29.10.2007. / 13:37

Autor: Nina Tomljanović

LANSIRANJE RAKETE

Rusija izvela probno lansiranje rakete RS-18

Lansiranje bi trebalo potvrditi "stabilnost tehničkih karakteristika rakete u vidu nastavka njegove eksploatacije", a provedeno je kao dio ruskog programa provjere borbene spremnosti starijih raketa

Danas točno u podne Rusija je izvela probno lansiranje starije interkontinentalne rakete RS-18 s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, izvijestio je pukovnik Vadim Koval.

Dosegao je, kao što je bilo predviđeno, cilj na više od 5000 km razdaljine na poligonu Koura , na poluotoku Kamčatka, dodao je on.

Lansiranje bi trebalo potvrditi "stabilnost tehničkih karakteristika rakete u vidu nastavka njegove eksploatacije", a provedeno je kao dio ruskog programa provjere borbene spremnosti starijih raketa.

"Pouzdanost i tehničko stanje složenog RS-18 potvrđuju mogućnost produljenja vremena njegove eksploatacije do 2031.", kazao je pukovnik Koval.

Rusija se nada produljiti upotrebljivost nekih starijih raketa za najmanje još jedno desetljeće dok postupno uvodi novu generaciju balističkih raketa. Produljenje upotrebljivosti povezano je s problemima financiranja. RS-18 u uporabi je od 1980. godine.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika