09.11.2007. / 16:27

Autor: Dinko Boić

GOSPODARSTVO

Milijun eura za novi pogon Siemensa u Zagrebu

Odlukom koncerna Siemensa AG u Hrvatsku je s nekoliko europskih lokacija premještena sva proizvodnja i razvoj uređaja za mjerenje temperature i senzora, čime se proširila proizvodnja i povećao izvoz, koji bi se, prema planovima, trebao udvostručiti sa 5 na 10 milijuna eura. Riječ je o milijun eura vrijednom centru za proizvodnju uređaja za mjerenje temperature i tlaka.

Tvrtka Siemens otvorila je novi proizvodni centar u Slobodnoj zoni Zagreb na Jankomiru, te je preselila proizvodnju s prijašnje lokacije koja je bila u sklopu upravne zgrade u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.

Odlukom koncerna Siemensa AG u Hrvatsku je s nekoliko europskih lokacija premještena sva proizvodnja i razvoj uređaja za mjerenje temperature i senzora, čime se proširila proizvodnja i povećao izvoz, koji bi se, prema planovima, trebao udvostručiti sa 5 na 10 milijuna eura. Riječ je o milijun eura vrijednom centru za proizvodnju uređaja za mjerenje temperature i tlaka. Centar je 2,5 puta veći od dosadašnjeg, i prostire se na 1250 četvornih metara.

Prema riječima Uwea Gregoriusa, predsjednika Uprave Siemensa, u centru će se proizvoditi proizvodi visoke, i u ekološkom smislu čiste tehnologije koja je namijenjena prvenstveno za izvoz. U proizvodnom centru trenutačno radi 55 djelatnika, a u sljedećih šest mjeseci plan je dosegnuti broj od ukupno 100 zaposlenih. Svi proizvodi nastali su kao rezultat vlastitog razvoja tima stručnjaka inženjera elektrotehnike i strojarstva u Odjelu istraživanja i razvoja. Proizvodnja je djelomično automatizirana, a svi proizvodi izvoze se i distribuiraju preko Siemensovih prodajnih podružnica u svijetu.

Ugovor sa Gradom Siemens je potpisao na pet godina, a iako je prvobitno bilo planirano da novi centar zadovolji proizvodne potrebe Siemensa za naredne dvije godine, čini se da će se u daljnje širenje posla morati krenuti već za godinu dana. Proizvodi kao što su industrijski termometri, pretvornici tlaka, sonde za mjerenje razine i pretvornici temperature, najveću primjenu imaju u kemijskoj i petrokemijskoj industriji, brodogradnji, strojnoj industriji, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Siemensov proizvodni centar trenutačno proizvodi 45.000 pretvornika tlaka i 25.000 senzora temperature na godinu koji se izvoze kupcima i dugogodišnjim partnerima kao što su njemački Kaeser Kompressoren - drugi najveći proizvođač kompresora u svijetu, korejska brodogradilišta Daewoo, Samsung, Hyundai, Weatherite iz Velike Britanije, Sinetic A.O. iz Rusije, Shanghai Gentek Co.Ltd. iz Kine i drugi. Dogradonačelnik Zagreba, Ivo Jelušić, kazao je kako je dobro da se industrija seli iz centra grada na periferiju, jer se time centar oslobađa za druge namjene, a industrija time ništa ne gubi. Jelušić je izrazio zadovoljstvo kvalitetom investicije, koja će Zagrebu donijeti nova radna mjesta, te proizvodnju i izvoz proizvoda visoke tehnologije.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika