10.11.2007. / 12:57

Autor: Nina Tomljanović

SASLUŠANJE

Haaški istražitelji saslušali novinara HTV-a Josipa Šarića

Šarićev odvjetnik Emil Havkić je izjavio kako ne bi htio ništa mistificirati, jer je tu bila riječ o običnom novinarskom poslu te da se nema što prikrivati

Danas je počelo saslušavanje hrvatskih novinara zbog nepoštovanja Haškog suda. Od njih osmero, saslušan je reporter HTV-a Josip Šarić koji je uoči saslušanja izjavio kako očekuje da će se na saslušanju razjasniti svari.

Šarićev odvjetnik Emil Havkić je izjavio kako ne bi htio ništa mistificirati, jer je tu bila riječ o običnom novinarskom poslu te da se nema što prikrivati. "Smatram da nismo povrijedili članak 77. Pravilnika o postupku i dokazima pred sudom. Na kraju krajeva, nikome nismo nanijeli štetu. To su bile informacije od interesa za hrvatsku javnost," istaknuo je Havkić. Havkić kaže da je u javnosti postojala fama ili stajalište da Haški sud optužuje implicitno i RH, kao državu koja je stvorena na zločinu. "Prema tome, objavom nekih sedam imena na koje je Haški sud suzio taj zločinački pothvat, mi apsolutno nismo išli na štetu nego je hrvatska javnost jedino mogla steći ispravno stajalište o tome što to Haški sud smatra pod zločinačkim pothvatom i na kojoj razini ga on ograničava", rekao je Havkić.

Istaknuo je kako nepoštovanja Haškog suda nije bilo, a to dokazuju i objektivne činjenice.

Podsjetimo, osam hrvatskih novinara dobilo je pozive za saslušanje pred haškim istražiteljima jer ih se spočitava da su prekoračili granicu novinarske slobode objavljivanjem dokumenata koji su imali oznaku tajnosti u slučaju protiv generala Gotovine, Čermaka i Markača.

Među njima su bivši zamjenik glavnog urednika informativnog programa HTV-a Goran Rotim, urednik na HTV-u Đurica Drobac, novinar Josip Šarić, novinar Večernjeg lista Davor Ivanković, novinari Slobodne Dalmacije Siniša Pavić i Jasna Babić te iz Jutarnjeg lista novinarka Snježana Pavić i kolumnist Ivan Zvonimir Čičak U HND-u tvrde da novinari nisu krivi jer podaci cure iz samog Haaga te da je saslušavanje novinara besmisleno s obzirom na to da je Haag skinuo oznaku tajnosti s tog dokumenta netom nakon objavljivanja u medijima.

Vezane vijesti

HRT nelegalno poskupio naknade?

HRT nelegalno poskupio naknade?

Hrvatska radio televizija je nepravedno i protivno zakonima tržišnog natjecanja podigla cijene naknada kabelskim i satelitskim operaterima koji bi u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika