23.10.2007. / 19:00

Autor: Katarina Zorić

LISTA PRIVREDNOG VJESNIKA

INA prva na listi 400 najvećih hrvatskih tvrtki

Osim INA-e, na prvih 5 mjesta nalaze se i tvrtke HEP, Konzum, Hrvatske telekomunikacije i T-Mobile Hrvatska.

S 22,35 milijardi kuna INA je zauzela prvo mjesto liste 400 najvećih hrvatskih poduzeća mjereno ostvarenim prihodom u 2006., koju je 13. godinu zaredom izradio Privredni vjesnik.

INA-u slijede Hrvatska elektroprivreda s 9,9 milijardi kuna, Konzum s 9,7 milijardi kuna, Hrvatske telekomunikacije s 6,9 milijardi kuna te T-Mobile Hrvatska s 4,18 milijardi kuna.

Prema podacima iz Liste, temeljenim na podacima Fine, najveću dobit nakon oporezivanja lani su pak ostvarili HT (2,07 milijardi kuna), T-Mobile Hrvatska (972,4 milijuna kuna) i ENI Croatia (889,7 milijuna kuna).

Posebno izdanje Privrednog vjesnika "400 najvećih hrvatskih tvrtki 2006." donosi i liste najvećih hrvatskih izvoznika, kojoj su na čelu INA, Pliva Hrvatska i brodogradilište Uljanik, kao i listu najvećih uvoznika, koje također predvodi INA, ispred Hrvatskih šuma i M San Grupe.

Najvećih 400 hrvatskih poduzeća lani je ostvarilo 47,7 posto ukupnih prihoda, 45,2 posto ukupne neto dobiti, 57,2 posto ukupnog izvoza i 61,2 posto ukupnog uvoza hrvatskog gospodarstva te je realiziralo oko polovice ukupnih ulaganja.

Najprofitabilnije djelatnosti u prošloj su godini bile trgovina, koja je ostvarila ukupnu dobit od 4,97 milijardi kuna, te prijevoz, skladištenje i veze, sa 4,38 milijardi kuna konsolidirane dobiti, dok je s najvećim ukupnim gubitkom, od gotovo 500 milijuna kuna, poslovao kemijski sektor.

Na predstavljanju je istaknuto da je u prošloj godini u Hrvatskoj osnovano 10.609 novih poduzeća, no da je od tog broja novih industrijskih poduzeća bilo svega 1.396, kao i da u novopokrenute industrijske projekte odlazi tek 19 posto ukupnih izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika