05.11.2007. / 12:20

Autor: Martina Čizmić

BORBA PROTIV TERORIZMA

EU će prikupljati osobne podatke putnika u zrakoplovima

Članice EU sada moraju osmisliti zakonski okvir koji će dopuštati takvo prikupljanje i razmjenu podataka.

Europska unija ubuduće će prikupljati sve osobne podatke putnika u zrakoplovu. Sve članice EU složile su se s tom inicijativom te će podatke arhivirati čak 13 godina, a sve kako bi se suzbio terorizam.

Putnici će biti obvezni dati telefonski broj, e-mail adresu, datum rođenja, detalje plaćanja karte, razlog putovanja, datum povratka, detalje o agenciji preko koje putuju i slično.

"Passenger Name Record" postao je dio programa borbe protiv terorizma nakon napada 11. rujna. Sve zrakoplovne kompanije te podatke morati će slati prvoj članici EU u koju će zrakoplov sletjeti.

Program prikupljanja ovih podataka nije revolucionaran, ali je još u razvojnoj fazi. Članice EU sada moraju osmisliti zakonski okvir koji će dopuštati takvo prikupljanje i razmjenu podataka. Ove mjere neće se odnositi na ljude koji putuju van EU.

Skupine za zaštitu prava, ali i mnogi zakonodavci kritiziraju ovaj plan. Sumnjaju u njegovu učinkovitost, a optužuju ga da zadire u ljudska prava i privatnost.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika