Objavljeno u Nacionalu br. 627, 2007-11-19

Autor: Zrinka Pavlić

ZA PLAZMU SPREMNI

Sanader skoro ko Tito

Trofej predizborne gadljivosti odnosi HDZ s euroeuforičnim spotom u kojem panegirike Sanaderu izvikuju Angela Merkel, grčki, irski i tko zna koji još premijer, predsjednici važnih europskih organizacija i sam Ludwig van Beethoven glavom i bradom

Zrinka PavlićZrinka Pavlić OSVIJEŠTENI BIRTAŠI, SUMORNE STUDENTICE I BEETHOVENPredizborni spotovi, sve televizijske kuće, više puta svakodnevno
Predizborni televizijski spotovi političkih stranaka u zadnjih su tjedan dana iz jednostavno debilnih prerasli u elementarnu nepogodu. Najprije HNS. Tko god im je osmislio kampanju, zaslužuje da do kraja karijere ručno istovaruje stajsko gnojivo. Nakon teta koje će za Čačića glasati “zato kaj je zgodan” dobili smo lika koji toči rakijetinu u birtiji gdje zalazi puno političara, “a HNS-ovci su mu nekak najbolji”. Što bi to trebalo značiti? Da piju puno, piju dobro i uvijek ostavljaju trinkgeld? Fakat odličan razlog da ih zaokružimo na listiću. Tu je i teta koja obilazi antičke kipove u arheološkom muzeju, ničim izazvana noseći nakrivljenu crnu periku i četkicom prelazeći preko osakaćenih kamenih genitalija, gdje je, baš u tom intimnom trenutku zatječe anketarka. Tetka s perikom ponosno u mikrofon izjavljuje da će glasati za HNS “jer joj je kultura jako važna”, a gledatelj zapanjeno bleji u raskrečeno međunožje antičkog reljefa u pozadini, pitajući se kakvu bi sad pak TO poruku trebalo odaslati. Zatim je tu koalicija HSS-a i HSLS-a, čiji spot “Mirna je studentica” s dramatičnom crno-bijelom pozadinom i sumornom glazbom djeluje kao videovapaj autonomne ženske kuće jer nakon takvog uvoda s podočnjacima urešenom Mirnom čovjek očekuje da će mu netko objasniti da sirotu studenticu netko svakodnevno mlati sapunom u čarapi. A kad tamo, umjesto nasilnika - eto ti Đurđe kako Mirni obećava posao umjesto moždanog odljeva u inozemstvo. Nema šta, poletan i entuzijastičan spot.

Ipak, trofej predizborne gadljivosti odnosi HDZ s euroeuforičnim spotom u kojem panegirike Sanaderu izvikuju Angela Merkel, grčki, irski i tko zna koji još premijer, predsjednici važnih europskih organizacija i sam Ludwig van Beethoven glavom i bradom, čija “Oda radosti” piči u pozadini. Sanader pritom skakuće od zastave do zastave, rukuje se po raskošnim dvoranama i sve u svemu, fura se na međunarodnopolitičkog plejboja skoro ko Tito. Ono što je doista degutantno u takvoj propagandi jest to da je Sanader sve te “prijatelje” u inozemstvu stekao kao PREMIJER REPUBLIKE HRVATSKE, a ne kao predsjednik HDZ-a. Drugo, javnosti se podastiru izjave stranih državnika kao ultravažna odrednica njegove vrijednosti, iako domaća javnost zapravo nema blage veze kakvi su ti ljudi koji mu pjevaju budnice i davorije. Evo, na primjer, znamo li kakva su politička gledišta grčkog premijera? Jesmo li sigurni da lik ne zagovara smrtnu kaznu vješanjem za svakoga tko ne prijavi turiste u apartmanu? Nemamo pojma! Nemamo pojma ni za koga tko se pojavljuje u tom spotu. No svejedno nam se sve te face prikazuju kao relevantna referenca za ono što ćemo izabrati u svojoj zemlji na sljedeće četiri godine. Super. Fali još samo Sophia Loren, kuckanje čašama šampanjca i jahta usred Mediterana.
Ocjena: besprizorni užas (-1)




SVJETLO NA KRAJU TUNELAPola ure kulture, HTV1, četvrtak, 22.20
Jedina zamjerka koju inače imam na emisiju “Pola ure kulture” ta je da svaki put nakon što je odgledam padnem u depresiju radnog naslova “avaj majko, zgaziše nam sve što valja”! U tom sam smislu ovotjedni prilog o prijateljstvu Avenue Malla i Muzeja suvremene umjetnosti doživjela kao ugodno iznenađenje i optimistički tračak svjetlosti na kraju predugačkog tamnog tunela hrvatskog kulturnog kaosa. Mali prigovor upućujem samo autorici priloga o aukcijskoj kući “Sotheby’s”, koja je cijelo vrijeme govorila “Sothebysov, Sothebysove, Sothebysova…”. Ne bi li trebalo biti “Sothebyjev” itd.?
Ocjena: vrlo dobar (4)

TKO STE VI I ŠTO STE UČINILI S RTL-om KAKAV POZNAJEMO I NE VOLIMO?Blok o izborima, Vijesti RTL-a, RTL, svaki dan, 18.30
Ne mogu vjerovati da ću to napisati, ali čini se da RTL među svim hrvatskim televizijama najbolje obrađuje predizbornu kampanju. Ne znam kako je takvo što uspjelo televiziji čiji se sadržaji inače sastoje od intelektualnih uradaka poput “Kunolovca” i “Exploziva” te čija se programska shema temelji na reprizi tristo godina starih serija, ali uspjelo im je. Lijepo u svakim vijestima odrade blok s izvještajima o svim predizbornim događanjima, pokupe izjave o svim najvažnijim problemima i točkama prijepora, imaju kvalitetnog političkog analitičara koji komentira ono što su prikazali, ali i ankete koje provode, izdvajaju bisere političara i primjedbe “iz naroda” - drugim riječima, jednostavno uspijevaju pokriti sve ono što je toga dana najvažnije i što bi birače moglo interesirati, a da pritom puno ne gnjave gledatelje. Ni traga Hrginim modnim analizama, ni slovca nalik HTV-ovom bezličnom štancanju kandidata. Jednom riječju - nevjerojatno.
Ocjena: vrlo dobar (4)

KAKO UBITI VICRed Carpet, NovaTV, nedjelja, 23.45
Vidim, i do redkarpetovaca je došla popularna e-mail forvarduša sa smiješnim omotima albuma iz bivše Jugoslavije pa su si dečki i cure odlučili taj materijal iskoristiti ne bi li zabavili gledatelje koji nemaju pristup internetu. U tome ne bi bilo ničeg lošeg da kretenskim komentarima nisu ubili svaku trunku duhovitosti koju ti omoti imaju čak i ako ih se samo prikaže bez ikakve primjedbe i popratne glazbe. Lentu šampiona besmislenog laprdanja u tom je kontekstu definitivno ponio Mario Kovač, koji je naslov albuma “I žena pije kad se rastaje” prozvao najvećim doprinosom ženskoj ravnopravnosti na ovim prostorima, koji bi trebale preuzeti organizacije poput B.a.b.e. Bravo, Mario, gluposti pun!
Ocjena: ajme majko (0)

Vezane vijesti

"Tito i drugovi"

"Tito i drugovi"

Knjiga "Tito i drugovi" slovenskog povjesničara Jože Pirjevca predstavljena je u četvrtak u Zagrebu, a autor predgovora ocijenio je kako 30 godina od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika