dobio indikativan medijski prostor: osim u većini dnevnih novina, lijepljenje naljepnice “Trga žrtava Milana Bandića“ prošlog je vikenda bila jedna od glavnih vijesti i na tradicionalno uštogljenom državnom Hrvatskom radiju, koji je očito pod budnom paskom HDZ-a i Sanadera, odnosno starog policajca Ivana Jarnjaka, danas glavnog tajnika vladajuće stranke, zaduženog za stvaranje predizbornog meteža u redovima protivnika.

Bandiću dojavio doušnik iz policije

MARIJAN BENKO, ravnatelj policije, provodi akciju 'Orkestar'MARIJAN BENKO, ravnatelj policije, provodi akciju 'Orkestar'Nakon što je vrh HDZ-a početkom 2007. raspravio sve tajne planove za umanjivanje Bandićeve snage u Zagrebu, ­policijski istražitelji, predvođeni ravnateljem policije Marijanom Benkom, pokrenuli su operativnu akciju “Orkestar“. Istog trenutka Milan Bandić i svi njegovi bliski suradnici bili su pod posebnom pažnjom istražitelja.
U akciji su prikupljeni dokazi koji inkriminiraju šefa Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, koji se, kako navode njegovi prijatelji, “zaigrao s prodajom gradskih zemljišta“. Akcija bi dala više rezultata da u jednom trenutku nije bila provaljena - doušnik iz vrha zagrebačke policije Bandiću je dojavio da se nad njim i njegovim suradnicima provodi istraga.

Kraš protiv Kikaša

Da se u zagrebačkom gradskom poglavarstvu proteklih mjeseci događaju čudne stvari, svjedoči i nedavni javni istup Kraševe prokuristice Marice Vidaković. Ona je šefa Holdinga Slobodana Ljubičića prijavila USKOK-u, i to tvrdeći da je Ljubičić ucjenjivao Kraš tako da je toj tvrtki nudio na kupnju zemljište u vlasništvu anonimne tvrtke 'Kaktus' iz Splita, kojoj je, kako je istaknula Marica Vidaković, Ljubičić ujedno i suvlasnik. U političkim krugovima to se javno prozivanje tumači kao jasan znak da je Kraševoj prokuristici netko sugerirao da neće imati nikakvih problema ako Ljubičića prijavi nadležnim institucijama, a u projekt HDZ-ova obračuna s Bandićem uklapa se i to što je o svojoj prijavi USKOK-u Marica Vidaković, suprotno uobičajenom ponašanju prosječnog menadžera, javno progovorila i dodatno otežala Ljubičićev položaj.

Četiri razloga Sanaderova taktiziranja oko Bandića

1. Budući da je akcija 'Orkestar', slično kao i akcija 'Maestro', bila provaljena, istražitelji trenutačno imaju manje dokaza nego što bi imali da je akcija ostala stroga tajna do samog kraja.

2. Bandićev kontranapad koji bi uslijedio nakon uhićenja njegova najbližeg suradnika mogao bi biti opasan za glasove što ih HDZ nastoji dobiti u Zagrebu.

3. HDZ se boji da bi Bandić mogao uzvratiti i javnim prokazivanjem nekih poslova i kompromisa koje je
proteklih godina sklopio izravno s Ivom Sanaderom.

4. Uhićenje netom prije izbora mnogi bi a priori proglasili HDZ-ovim predizbornim trikom, pa bi postojala opasnost da Bandiću čak i poraste rejting zbog imidža 'političke žrtve'.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika