31.10.2007. / 19:29

Autor: Nina Tomljanović

SVEMIR

Otkrivena crna rupa divovske veličine

Crne rupe apsorbiraju svu materiju i imaju toliko veliku masu da svjetlost ne može pobjeći, a astrofizičari ih otkrivaju mjereći gravitacijske učinke na druge bliske predmete kao i zračenje koje ispuštaju

NASA je jučer objavila da su američki astronauti otkrili crnu rupu divovske veličine. Naime, masa crne rupe odgovara masi najmanje 24 puta većoj od našeg Sunca, a otkriće ruši rekord o kojem su znanstvenici izvijestili 17. listopada, kada je otkrivena crna rupa 16 puta veća od našeg Sunca u galaksiji M33.

Crne rupe apsorbiraju svu materiju i imaju toliko veliku masu da svjetlost ne može pobjeći, a astrofizičari ih otkrivaju mjereći gravitacijske učinke na druge bliske predmete kao i zračenje koje ispuštaju.

Nova crna rupa smještena je blizu malene galaksije IC 10 na 1,8 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, u sazvježđu Kasiopeje. Odgovara novoj kategoriji nastalih nakon smrti vrlo masivnih zvijezda, mase otprilike deset puta veće od našeg Sunca.

''Čini se vjerojatnim da crne rupe koje se formiraju nakon propadanja zvijezda mogu biti puno veće nego što smo mogli zamisliti'', objašnjava Andrea Prestwich, astrofizičarka Harvard Smithsonian Centra u Cambridgeu u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika