30.10.2007. / 16:35

Autor: Martina Čizmić

NJEMAČKA

Bivši Kohlov ministar osuđen zbog pronevjere

Krause je osuđen još 2002. na tri godine zatvora zbog pronevjere, utaje poreza, prijevare i sprječavanja stečajnog postupka.

Günther Krause, bivši ministar prometa u vladi Helmuta Kohla, osuđen je zbog niza gospodarskih delikata uvjetno na 14 mjeseci zatvora.

Krause je osuđen još 2002. na tri godine zatvora zbog pronevjere, utaje poreza, prijevare i sprječavanja stečajnog postupka. Tu je presuudu dvije godine kasnije poništio viši sud u Leipzigu. Djelatnike je svoje savjetničke tvrtke oštetio za nekoliko stotina tisuća eura zbog odgode stečajnog postupka.

Kao istočnonjemački političar sudjelovao je u procesu njemačkog ujedninjenja nakon čega ga je početkom devedesetih Kohl pozvao na mjesto ministra prometa. I danas je nerazjašnjena afera oko podjele licenca za odmorišta uz autoceste u bivšoj Istočnoj Njemačkoj.

Krause je 1993. bio prisiljen odstupiti s mjesta ministra prometa nakon što je otkriveno da je njegova tadašnja supruga državnim novcem plaćala kućne pomoćnice. Krauseovi odvjetnici najvaili su žalbu na presudu pri Europskom sudu za ljudska prava.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika