15.11.2007. / 17:59

Autor: Katarina Zorić

SPLIT

Podignuta optužnica protiv Cvika

USKOK ga tereti da je na području Dubrovnika i Korčule početkom 2003. ustrojio zločinačku organizaciju za preprodaju heroina, čiji su članovi i konzumirali drogu. Heroin je nabavljao iz Srbije, BiH i Crne Gore

Protiv Jakše Cvitanovića Cvika (32) i još 16 osoba USKOK je danas podigao optužnicu kojom ih tereti da su preprodavali heroin na otoku Korčuli i na tome "zaradili" najmanje sedam milijuna kuna. Osim za zlouporabu opojnih droga dio skupine je optužen i za "pranje novca", a Cvitanović i za sprječavanje dokazivanja.

USKOK ga tereti da je na području Dubrovnika i Korčule početkom 2003. ustrojio zločinačku organizaciju za preprodaju heroina, čiji su članovi i konzumirali drogu. Heroin je nabavljao iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Braća Cvitanović i njihova prijateljica dubrovačka odvjetnica Ana Birmiša optuženi su i za "pranje novca" koji su stavljali na bankovne račune, ulagali u poslovanje svojih tvrtki, kupovali automobile, plovila, motocikle te gradili nekretnine.

Jakša Cvitanović optužen je i za tri kaznena djela sprječavanja dokazivanja. Tereti ga se da je lani u listopadu u Veloj Luci s 10.000 eura podmitio Korčulanina da ga na sudu ne sumnjiči za tešku ozljedu koju mu je nanio drškom pištolja. U USKOK-u tvrde da je Cvitanović i nakon uhićenja u splitskom zatvoru pokušao utjecati na jednog svjedoka da povuče iskaz iz istrage koji ga je teretio. Zauzvrat mu je ponudio besplatnu pravnu pomoć svog odvjetnika. Optužen je i da je putem mobitela prijetio svjedokinji koja je u strahu za svoj život svjedočila u njegovu korist.

USKOK je od suda zatražio produljenje pritvora za Cvitanovića i još petoricu, te ponovno pritvaranje njegovog brata koji je pušten na slobodu.

Cvitanović je početkom srpnja prošle godine pobjegao korčulanskoj policiji, no nakon gotovo sedam mjeseci skrivanja uhićen je u Splitu. U gotovo godinu dana istrage ispitano je stotinjak svjedoka, među njima i šestero svjedoka pokajnika.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika