24.10.2007. / 19:13

Autor: Nina Tomljanović

ISTRAŽIVANJE

Gubitku pamćenja podložniji obrazovaniji ljudi

'Osoba koja počinje gubiti pamćenje uvjetovano Alzheimerovim oboljenjem znatno će brže gubiti svoje pamćenje i funkcionalnost mozga ukoliko je visoko obrazovana i ukoliko ima visok koeficijent inteligencije'', objasnio je Charles Hall, profesor sa instituta Yeshiva

Znanstvenici sa instituta Yeshiva u New Yorku predstavili su istraživanje koje dokazuje da su obrazovaniji ljudi podložniji gubitku pamćenja koji je u vezi sa Alzheimerovom bolešću.

Prema rezultatima istraživanja, za svaku godinu dodatnog obrazovanja, gubitak moždane aktivnosti ubrzava se za dva mjeseca. Tako da pacijent koji je 16 godina svog života proveo obrazujući se, dvostruko brže gubi pamćenje u odnosu na manje obrazovane ljude, odnosno one koji su manje godina bili posvećeni obrazovanju. ''Osoba koja počinje gubiti pamćenje uvjetovano Alzheimerovim oboljenjem znatno će brže gubiti svoje pamćenje i funkcionalnost mozga ukoliko je visoko obrazovana i ukoliko ima visok koeficijent inteligencije'', objasnio je Charles Hall, profesor sa instituta Yeshiva.

Istraživanje je započelo osamdesetih godina prošlog stoljeća, a u istraživanjima je sudjelovalo 488 pacijenata, različitih stupnjeva obrazovanja, koji su u jednakim vremenskim periodima radili testove za pamćenje, a na osnovu kojih je izvučen zaključak.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika