Objavljeno u Nacionalu br. 623, 2007-10-23

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Isporuka ruskih helikoptera tek u prosincu

Transportni helikopteri u Hrvatsku kasne krivnjom ruske strane

TRANSPORTNI HELIKOPTER tipa Mi-171ŠTRANSPORTNI HELIKOPTER tipa Mi-171ŠPremda je prvi od deset kupljenih ruskih transportnih helikoptera Mi-171Š trebao u Hrvatsku stići krajem listopada, to se neće dogoditi sve do početka prosinca, a neslužbeno smo doznali da je za kašnjenje odgovorna ruska strana. Ruski zrakoplovni zavod koji proizvodi takve transportne helikoptere zbog prevelikog opsega posla i isporuka helikoptera drugim zemljama nije mogao na vrijeme isporučiti helikopter za Hrvatsku. Kao drugi razlog spominje se i onaj financijski, jer zavod nije na vrijeme dobio novac od državne agencije za promet naoružanjem Rosoboronexport za proizvodnju hrvatskih helikoptera.

HRVATSKA će 10 transportnih helikoptera dobiti na ime ruskog klirinškog dugaHRVATSKA će 10 transportnih helikoptera dobiti na ime ruskog klirinškog duga Rosoboronexport je potpisao ugovor s hrvatskom stranom 4. srpnja 2006. u vrijednosti 65 milijuna američkih dolara. Ugovor o isporuci helikoptera potpisan je na temelju dijela ruskog klirinškog duga Hrvatskoj, pa Hrvatska nema nikakve financijske obveze prema ruskom proizvođaču. Nacional je doznao kako će na helikopterima Mi-171Š biti montirani i saćasti lanseri za raketne projektile kojih je ostalo mnogo nakon Domovinskog rata, pa će tako helikopteri Mi-171Š imati mogućnost borbenog djelovanja u prvom redu radi samozaštite. Saćasti lanseri nisu ušli u vrijednost ugovora od 65 milijuna eura nego su plaćeni milijun američkih dolara.

Vezane vijesti

Pao turistički helikopter u New Yorku, ima poginulih

Pao turistički helikopter u New Yorku, ima poginulih

Jedna je putnica poginula u utorak pri padu turističkog helikoptera koji se srušio u East river na istoku Manhattana i potonuo, a spašeno je troje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika