08.11.2007. / 16:41

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Hrvatska u vrhu po ravnopravnosti spolova

Indeks ravnopravnosti izrađuje se mjerenjem jednakosti žena i muškaraca u četiri kritična područja. Gospodarstvo, obrazovanje, politika i pristup zdravstvenoj skrbi.

Hrvatska se nalazi na 16. mjestu u svijetu u godišnjem izvješću Svjetskog gospodarskog foruma o ravnopravnosti spolova.

Izvješće je obuhvatilo 128 zemalja, odnosno 90 posto svjetskog stanovništva. Na samom vrhu i dalje se nalaze Švedska, Norveška, Finska i Island. Hrvatska je u skupini 14 europskih zemalja koje su zauzele najviša mjesta.

U izvješću stoji kako Hrvatska pokazuje veliko sudjelovanje žena u vlasti. U odnosu na nas, Slovenija se nalazi na 49. mjestu, Mađarska na 61. i Italija na 84. mjestu. Italija je s Grčkom, Maltom i Ciprom zapravo među naslabije rangiranim zemljama u Europi.

Indeks ravnopravnosti izrađuje se mjerenjem jednakosti žena i muškaraca u četiri kritična područja. U gospodarskom sektoru ocjenjuje se sudjelovanje žena i muškaraca na tržištu rada, uspoređuju se plaće i jednakost plaća te pristup visokopozicioniranim radnim mjestima. Drugi kriterij ocjenjivanja je pristup obrazovanju gdje su Hrvati i Hrvatice gotovo izjednačeni.

Treći je kriterij sudjelovanje žena i muškaraca u politici i odlučivanju, gdje su rezultati poražavajući. U politici je u Hrvatskoj samo 22 posto žena, naprema 78 posto muškaraca. Četvrti pristup zdravstvenoj skrbi i očekivana životna dob.

Svjetski gospodarski forum ističe da rodna jednakost raste usporedo s gospodarstvom. U svijetu vlada trend smanjenja rodne nejednakosti, osim u zdravstvenoj skrbi gdje se jaz produbljuje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika