02.11.2007. / 14:24

Autor: Robert Bajruši

KOLUMNA DANA

Velika koalicija je besmislena

Ako se na početku predizborne kampanje mogla lansirati besmislena poruka, onda je to napravljeno javnom promocijom ideje o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a. U opticaj su je pustila dvojica međusobno posvađanih političara – Stipe Mesić i Anto Đapić – i to svaki iz vlastitih razloga. A onda su se fantomske velike koalicije dohvatili svi, od opozicijskih čelnika, preko novinara i komentatora, pa do taksista i kumica na placu.

Pritom je sasvim nevažan podatak to što nema nikakve osnove za bilo kakvu priču o velikoj koaliciji jer ni Milanović ni Sanader, kao i njihovi birači, ne žele čuti za eventualno sastavljanje zajedničke vlade. U stvaranju iluzije otišlo se tako daleko da su objavljena imena članova buduće vlade i resori koje će voditi, kao da je već ponedjeljak 26. studenog, i poznati su rezultati izbora. Iza svega stoji Mesićeva teorija kako će rezultat predstojećih izbora biti vrlo tijesan, a iduća će se vlada temeljiti na tankoj saborskoj većini. Zato predsjednik države predlaže veliku koaliciju koja bi riješila probleme koje čekaju Hrvatsku u iduće četiri godine.

Otkako je izabran, Stipe Mesić je povukao niz dobrih poteza, ali ovoga je puta pogriješio. Koalicija dvije najjače hrvatske stranke definitivno je nepotrebna, teško zamisliva, a posebno bi naštetila Socijaldemokratskoj partiji. Točnije – već je nanijela štetu, budući Milanović i ekipa nisu eksplicitno odbacili Mesićevu zamisao, tako da može djelovati kako u SDP-u niti sami nisu načisto što stvarno žele.- Promjenu vlasti ili isključivo sudjelovanje u vlasti?

Velika koalicija je nepotrebna jer su sve hrvatske stranke demokratske i, više ili manje, podržavaju ulazak u NATO i Europsku uniju. To znači da je nepotreban savez dvije vodeće stranke jer se na suprotnoj strani ne nalazi nitko tko ugrožava strateške nacionalne ciljeve. Isto tako, dobro je da u Hrvatskoj postoji jasna podjela na lijevo-liberalni i desno-tradicionalistički skup stranaka. Na taj način birači doista mogu birati na temelju interesa, ali stranke također moraju održati predizborna obećanja. Kako onda zamisliti koaliciju u kojoj SDP podržava HDZ, koje je optužio kao lopove i smutljivce najgore vrste, dok s druge strane Sanaderova ekipa diže ruku za politiku jednog Slavka Linića i Željke Antunović. Aktualni premijer ionako je Milanovića i Jurčića prozvao «dvojcem bez kormilara», a sumnjam da bi njih dvojica kao svog kormilara željeli gledati Ivu Sanadera.

Ivica Račan je još prije godinu dana odbacio mogućnost koaliranja s HDZ-om, uz obrazloženje kako država nije u opasnosti da bi se zato stvarali nekakvi široki stranački savezi. Imao je pravo i zato treba pričekati završetak izbora i tek tada krenuti u sastavljanje koalicija. Izražena bipolarizacija hrvatske političke scene predstavlja pozitivan proces, a onaj tko skupi relativnu većinu, ionako će moći birati buduće partnere. Uostalom, i sadašnja vlada se temelji na većini od jednog ili dva zastupnika, a bez većih potresa je odradila cijeli mandat.

Iduća može biti stabilnija, i to bez velike koalicije.

Vezane vijesti

Nema više milosti za Grčku

Nema više milosti za Grčku

Koliko god da se može odahnuti nakon što je Grčka brzo dobila novu vladu, tako posao nije gotov. Prije svega Europa mora pokazati što može, piše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika