Objavljeno u Nacionalu br. 624, 2007-10-30

Autor: Marko Biočina

EKSKLUZIVNO IZ LJUBLJANE

'Hrvatski političari su stoka'

SLOVENSKI NACIONALISTIČKI POLITIČAR Zmago Jelinčić, koji je šokirao javnost osvojivši 20 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora, govori o svojim radikalnim rješenjima za odnose s Hrvatskom

ZMAGO JELINČIČ PLEMENITI, slovenski radikalni desničar na predsjedničkim je izborima osvojio dvadeset posto glasova i skoro se plasirao u drugi krugZMAGO JELINČIČ PLEMENITI, slovenski radikalni desničar na predsjedničkim je izborima osvojio dvadeset posto glasova i skoro se plasirao u drugi krugIzborni rezultat slovenskog nacionalističkog političara Zmage Jelinčiča na tamošnjim predsjedničkim izborima šokirao je slovensku, ali i hrvatsku javnost. Jelinčič je osvojio gotovo 20 posto glasova i plasirao se na četvrto mjesto u iznimno izjednačenoj kampanji. U drugi krug izbora plasirali su se Lojze Peterle s 28 i Danilo Turk s 24,5 posto osvojenih glasova, no najveći napredak u odnosu na izbore otprije pet godina ostvario je upravo Jelinčič. Njegova je potpora u tom razdoblju s 8,5 posto narasla na više od 19 posto. Ovaj netipični desničar, koji je nacionalističku retoriku spojio s propagiranjem legalizacije lakih droga, pobijedio je u Mariboru i Ptuju, a posebno je dobar rezultat ostvario među mladom populacijom. Jedan od glavnih temelja Jelinčičevog političkog djelovanja je i oštar odnos prema Hrvatskoj, koju opisuje kao fašističku tvorevinu, a njezine stanovnike naziva stokom.

NACIONAL: Smatrate li se relativnim pobjednikom ovih izbora?
- To je točno, s ovih 20 posto ja i jesam pobjednik. No da me mediji nisu blokirali prvih petnaest dana kampanje, bio bih i apsolutni pobjednik. U tom razdoblju u slovenskim medijima uopće se nije moglo pročitati ili vidjeti da sam se i ja kandidirao. Potpuno su me ignorirali, kao da ne postojim. Zato je ovaj rezultat još i slađi, no da nije bilo blokade, ušao bih u drugi krug, a tamo bih pobijedio Peterlea. Mislim da Peterle i sada nema šanse. Izgubit će protiv Turka, izgubio bi protiv Gasparija, a protiv mene ne bi imao nikakve šanse.

NACIONAL: Prepoznali su vas mladi. Među njima ste najpopularniji političar.
- Ja sam čovjek koji ne zaobilazi istinu. Uvijek govorim direktno ono što je, pa makar to bilo ružno. Ne skrivam i ne uljepšavam istinu. Trudim se ljudima pružiti realnu sliku, ali bez da im namećem svoje mišljenje. Ja ne lažem, i jedini sam na slovenskoj političkoj sceni koji Slovencima ostavlja nadu za svijetliju budućnost. Svi ostali političari samo blebeću. Moji birači znaju cijeniti te osobine.

NACIONAL: Neki kažu da podršku mladih dobijate zato što podržavate legalizaciju lakih droga.
- Kada govorim o legalizaciji lakih droga, činim to kao farmaceut, a ne kao političar. Dakle, iz te pozicije legalizacija marihuane je normalna stvar. Ipak ne mislim da postoji velik broj onih koje to pitanje direktno zanima u toj mjeri da će na temelju njega odabrati svog favorita na izborima. Jednostvano ta tema nije bila ključna za moj uspjeh.

NACIONAL: Je li onda bila ključna vaša oštra retorika upućena Hrvatskoj?
- Možda da. Ali to nije oštra retorika, već samo poznavanje povijesti i svih relevantnih činjenica.

NA BIRALIŠTU sa suprugom Monikom i kćerimaNA BIRALIŠTU sa suprugom Monikom i kćerimaNACIONAL: Na kojim se to relevantnim činjenicama temelji vaša izjava da se “Hrvati moraju suočiti s tim da su stoka”?
- Nisam rekao da su svi Hrvati stoka, već da su hrvatski političari stoka. Ta je moja rečenica bila izvučena iz konteksta. U toj se emisiji govorilo o hrvatskoj politici i političarima, i to se na njih odnosilo. Zašto bih uopće govorio o hrvatskom narodu? On ionako u hrvatskoj politici nema gotovo nikakvog utjecaja. Političari odlučuju o svemu, a narod ide iza njih. Prema tome, radi se o političarima, a oni stvarno jesu stoka. To je istina s kojom se morate suočiti. O Hrvatima ne mislim ništa loše, osim da su tragičan narod jer imaju takvu politiku. Imam dobre prijatelje iz Hrvatske i nemam nikakvih problema s njima, ali vaši političari su stoka. Mislim da bi svi u Hrvatskoj trebali biti svjesni toga.

NACIONAL: Svejedno niste rekli na čemu temeljite takav zaključak.
- Dokle god u vašoj politici postoje likovi koji iz hobija skupljaju figurice iz kinder jaja, što se bolje može reći za njih. Takve figurice obično skupljaju djeca uzrasta do 12 godina. Mislim da sam time sve rekao o niskoj razini hrvatske politike i njezinih aktera.

NACIONAL: Ako su hrvatski političari na tako niskoj razini kako tvrdite, kako onda tumačite to da je Hrvatska postala članica Vijeća sigurnosti UN-a?
- To nema nikakve veze. To je čisti formalizam i ništa više. Slovenija je također bila tamo i od toga nije dobila ništa. To samo znači da je Hrvatska dobro lobirala, a vjerojatno nekoga i potplatila. Ne bi bilo prvi put. Potplatili ste Doris Pack s počasnim doktoratom u Zadru, a Carla Bildta s nekim kućama na obali. Sve se strane dužnosnike može potplatiti, ako je u pitanju prava cifra.

NACIONAL: Znači li to da je i Slovenija kupila svoje mjesto u Vijeću sigurnosti?
- Ne, mi nismo nikoga potplaćivali. Naši političari nisu za to sposobni. Iako ne bi bilo loše ponekad i platiti nekoga da se postigne željeni cilj.



NACIONAL: Kako komentirate izjavu hrvatskog premijera Sanadera u kojoj kaže kako vaše izjave pripadaju antologiji političke gluposti na ovim prostorima?
- Sanader k’o Sanader. Gledao sam hrvatsku televiziju kada ga je novinar pitao je li peder. Mislim da nakon toga nema nikakve potrebe da komentiram bilo koju njegovu izjavu. To je stvar vas Hrvata. Sad će vam izbori pa možete odlučiti hoćete li Sanadera ili nekoga drugog. Ja o njemu stvarno nemam mišljenje.

NACIONAL: Zašto ste se okomili samo na Hrvatsku, kad Slovenija ima otvorena teritorijalna pitanja i s ostalim susjednim zemljama?
- Ne, mi nemamo nikakvih otvorenih teritorijalnih pitanja s Austrijom, Mađarskom i Italijom. S tim zemljama su ta pitanja riješena na mirovnim konferencijama. S Hrvatskom takve konferencije nije bilo. Sva otvorena pitanja, a posebno granična, riješavaju se na takvim konferencijama. Europa je to bila obećala, ali obećanje nikad nije ispoštovala. Hrvatska granične sporove ima i sa Srbijom, Bosnom i Crnom Gorom. Oni se mogu riješiti jedino pomoću mirovne konferencije. Dok se to ne dogodi, neće biti mira na ovim prostorima. Ti nekakvi međususjedski dogovori koje vi stalno predlažete ustvari ne vrijede ništa jer nemaju pravni značaj.

NACIONAL: Kakvu to mirovnu konferenciju predlažete?
- Mirovnu konferenciju bi trebala organizirati Europska Unija uz sudjelovanje dviju ili tri država članica Vijeća sigurnosti te Rusije, SAD-a i Kine. Sudjelovanje Kine je od posebne važnosti budući da je Kina za vrijeme 2. svjetskog rata jedina priznala nezavisnu državu Hrvatsku te zbog toga jedina može s te strane napraviti i kraj tih razmirica. Hrvatska je tada bila fašistička tvorevina, saveznik Mussolinija i Hitlera. Radi se o institucionaliziranoj fašističkoj platformi. Što se tiče hrvatskih partizana, to su uglavnom bili pripadnici srpskog naroda u Hrvatskoj. To su povijesne činjenice s kojima se morate suočiti.

DORIS PACK, zastupnicu u Europarlamentu, Hrvatska je podmitila počasnim doktoratom, tvrdi JelinčičDORIS PACK, zastupnicu u Europarlamentu, Hrvatska je podmitila počasnim doktoratom, tvrdi JelinčičNACIONAL: Ako su to povijesne činjenice, kako to da nijedan drugi slovenski političar ne tvrdi da je Istra slovenska, kao što vi činite?
- Zato što ne znaju povijest. Ja se sjećam izjava vašeg predsjednika Tuđmana i ostalih tadašnjih političara da se Hrvatska temelji na NDH. I vaša se Akademija znanosti i umjetnosti temelji na tom razdoblju. To su institucionalne stvari koje ne možete izbjeći. Istra je za vrijeme Austro-Ugarske bila podgrofija unutar Kranjske vojvodine pod austrijskom krunom. Hrvatska i Slavonija su bile pod mađarskom krunom. To je samo jedan dokaz da je Istra bila slovenska. Tako je bilo sve do 1948. godine.

NACIONAL: Mislite li stvarno da je moguće da se Istra pripoji Sloveniji?
- Moguće je, zašto ne bi bilo moguće? Vratit će se i Zadar u sastav Italije. To je teritorij koji je Italija naslijedila sukcesijom. Mnogi otoci u zadarskom arhipelagu bili su prodani talijanskim državljanima. To je njihovo neotuđivo vlasništvo i morat će im biti vraćeno. Talijani samo čekaju da vi uđete u Europsku Uniju i onda će doći po svoje vlasništvo koje ćete im morati vratiti. Talijani vam to možda ne nameću danas, no nemojte misliti da će tako biti i sutra.

NACIONAL: Ipak, s obzirom na etnički sastav, Istra nikako ne može postati Slovenija.
- Vi sigurno niste 1969. mislili da će se Jugoslavija raspasti i da će sve završiti u krvi. Svi su mislili da je to nemoguće. Nitko to nije predvidio. S druge strane, ja sam zbog tih tvrdnji tada završio u zatvoru. Mnogi su mislili da sam lud, a pogledajte što se dogodilo. Tko zna što će biti s Istrom za dvadesetak godina. Zapamtite, ništa nije nemoguće. Demografska slika u Istri značajno je promijenjena tijekom devedestih kada je Tuđman namjerno slao iznimno mnogo ljudi od tamo na front. One koji se nisu vratili zamijenjivao je ljudima iz Hercegovine i Vukovara. To nije autohtono stanovništvo. Moglo bi se reći da je Tuđman provodio etničko čišćenje u Istri. To je moje mišljenje i stojim iza njega.

NACIONAL: Smatrate li i dalje da Slovenija treba blokirati ulazak Hrvatske u Europsku Uniju?
- Moja će stranka raspisati referendum o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju. Po novom zakonu imamo pravo to učiniti, pa iako referendum nema zakonsku snagu, njegove rezultate ostale stranke neće moći zanemariti. Mi nismo protiv ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, ali smatramo da Hrvatska ne smije ući samostalno, već u paketu s ostalim zemljama Zapadnog Balkana. Znači, Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Albanija bi trebale ući u paketu s Hrvatskom. Ako Hrvatska uđe u EU à la carte, hrvatski će političari ucjenjivati ostale zemlje u regiji i blokirati njihovo pridruživanje. To bi dovelo do nestabilnosti i nasilja u regiji, a Sloveniji to nikako nije u interesu.

NACIONAL: Nije li licemjerno da Slovenija blokira Hrvatsku pod izlikom da želi spriječiti Hrvatsku da blokira druge? ŠtoCARLA BILDTA, švedskog diplomata i bivšeg visokog predstavnika u BiH, Zmago Jelinčič optužuje da je od hrvatske primio mito za ulazak u VSCARLA BILDTA, švedskog diplomata i bivšeg visokog predstavnika u BiH, Zmago Jelinčič optužuje da je od hrvatske primio mito za ulazak u VS da je tako rezonirala Italija i zabranila ulazak Slovenije u EU?
- Slovenija je ušla u skupini od deset država, a ne sama kao što to želi Hrvatska. To nikako nije isto. Uostalom kad već spominjete pojedinačne zasluge, zašto mislite da vi imate bolja postignuća od Albanije. Oni imaju i stabilniju političku situaciju od Hrvatske, a uskoro će biti i gospodarski razvijeniji. U Hrvatskoj, za razliku od Albanije, gotovo uopće nema stranih ulaganja.

NACIONAL: Je li istina da ste podrijetlom Hrvat, pa da napadima na Hrvate liječite komplekse? Jelinčić je često prezime na otoku Braču.
- To su gluposti koje nemaju veze sa zdravim razumom. Ja napadam i Amerikance. Znači li to da sam Amerikanac? To su nečije izmišljotine. Možda i vučem neke korijene od tamo, no to je bilo jako davno. Moja obitelj ima plemićku titulu od 1756. godine. Od tada smo sigurno Slovenci.

NACIONAL: Ljetujete li kada u Hrvatskoj?
- U Hrvatskoj nisam bio na ljetovanju od 1991. godine. Radi se o principu, no povrh toga mislim da je Hrvatska preskupa u odnosu na ono što nudi turistima. Grčka, Turska i Španjolska su mnogo jeftinije, a tamo je ljepše nego u Hrvatskoj. Hrana je ukusnija, usluga bolja, a odmor općenito ugodniji nego kod vas.

NACIONAL: Kritizirate situaciju u Sloveniji, no morate priznati da ste ekonomski uspješni. Vrlo ste malo svojih poduzeća prodali strancima. Je li to uspjeh?
- Mi smo u Sloveniji uvijek imali jaku oporbu koja nije dopuštala vladajućima da rade što hoće. Zato i nismo strancima prodali mnogo naših poduzeća. Kod vas je bilo obrnuto. Vladajući su imali svu moć, a oporbe nije bilo nigdje. Posljedica toga je da ste prodali sve, a imate i katastrofalno veliki javni dug. Obiteljsko srebro se ne prodaje strancima, to valjda svi znaju. Vi ste prodali sve, uključujući i banke. To je katastrofa, a učinili su je vaši političari. Kako da ih onda ne nazovem govedima? Europska Unija nije ništa lijepo. To je jedna neokolonijalistička institucija koja brine samo za sebe i svoje interese. U noj je teško opstati i kada se dođe s nečim. Mi se i sada cijelo vrijeme moramo boriti da nas ne pokupuju. Vi ste sve prodali unaprijed. Ući ćete u Europsku Uniju bez ičega, a tamo će vas dočekati vlasnici i poručiti vam da možete biti čistači, jeftina radna snaga.

NACIONAL: U kakvim ste odnosima s Janezom Drnovšekom?
- Ja sam stvorio Drnovšeka. Dva sam ga puta spasio na izborima i pomogao mu da postane premijer. Oba je puta to na kraju završilo s katastrofalnim posljedicama za Sloveniju. Prvi je put potpisao ugovor s Račanom suprotno deklaraciji našeg parlamenta o nepodjeljivosti Piranskog zaljeva. Učinio je to na temelju svog partijskog prijateljstva. Drugi put je potpisao ugovor s Vatikanom kojim je Crkvi dodijelio prava na imovinu koju ona nije imala u povijesti Slovenije. U međuvremenu se izgubio u svojim transcendentalnim glupostima i vrijeme je da ode.

Najradije s Đapićem

Anto ĐapićAnto ĐapićNACIONAL: Postoji li netko među hrvatskim političarima s kim ste u dobrim odnosima?
- Mislim da bi se najbolje moglo razgovarati s Đapićem, iako se politički ne slažemo. No jednu stvar mu moram priznati - on je nacionalist, a to znači da voli svoju zemlju i svoj narod. Ako voliš svoj narod, to je prvi uvjet da voliš i neki drugi narod. Ako si internacionalac, onda ne voliš nikoga. Voliš samo lovu koja ti pada u džep. To je razlika između Đapića i ostalih hrvatskih političara.

Vezane vijesti

Zmago Jelinčič magistrirao na temi granice između Hrvatske i Slovenije

Zmago Jelinčič magistrirao na temi granice između Hrvatske i Slovenije

Slovenski političar Zmago Jelinčič koji je svojim istupima u javnosti često dovodio odnose između Hrvatske i Slovenije na rub incidenta, prošloga je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika