13.11.2007. / 12:49

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA NARODNA BANKA

Ukupni vanjski dug Hrvatske iznosi 30.920 milijardi eura

Ukupan inozemni dug usporila je i supstitucija domaćeg zaduživanja dijela poduzeća inozemnim zaduživanjem, čime je struktura potražnje na domaćem tržištu kredita, pri njihovom još uvijek brzom rastu sasvim izvjesno postala rizičnija

Ukupni vanjski dug Hrvatske iznosi 30.920 milijardi eura uz godišnju stopu od 10.7 posto, podaci su koje je iznio guverner HNB-a Željko Rohatinski na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskoj narodnoj banci. Uz stagnaciju zaduživanja države, ukupan je inozemni dug porastao za 1.7 miljiardi eura. Istodobno, supstitucija u kreditiranju poduzeća, graničnih obveznih pričuva (GOP) i s njime povezana dokapitalizacija banaka kao i usporavanje ostalih kredita imala je za posljedicu, kaže Rohatinski, smanjenje inozemnog duga banaka za 1.6 milijardi eura.

Zaključak izvješća koje je priopćeno iz HNB-a pokazuje da je dosadašnja kombinacija Graničnih obveznih pričuva (GOP) i obveznih blagajničkih zapisa (OBZ) usporila ukupan inozemni dug kao što je i usporila rast kredita. Rohatinski napominje da je kombinacija GOP-a i OBZ-a producirala strukture promjene koje treba respektirati. One se prije svega odnose, kaže Rohatinski, na supstituciju inozemnog zaduživanja banaka dokapitalizacijom i poticanjem domaćih izvora. Prije svega to se odnosi na podizanje pasivnih kamatnih stopa, čime je uz korištenje povećanih depozita poduzeća, zadržan snažan prirast njihovog kreditnog potencijala.

Ukupan inozemni dug usporila je i supstitucija domaćeg zaduživanja dijela poduzeća inozemnim zaduživanjem, čime je struktura potražnje na domaćem tržištu kredita, pri njihovom još uvijek brzom rastu sasvim izvjesno postala rizičnija. Rohatinski je napomenuo da veća rizičnost plasmana i rast pasivnih kamatnih stopa, uz troškove OBZ-a kod prekoračenja vrši pritisak u pravcu povećanja prosječnih aktivnih kamatnih stopa. Rastom tih stopa smanjuje se i potencijalna učinkovitost OBZ-a, što upravo, kaže Rohatinski, i pokazuje rast kredita u studenome i listopadu. Na smanjenu učinkovitost utjecat će u ovoj godini i povrat upisanih OBZ-a iz 2007. godine.

Krediti su u studenome i listopadu rasli po stopi od jedan posto mjesečno, pa je tako u prvih deset mjeseci ukupni rast 11.4 posto što je za 1/3 sporije nego u prošloj 2006. godini. Inozemni dug poduzeća u prvih je deset mjeseci iznosio 2.7 milijardi eura čime je samo nastavljena tendencija brzog rasta inozemnog zaduživanja tog sektora.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika