16.11.2007. / 18:54

Autor: Martina Čizmić

VELIKO TERENSKO ISTRAŽIVANJE

SDP ima prednost od 2,3 posto pred HDZ-om

Prema trenutnim rezultatima zastupnike bi imali SDP, HDZ, HNS, HSU, HSS-HSLS-PGS, HSP te regionalne stranke IDS i HDSSB.

Veliko terensko istraživanje na pet tisuća ispitanika koje je za Večernji list, Media servis i RTL televiziju provela agencija Media metar, pokazuje da SDP ima prednost od 2,3 posto pred HDZ-om. Iznenađenje je HNS koji se sa 6,8 posto probio na treće mjesto.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra kako je potiskivanje SDP-ovog premijerskog kandidata Jurčića u drugi plan i stavljanjem predsjednika stranke Milanovića u prvi, koristila SDP-u. "Želja velikog dijela biračkog tijela za promjenom vlasti pogodovati će SDP-u. No, svaki glas biti će presudan", ocijenio je Gjenero.

Prema rezultatima istraživanja HDZ je izgubio prednost koju je imao sredinom listopada. Dr. Ivan Šiber sa Fakulteta političkih znanosti smatra da je HDZ uspio uzeti dio biračkog tijela HSP-a, ali je zanemario neopredijeljene koji su se okrenuli SDP-u. Marijana Grbeša, stručnjakinja za politički marketing smatra kako podrška Crkve i nogometaša nije išla u prilog HDZ-u.

Ostanu li rezultati kao u istraživanju, SDP osvaja 60 zastupničkih mjesta, a HDZ 56. HDZ-u se mogu pribrojiti i glasovi iz dijaspore, gdje bi prema procjenama trebali osvojiti četiri zastupnika. To bi značilo da su dvije najjače stranke potpuno izjednačene, a na vlast će doći ona stranka koja bude imala veću potporu koalicije.

Oporbene stranke uspjele su motivirati neodlučne birače za izlazak na izbore i smjenu vlasti. Dr. Šiber ističe kako su prema anketi neodlučni birači bliži SDP-u pa je vjerojatnost da će sadašnja vlast biti smijenjena veća ukoliko više birača iziđe na izbore. Istraživanje pokazuje kako su birači svih stranaka snažno motivirani za promjenu vlasti. Osim HDZ-a i HSU. Čak trećina birača koji podupiru HSU smatra kako sadašnja vlast treba dobiti još jedan mandat.

Agencija Medija metar organizirala je istraživanje poput pravih izbora. Anketirani građani na glasačkim listićima zaokruživali su svoj izbor i ubacivali ih u improvizirane glasačke kutije.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika