Objavljeno u Nacionalu br. 627, 2007-11-19

Autor: Željko Rogošić

NAUTIČKI TOP PROJEKT U ŠIBENIKU

Prva hrvatska marina za megajahte

PODUZETNIK GORAN PRGIN i američka tvrtka Island Global Yachting u Šibeniku će sagraditi turistički kompleks vrijedan 80 milijuna eura

Dva hotela na prednjem dijelu poluotoka, dvadesetak luksuznih vila za iznajmljivanje, dvije marine s jedne strane i pristanište za manje cruisere s druge strane poluotokaDva hotela na prednjem dijelu poluotoka, dvadesetak luksuznih vila za iznajmljivanje, dvije marine s jedne strane i pristanište za manje cruisere s druge strane poluotokaNautički centar Prgin iz Šibenika i američka tvrtka Island Global Yachting javno su predstavili svoje partnerstvo i odluku da stvaranjem zajedničke tvrtke na šibenskom poluotoku Mandalini izgrade hotelsko-turistički kompleks s prvom specijaliziranom marinom za megajahte u Hrvatskoj i pristaništem za manje cruisere. U realizaciju dvaju projekata, Hotel Šibenik i Mandalina Megayacht Marina, izgradnju dvaju hotela, dvadesetak ekskluzivnih vila, vrhunski opremljene marine za megajahte, prvoklasnog yacht cluba, sportskih, rekreacijskih, trgovačkih, ugostiteljskih i nautičkih sadržaja, dva poslovna čovjeka, Goran Prgin iz Šibenika i Andrew Farkas iz New Yorka, odlučili su uložiti više od 80 milijuna eura.

Goran Prgin, od prije tri godine vlasnik Remontnog brodogradilišta Šibenik, najvećeg remontnog brodogradilišta i nautičke baze na Mediteranu, sa svojim se partnerima prije dvanaest godina počeo baviti nautičkim turizmom i osnovao Nautički centar Primošten (danas Nautički centar Prgin) kao charter tvrtku. Island Global Yachting (IGY) jedan je od najvećih svjetskih vlasnika i upravitelja luksuznih marina i marina za megajahte od Kariba do Arapskog zaljeva. IGY je 2005. osnovala tvrtka Island Capital Group, u vlasništvu Andrewa Farkasa, tvrtka za trgovačko bankarstvo, specijalizirana za nekretnine, sa sjedištem u Fort Lauderdaleu na Floridi.

“Ovo partnerstvo će pozitivno utjecati na gospodarski razvoj Šibenika. Otkako smo preuzeli Remontno brodogradilište tražili smo kvalitetnog partnera koji će nam pomoći u razvoju i širenju naših usluga, kako bismo šibenski turizam i nautički turizam doveli na razinu kakvu i zaslužuje”, naglasio je Goran Prgin. “Šibenik se mora početi pretvarati iz industrijskoga grada, kakav poznajemo, u turističko i nautičko središte. Takve podudarne razvojne vizije Šibenika imali su i gradski čelnici i Nautički centar Prgin. Još ovog ljeta s Gradom Šibenikom smo potpisali ugovor o javno-privatnom partnerstvu u gradnji hotela, vila i sportskih sadržaja na Mandalini. Dobili smo koncesiju na pedeset godina i objavili da će s Nautičkim centrom Prgin u tom projektu biti i strani partner. Kako ne bi bilo mistifikacija, odlučili smo tvrtku IGY predstaviti hrvatskoj javnosti”, istaknuo je Goran Prgin. U Šibenik su došli izvršni direktor IGY-ja Frank Garrison i direktor razvoja planiranja Steven English. “Međunarodni status Hrvatske kao vrhunske turističke destinacije je u porastu, a nautički turizam je bitan segment. Ovim partnerstvom Nautički centar Prgin i Hrvatska bit će uvezani u IGY-jevu mrežu marina, koje uključuju i najbolje svjetske hotelsko-turističke objekte, i biti baza za našu prisutnost i na istočnom dijelu Mediterana”, rekao je Garrison.


HOTELI UMJESTO VOJARNE Dva hotela luksuzne kategorije izgradit će se na mjestu današnjeg vojnog objektaHOTELI UMJESTO VOJARNE Dva hotela luksuzne kategorije izgradit će se na mjestu današnjeg vojnog objektaNautički centar Prgin je već dulje vrijeme pregovarao s Island Capital Groupom, osnivačem IGY-ja. “Island Capital Group se u Americi bavi velikim investicijama, a Andrewa Farkasa, kao iskusnog moreplovca, zainteresirala je Hrvatska. Upoznali smo se prošle godine u Monaku. Posjetio nas je, svidio mu se Šibenik i naša ideja o izgradnji megamarine s hotelskim kompleksom. Upravo na tom planu Andrew Farkas i IGY su u posljednje dvije godine postigli uspjeh u svijetu, izgradnjom modernih marina za megajahte. Osim nekoliko izgrađenih, upravo sada u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, IGY gradi marinu s 40.000 vezova. Na Karibima, u St. Thomasu na Djevičanskim otocima, IGY je nedavno završio najmoderniju marinu za megajahte na svijetu, gdje se brodovi tankiraju samo na vezu. Mnogi nautički časopisi proglasili su upravo tu marinu najboljom na svijetu za megajahte”, istaknuo je Goran Prgin. Tako su oba partnera zainteresirana za projekt “Hotel Šibenik” i izgradnju marine ugovorom definirali međusobne odnose i zajedničku tvrtku predstavili Šibeniku.

“Dogovorili smo se da u izgradnju hotela sa svim pratećim sadržajima IGY ulaže 75 posto, a Nautički centar Prgin 25 posto. Vrlo razložno, jer IGY u svojoj grupaciji ima i brojne hotele, među ostalim poznati hotel Mandarin u središtu New Yorka. U marini za megajahte koju ćemo graditi Andrew Farkas i IGY sudjelovat će s 25 posto, a Nautički centar Prgin sa 75 posto. Usto, IGY je zainteresiran i za Remontno brodogradilište, jer su vlasnici i nekih brodogradilišta. Mandalina i Šibenik je prva mediteranska destinacija na koju IGY dolazi. Planiraju graditi nekoliko marina u Grčkoj i Turskoj, pa i tu vidimo zajednički interes. Ali baza mediteranskog posla s marinama bit će u Hrvatskoj. U idućoj godini u maritimni program IGY će investirati milijardu dolara”, iscrpno je obrazložio Goran Prgin. IGY danas u svijetu, od Djevičanskih otoka, preko Meksika i Omana, do UAR-a i SAD-a, raspolaže s 500 vezova, a planira ih izgraditi još 36.000.

PARTNERI Goran Prgin i Andrew Farkas (drugi i treći slijeva) u obilasku Prginova remontnog brodogradilišta u Šibeniku, gdje će se servisirati velike jahtePARTNERI Goran Prgin i Andrew Farkas (drugi i treći slijeva) u obilasku Prginova remontnog brodogradilišta u Šibeniku, gdje će se servisirati velike jahteAndrew Farkas, osim što je izvršni direktor Island Capital Groupa i direktor i predsjednik IGY-ja, izvršni je direktor tvrtke General Partner. Prije osnivanja ICG-a Farkas je bio osnivač, predsjednik uprave i izvršni direktor tvrtke Insignia, tvrtke za usluge uz nekretnine, koja je bila najveći vlasnik i upravitelj stambenim jedinicama i poslovnim prostorima u SAD-u, s 350.000 stambenih jedinica i 20 milijuna četvornih metara poslovnih prostora. Tvrtka se 2003. godine spojila s tvrtkom CB Richard Ellis.

“Oni su doista poznati i jaki partneri”, istaknuo je Goran Prgin. “Ozbiljno krećemo u ovaj posao s Gradom Šibenikom, jer predstoji izrada triju detaljnih urbanističkih planova. Hotel će imati 130 soba s pogledom prema gradu. U njegovu susjedstvu sagradit ćemo dvadesetak elitnih vila s bazenima, koje će ići u dugogodišnji najam, a ne prodaju. Usto, sagradit ćemo i mali hotel s poslovnim prostorima. Uz luksuznu marinu za megajahte, odvojeno ćemo sagraditi i marinu za manje brodove s 400 vezova. Na poluotoku će nastati shopping zona, s dućanima i restoranima, wellness centrom, više vanjskih i unutrašnjih bazena, garažama u podzemlju i sportskim terenima. Investicija s uređenjem poluotoka i marinom za megajahte s jedne strane i pristaništem za manje cruisere iznosit će više od 80 milijuna eura”, rekao je Goran Prgin i naglasio da će to biti prvi takav projekt u Hrvatskoj. “To je projekt kojim se mijenja vizura Šibenika.”

ANDREW FARKAS upoznao je Gorana Prgina prošle godine u MonakuANDREW FARKAS upoznao je Gorana Prgina prošle godine u MonakuU neposrednoj blizini je remontno brodogradilište. “U njemu će se obavljati servis megajahti, svih plovila dužih od 30 metara. Prosjek dužine jahti na koje računamo u novoj marini je između 40 i 60 metara. Imat ćemo vezove i za jahte od 80 do 100 metara. Na Mediteranu je malo destinacija za takve jahte i već su sve pune. Prednost je blizina brodogradilišta u kojem će se brod pripremati za sljedeću sezonu. Nekada sam mislio da ću izgraditi samo jednu marinu, i to za 70-ak brodova moje charter flote. Ali poslovni planovi se razvijaju i mijenjaju, i drago mi je što je Grad Šibenik prepoznao ovaj projekt, koji postaje razvojna točka nautičkog turizma. Pri tome mi je mnogo pomogla šibenska Jadranska banka”, istaknuo je Prgin.

“Plan je bio da ćemo 2010. imati zaposleno 300 ljudi. Danas već imamo 380 zaposlenih. Tvrtka Nautički centar Prgin danas djeluje u tri tvrtke: NCP remontno brodogradilište, NCP marina Mandalina i NCP charter”, rekao je Prgin. “Počeo sam 1995. s Nautičkim centrom Prgin i bavio se charterom, zajedno s partnerima Škorićem i Pancirovom. Danas je to Nautički centar Prgin i u floti imamo oko 70 plovila. Nisu svi brodovi moji, ali najveći dio flote su motorni brodovi, po kojima je NCP postao poznat. NCP remontno brodogradilište reparira flotu Jadrolinije i Hrvatske ratne mornarice. Trenutačno servisiramo i održavamo četiri vojna broda. Radimo i za druge brodare. To je dosadašnja djelatnost brodogradilišta. Uz to, već sada više od pola prihoda stječemo popravkom megajahti. Gradimo ih pet, od toga jednu zahtjevnu izmjenu gotovo cijele jahte jednoga grčkog brodovlasnika. Mnogo smo brži i kvalitetniji od talijanskih brodogradilišta, jer imamo na jednome mjestu veliki broj sposobnih, specijaliziranih radionica i 48 kranskih dizalica.

U brodogradilištu održavamo i svoju charter flotu. Stoga je jasno zašto je Nautički centar Prgin počeo graditi marinu za megajahte i hotelsko-turistički kompleks. Tako sam zaokružio djelatnost - od chartera do remontnog brodogradilišta i marine s hotelima. Sve te djelatnosti međusobno će se nadopunjavati. Na Mandalini će se moći iznajmiti, kupiti, prodati ili popraviti brod, a vlasnik, njegovi gosti i posada mogu odsjesti u hotelu, mogu otići na izlete, kupiti ili unajmiti nautičku opremu za brodove i male čamce. Bit će to moderni centar na Mediteranu u kojem će se moći odmoriti i zabaviti”, zaključio je Goran Prgin.

Milijarder u Šibeniku

MARINA U DUBAIJU tvrtke IGY, kada bude sagrađena, imat će 40.000 vezovaMARINA U DUBAIJU tvrtke IGY, kada bude sagrađena, imat će 40.000 vezovaIsland Global Yachting (IGY), američka tvrtka specijalizirana za realizaciju velikih turističkih projekata, u vlasništvu je investitora specijaliziranog za nekretnine Andrewa Farkasa, kojeg je Goran Prgin upoznao prošle godine u Monaku. Tvrtka upravlja nizom velikih nautičkih marina i turističkih resorta od Kariba do Arapskog zaljeva. Posljednju marinu IGY je sagradio nedavno na Djevičanskim otocima, u St. Thomasu. Ta tvrtka trenutačno gradi marinu s 40.000 vezova u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vezane vijesti

Matija Dedić će uskoro drugi put postati otac

Matija Dedić će uskoro drugi put postati otac

Glazbenik Matija Dedić će uskoro po drugi put postati otac. Naime, njegova supruga Marina Dedić je u blaženom stanju."Bit će, širimo kvadrate pa tako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika