23.10.2007. / 18:10

Autor: Martina Čizmić

ČEŠKA I POLJSKA

SAD bi mogle odgoditi aktiviranje raketnog štita

"Nastavljamo ohrabrivati ruske partnere da rade s nama na uspostavljanju radarskog sustava i nastojimo ih uvjeriti da to nije usmjereno protiv Rusije i može joj biti samo od koristi", rekao je Gates.

Američki ministar obrane Robert Gates rekao je kako bi SAD mogle odgoditi aktiviranje raketnog štita u Češkoj i Poljskoj ako Rusija bude surađivala na tom polju. Gates je rekao da će Washington zatražiti suglasnost Varšave za taj korak prije nego što sa Moskvom počne dogovarati detalje.

Tijekom nedavnog posjeta Moskvi naglasio je kako bi se američki raketni štit u Europi aktivirao samo ako postoji konkretan dokaz prijetnje. "Nastavljamo ohrabrivati ruske partnere da rade s nama na uspostavljanju radarskog sustava i nastojimo ih uvjeriti da to nije usmjereno protiv Rusije i može joj biti samo od koristi", rekao je Gates. Dodao je kako bi se i aktiviranje radarskog sustava moglo odgoditi sve dok ne postoji direktna prijetnja Irana.

Naglasio je da se ništa neće učiniti bez suglasnosti češke vlade. SAD želi razmjestiti deset projektila na teritoriju Poljske i radarski sustav na području Češke kako bi napravili obrambeni štit za obranu od eventualnih napada "odmetnutih država", uključujući Iran i Sjevernu Koreju.

Češko ministarstvo obrane objavilo je da je peteročlani američki tim stručnjaka već počeo tražiti pogodno mjesto na području Brda, jugozapadno od Praga, za postavljanje raketnog štita u Češkoj. Bivšu sovjetsku bazu Brdi, kao pogodno mjesto za postavljanje američkog raketnog štita odabralo je češko ministarstvo obrane, nakon konzultacija s dužnosnicima u Washingtonu početkom godine.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika