Objavljeno u Nacionalu br. 624, 2007-10-30

Autor: Branka Prica

INFORMATIČAR PROTIV VLADE

'Država provodi preskupu i neučinkovitu informatizaciju'

Zlatko Štrbinić, informatički poduzetnik, govori o problemima s kojima se domaće tvrtke susreću prilikom natjecanja za poslove informatizacije državne uprave

Zlatko Štrbinić sa suprugom Ksenijom slobodno vrijeme provodi u obiteljskoj vili u Žaboriću kraj Šibenika uređujući mediteranske vrtoveZlatko Štrbinić sa suprugom Ksenijom slobodno vrijeme provodi u obiteljskoj vili u Žaboriću kraj Šibenika uređujući mediteranske vrtoveZlatko Štrbinić vlasnik je i direktor tvrtke Infomare iz Zagreba, koja posljednjih 16 godina proizvodi softver za razvoj i implementaciju poslovnih informacijskih sustava. Iako je jedan od najuspješnijih poduzetnika na području informatičke djelatnosti u Hrvatskoj, Štrbinić sa svojih 40 zaposlenika godinama nailazi na poteškoće koje su zajedničke svim domaćim tvrtkama koje glavninu prihoda stječu vlastitim proizvodima, osobito u pokušaju dobivanja poslova na informatizaciji tijela državne uprave.

“Informatizacija državne uprave nije sustavna. Sustavnom se proglašava objedinjena nabava i ističu uštede koje se njome postižu. U ime uštede potpisuju se generalni ugovori za javnu upravu kojima se opravdavaju izravne pogodbe mimo javnih natječaja. Ne razumije se bitna razlika između kupnje gotovih proizvoda i izgradnje sustava, čime se zapravo bavi informatika. Centri odlučivanja bježe od odgovornosti uz slogan: Uzet ćemo najbolje u svijetu. Prava je istina da dobavljač nije vlasnik ni arhitekt predmetnog sustava, niti može preuzeti odgovornost investitora. Bezbroj je primjera u javnoj nabavi kada se traže certifikati i reference koje nemaju veze s projektom da bi se predodredilo pobjednika, a konačni rezultat je upitan”, rekao je Štrbinić, istaknuvši da se ne zalaže za nacionalne povlastice, nego za poštenu tržišnu utakmicu.

Štrbinić kaže da u Hrvatskoj bolje prolaze informatičke tvrtke koje se bave preprodajom tuđih rješenja od tvrtki koje proizvode vlastite sustave. “Svi mi uvažavamo načela konkurentnosti i neminovnu globalizaciju. Implementatori vlastitih proizvoda usmjereni su prema kupcima. Preprodavači i implementatori tuđih proizvoda usmjereni su prema principalima - vlasnicima tih rješenja. U naporu da ovladaju tuđom tehnologijom, nedovoljno se bave potrebama kupca. Zbog toga nazivaju svoje proizvode ‘standardnim’ ili ‘univerzalnim’, da bi se kupci prilagođavali proizvodima, umjesto da te proizvode prilagođavaju potrebama kupca. Takva se rješenja sporije implementiraju, skuplja su u održavanju i nikada ne vraćaju uložena sredstva. Znamo gomile projekata o kojima se ne govori jer su bili preskupi i predugo su trajali s vrlo skromnim i upitnim rezultatima. Modeli poslovanja, odnosno informacijski sustavi koje mi proizvodimo potpuno su hrvatski proizvodi koji se mogu mjeriti s najboljim svjetskim rješenjima uz mnogostruko niže cijene”, rekao je Zlatko Štrbinić.


ZLATKO ŠTRBINIĆ sa svojim zaposlenicima u tvrtki InfomareZLATKO ŠTRBINIĆ sa svojim zaposlenicima u tvrtki InfomareSvoje riječi potkrijepio je primjerom, pokazavši nam studiju koja sadrži rezultate mjerenja više od 50 poslovnih informacijskih sustava hrvatske državne uprave. Napravljena je po zahtjevu Ministarstva financija, na prijedlog Svjetske banke. Poslovni informacijski sustav Ministarstva unutarnjih poslova RH, koji je izradio Infomare, ocijenjen je najboljim po kriteriju funkcionalnosti, ali i po kriteriju odnosa uloženih sredstava za dobivenu funkcionalnost. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa utrošilo je za jednako ocijenjenu razinu funkcionalnosti inozemnog rješenja čak pet puta više sredstava od Ministarstva unutarnjih poslova. Citirani dokument, kaže Štrbinić, najbolje pokazuje nezadovoljavajuće stanje sustava za upravljanje javnom imovinom.

“Političke nomenklature i centri odlučivanja uglavnom biraju ‘najbolje u svijetu’, često i najskuplje, umjesto da razmisle što je najbolje za njihove potrebe. Vrijeme je da se država počne poduzetnički ponašati”, rekao je Štrbinić. Štrbinić ističe veliku odgovornost izvršne vlasti, jer je u Hrvatskoj udio investicija države mnogo veći od udjela usporedivih i razvijenijih država. “Informatika je osnovna tehnologija svake djelatnosti. Ne možete na papirima standardizirati organizaciju, procese i dokumentaciju bez informatike, bez obzira na to je li riječ o blagajnama samoposluživanja ili o institutu ‘Ruđer Bošković’. Zbog toga se informatizacija sustava ne može izjednačiti s kupovanjem. To se mora osmisliti i projektirati. Izgradnja autocesta je zamašnjak našega gospodarskog rasta. To može biti i informatika. Tu opet dolazimo do odgovornosti države”, ustvrdio je Zlatko Štrbinić. Razina na kojoj se sada sve to odvija, rekao je, poražavajuća je za informatičku djelatnost. Kao primjer je naveo svoje iskustvo s Hrvatskim željeznicama. “HŽ je tri puta uložio golem novac, vrijeme i ljude te angažirao vanjske konzultante da bi pripremio natječaj za izgradnju svog informacijskog sustava. Uloženo je toliko novca koji bi bio dostatan za izgradnju samog sustava. No najgore je što se do danas, unatoč konačnom odabiru Informarea, nije počelo s izgradnjom sustava. Tijekom promjene vlasti 2003. sve je ostalo ‘u zraku’ i ugovor nije potpisan”, otkrio je Zlatko Štrbinić.

Posao s Hyundaijem

Zlatko Štrbinić slobodno vrijeme provodi u rodnom Šibeniku okupljajući volontere i donatore poput njega kako bi u suradnji s lokalnom zajednicom uredili mediteranske parkove na kupalištu Jadrija i vratili mu stari sjaj. “Fokus mojih interesa je gospodarski razvijena i ekološki ugodna, a pritom humana i socijalna Hrvatska”, objasnio je Zlatko Štrbinić svoju životnu i poslovnu orijentaciju. “Infomare posluje u skladu s normom ISO 9001:2000, ima brojne reference u hrvatskoj javnoj upravi i trgovačkim društvima. Postigli smo i početne rezultate u izvozu, implementiramo s tvrtkom Hyundai Auto Zagreb regionalni sustav ovlaštenih partnera Hyundai Motor Company”, komentirao je Štrbinić navedene uspjehe.

Vezane vijesti

Kranjčar: Persepolis će igrati atraktivan nogomet

Kranjčar: Persepolis će igrati atraktivan nogomet

Persepolis je najslavniji, najpopularniji i najtrofejniji nogometni klub iz Irana, a bivši hrvatski izbornik veseli se novom izazovu u karijeri. -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika