20.11.2007. / 13:01

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Više od 70 posto Hrvata ne zna svoja potrošačka prava

Gotovo 60 posto ispitanika želi biti dobro informirano o svemu vezanom uz zaštitu potrošača . To pokazuje kako u javnosti očito nije dovoljno obrađena tema zaštite potrošača niti su sami potrošači dovoljno informirani o svojim pravima

Gfk je objavio rezultate svog istraživanja o tome koliko Hrvati poznaju svoja prava kao potrošači.

Na reprezentativnom uzorku od 1000 građana ispitivali su znaju li građani da postoji Zakon o zaštiti potrošača, koliko su informirani o svojim pravima te jesu li koje od tih prava i iskoristili u posljednjih godinu dana. Rezultati su zabrinjavajući.

Svega četvrtina građana Hrvatske upoznata je s postojanjem konkretnog zakona kojim se štite njihova prava. No, čak 15 posto ispitanika uvjereno je kako u Hrvatskoj Zakon o zaštiti potrošača uopće ne postoji. Najsvjesniji o postojanju ovog zakona su građani na području Istre, Primorja i Gorskog Kotara, njih 40 posto.

Gotovo 60 posto ispitanika želi biti dobro informirano o svemu vezanom uz zaštitu potrošača . To pokazuje kako u javnosti očito nije dovoljno obrađena tema zaštite potrošača niti su sami potrošači dovoljno informirani o svojim pravima.

Više od 90 posto ispitanika reklo je kako u posljednjih godinu dana nisu imali neki stvarni problem prilikom kupovine. Najviše onih koji su imali problem dolazi iz Zagreba i starosti su između 25 i 34 godine. Oni su u 70 posto slučajeva iskoristili svoje pravo reklamiranja proizvoda ili usluge, četvrtina ih nije učinila ništa, dok je četiri posto zaštitu potražilo kod Udruge potrošača.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika