19.11.2007. / 10:52

Autor: Martina Čizmić

MEKSIKO

Meksički patuljci žele ravnopravnu borbu s bikovima

"Ima i smiješnih situacija u našim predstavama, ali borba s bikovima je stvarna. Želimo da publika vidi kako mi nismo samo mali ljudi", rekao je menadžer grupe Gustavo Vázquez

Nedugo nakon ponoći u Meksiku počinje neobična predstava. Ignacio Zaragoza stoji u središtu arene i gleda oči u oči biku. Podiže svoj mač i kreće u tradicionalnu borbu toreadora i životinje. Okupljeni kliču "Olé!" dok Ignacio maše svojim plaštem i izbjegava napade bika.

I to sve ne bi bilo čudno da mač nije drven, bik nije zapravo tele, a Ignacio jednako visok kao i njegov protivnik. Ovaj spektakl odvija se svakog vikenda diljem Meksika. Skupina "malih" toreadora oduševljava publiku na sajmovima, festivalima i u noćnim klubovima. Za razliku od tradicionalne borbe s bikovima, u ovim borbama telad nije ozlijeđena.

Borbe patuljaka i bikova nisu nikakva novost. Pojavile su se 70-ih godina kada je španjolski promotor putovao Meksikom i predstavljao svoju skupinu malih boraca s bikovima.

Kritičari im predbacuju da takvim odnosom prema tradiciji zapravo podupiru razne stereotipe o patuljcima. No, članovi skupine kažu kako pokušavaju balansirati između poštovanja prema njihovoj vještini i ismijavanja zbog njihove visine.
"Kada trčimo, naši pokreti su prirodno smiješni", rekao je menadžer grupe Gustavo Vázquez. "Naravno, ima i smiješnih situacija u našim predstavama, ali borba s bikovima je stvarna. Želimo da publika vidi kako mi nismo samo mali ljudi."

U Meksiku postoji između 10 i 20 skupina za borbe s bikovima u sklopu kojih nastupa oko 200 malih toreadora. Svaki od njih zarađuje oko 100 dolara po predstavi. Kako bi preživjeli tijekom tjedna rade druge poslove. Neki lašte cipele, drugi prodaju u trgovinama.

"Pokušavamo dokazati da ako mala osoba može pobijediti bika, može učiniti sve. A to je najvažnije", rekao je Jorge Reyes, jedan od toreadora.

Vezane vijesti

Nismo došli po pouke iz demokracije

Nismo došli po pouke iz demokracije

Europljani nisu došli na summit G20 u Los Cabos u Meksiku da bi dobivali pouke iz demokracije, rekao je u ponedjeljak novinarima predsjednik Europske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika