04.11.2007. / 13:08

Autor: Katarina Zorić

PAKISTAN

Nakon izvanrednog stanja – uhićenja

Vlasti u Pakistanu uhićuju oporbene čelnike uz objašnjenje da u zemlji raste islamistički ekstremizam, a Musharraf je zamrznuo pakistanski ustav, smijenio predsjednika Vrhovnoga suda i zabranio nezavisne medije koji ga ne podupiru

Dan nakon što je predsjednik general Pervez Musharraf proglasio izvanredno stanje, vlasti u Pakistanu uhićuju oporbene čelnike, javljaju agencije. Uz objašnjenje da u zemlji raste islamistički ekstremizam, Musharraf je zamrznuo pakistanski ustav, smijenio predsjednika Vrhovnoga suda i zabranio nezavisne medije koji ga ne podupiru.

"Drugi puč generala Musharrafa", naslov je u dnevniku Dawn. "Izvanredno stanje", piše Daily Times, a diljem Pakistana policija hapsi političke aktiviste i odvjetnike koji su protiv vojne uprave, piše Associated Press.

Među pritvorenima je i Javed Hashmi koji trenutačno obnaša dužnost predsjednika pakistanske Muslimanske lige, stranke nekadašnjega premijera Nawaza Sharifa.

"Musharraf je uzurpirao nezavisnost pravosuđa uhitivši predsjednika Vrhovnoga suda i smijenivši druge suce kako bi spasio svoju protuzakonitu vlast, ali neće preživjeti gnjev naroda", rekao je Hashmi novinarima u gradu Multanu u središnjem dijelu Pakistana dok su ga odvodili s još desetoricom suradnika.

"Musharrafovi su dani odbrojeni. Došlo je vrijeme da se završi politička uloga vojske", rekao je Hashmi, a prenosi Reuters. Uhićen je i Asma Jehagir, predsjednik nezavisnoga povjerenstva za ljudska prava u Pakistanu.

Promatrači se pitaju što kani najmoćnija oporbena čelnica Banazir Bhutto. Nakon osam godina egzila u koji je otišla svojevoljno, Bhutto se u listopadu vratila u zemlju uz Musharrafov blagoslov. Sinoć se hitno vratila iz kraćeg posjeta Dubaiju, i Musharrafovu odluku osudila kao "malo izvanredno stanje".

No Reuters smatra da će pravi test biti kad ona odluči hoće li pozvati ljude na ulične prosvjede i dovede se u opasnost da je ponovno uhite ili će pokušati Musharrafa nagovoriti da promijeni odluku.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika