10.11.2007. / 12:28

Autor: Nina Tomljanović

INTERVJU U AUSTRIJSKOM NEWS-u

Zagorec: ''Mrtav sam izruče li me Hrvatskoj''

Zagorec je kazao kako mu je život u opasnosti, a za to kako kaže, ima dokaze hrvatske i austrijske policije, a navodno zna i tko bi ga trebao likvidirati kada dođe u istražni pritvor u Remetinec u Zagrebu

"Ako me izruče Hrvatskoj mrtav sam. Za to postoje dokazi, koji su podastrijeti bečkom pravosuđu i sada su također (na Europskom sudu za ljudska prava) u Strasbourgu. U Hrvatskoj neću imati pošten sudski postupak", rekao je umirovljeni general Vladimir Zagorec u interviewu za austrijski tjednik News.

"Savjetnik hrvatskog predsjednika Saša Perković pokušao me ucijeniti, rekavši da će obustaviti sudski postupak, ako mu predam dokumente protiv političkih konkurenata. To je snimljeno na DVD-u i sada je u Strasbourgu", rekao je Zagorec.

Zagorec je kazao kako mu je život u opasnosti, a za to kako kaže, ima dokaze hrvatske i austrijske policije, a navodno zna i tko bi ga trebao likvidirati kada dođe u istražni pritvor u Remetinec u Zagrebu. "Potvrdio je to i gospodin Perković, u razgovoru u Beču. Ako vam to potvrdi savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika, onda je prijetnja realna, kao i činjenica da sam u Zagrebu 2003. pretučen, slučaj nikad nije razjašnjen, kao ni činjenica o otmici moga sina", kazao je.

Na postavljeno pitanje zašto hrvatski predsjednik ima tako veliki interes da ga se izruči Hrvatskoj, Zagorec je odgovorio kako Mesić želi da nešto politički poduzmem protiv njega, želi da dospijem u zatvor i da se psihički i fizički uništim. ''On želi bezuvjetno doći do dokumenata iz Tuđmanove ere, uvjeren da ih ja imam'', tvrdi Zagorec.

"On je 1993. pokušao organizirati državni udar protiv Tuđmana, ja sam bio najodgovorniji za neuspjeh puča. On to znade, jer o tome postoje u predsjedničkom arhivu dokumenti koje je vidio kada je postao predsjednik. U neugodnoj je situaciji, jer se nisam dao ucijeniti od njegovih pristaša i sada je agresivan. Novinari se zatvaraju, to se nije radilo ni u najcrnjim komunističkim vremenima", rekao je Zagorec.

O kupnji oružja za Hrvatsku, Zagorec je kazao da se Hrvatska morala braniti od nadmoćnog, vrlo naoružanoga agresora, Jugoslavenske narodne armije. Ta vrijeme embarga Ujedinjenih naroda surađivali smo s mnogim državama i s Austrijom, iz koje je oružje isporučivala tvrtka Steyer, a streljivo Hirtenberger. O drugim pojedinostima nije htio govoriti, dodavši da se "oružje nije moglo isporučivati bez privole politike".

Kada je 2000. godine napustio politiku predao je Vijeću za nacionalnu sigurnost u Hrvatskoj potpunu dokumentaciju o nabavi oružja, koja se, kako je rekao, "uvijek mistificira".

Također, kako je rekao, jedan primjerak je predao Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. Prema Zagorčevim riječima, "ti akti su navodno nestali", a jedna kopija je kod njegova odvjetnika. Zagorec je rekao da se može sve rekonstruirati i da se toga "najmanje boji".

"Žalosno je da predsjednik Mesić danas sve one ljude koji su pomagali Hrvatskoj stavlja pod pritisak", rekao je Zagorec.

Mesić je, prema riječima Zagorca, rekao "da ako se Zagorec ne izruči, austrijski gospodarstvenici će imati problema u Hrvatskoj". "Ja sam pojedinac, stranac, a austrijskoj politici je važnije austrijsko gospodarstvo od mene. Sigurno će Austrija nastojati ispuniti ultimatum jednoga balkanskog diktatora, kako bi opravdao svoje interese u Hrvatskoj", rekao je Zagorec.

"Kao bivši političar, gospodarski znanstvenik i poslovni čovjek, mogu to razumjeti. Jasno mi je da nisam nitko poseban, ali pripadam osobama koje su pridonijele stvaranju hrvatske države. Znam, ako austrijska ministrica pravosuđa Maria Berger odobri izručenje, mrtav sam", zaključio je Zagorec.

Vezane vijesti

Nade u turističkoj sezoni

Nade u turističkoj sezoni

Predsjednik vlade Zoran Milanović, govoreći sinoć o prvih šest mjeseci svoje vlade, ustvrdio je kako bi nas iz sadašnje teške gospodarske situacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika