18.11.2007. / 09:39

Autor: Marijana Zrinjski

16. OBLJETNICA PADA VUKOVARA

Mesić, Šeks i Kosor u Vukovaru

U Vukovaru će se danas obilježiti 16. obljetnica stradanja toga grada u srbijanskoj agresiji tijekom Domovinskog rata. Obilježavanje se održava pod geslom "U Vukovar za istinu i pravdu", a nazočni će biti predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Nakon okupljanja u dvorištu vukovarske Opće bolnice u 10 sati sudionici obilježavanja uputit će se u Koloni sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će položiti vijence i zapaliti svijeće. Misu zadušnicu u crkvi sv. Filipa i Jakova u 13,30 sati predvodit će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i biskup đakovački i srijemski, msgr. Marin Srakić.

Uzvanici će posjetiti i Memorijalni centar Ovčara, a u večernjim satima, u okviru "Svjetlosne rijeke sjećanja", niz Dunav će biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona, u spomen na ubijene, nestale i zatočene hrvatske branitelje i civile, čija je sudbina još uvijek nepoznata.

Misa za vukovarske žrtve i u Hirošimi

Sveta misa zadušnica za vukovarske žrtve danas je održana i u Memorijalnoj katedrali za mir u svijetu u japanskom gradu Hirošimi. Misu je predvodio biskup Hirošime msgr. Misue Joseph Atsumi, a hrvatski veleposlanik Drago Štambuk obratio se vjernicima na japanskom i na hrvatskom jeziku. Biskup je vjernicima predočio stradanje Vukovara i kontekst u kojemu je do njega došlo, a posebno je izdvojio masakr bolesnika iz vukovarske bolnice. Dodao je kako su Hirošima i Nagasaki obnovljeni deset godina nakon pada atomske bombe, dok Vukovar još uvijek vida svoje rane. U misnom slavlju sudjelovalo je oko pet stotina vjernika Hirošime, a istovremeno se u preostalih četrdeset crkava hirošimske biskupije molilo za žrtve Vukovara i za mir u svijetu. Lani je na dan pada Vukovara služena misa zadušnica u Nagasakiju.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika