21.11.2007. / 08:00

Autor: Dinko Boić, Marko Biočina

PREDIZBORNO ISTRAŽIVANJE

U Zagrebu premoćna pobjeda SDP-a

Lako je zaključiti da aktualni izborni sustav, s obzirom da u Zagrebu živi gotovo četvrtina ukupnog hrvatskog izbornog tijela, na ovim izborima pogoduje HDZ-u

Kada Zagreb ne bi bio podijeljen na četiri izborne jedinice premoćnu pobjedu na izborima bi odnio SDP s 29,08 posto osvojenih glasova. Vladajući HDZ podržava tek 18,30 posto podrške biračkog tijela, a ostale stranke ne bi prešle izborni prag. Rezultat je to predizbornog istraživanja koje je među stanovnicima glavnog grada Hrvatske proveo Zagreb News. Telefonsko istraživanje je provedeno na uzorku od 701 ispitanika, a osim izbornih preferencija ispitane su i neke druge pojedinosti, primjerice je li Zagrepčanima kod izbornih kandidata važnije poštenje ili sposobnost.

Rezultate stranaka ipak treba uzeti s određenom rezervom s obzirom da čak 23,69 posto anketiranih Zagrepčana još ne zna kome će dati svoj glas, a 14,54 posto se nije željelo izjasniti. Ono što ohrabruje je činjenica da čak 87,3 posto anketiranih misli izići na izbore i glasovati. Usporedbe radi, na prošlim izborima za parlament, održanim 2003., odaziv na izbore je bio 59,94 posto.

Iz ovih se rezultata može iščitati nekoliko važnih trendova. Prvi je golema premoć SDP-a u Zagrebu. To se može objasniti i slabom gradskom organizacijom HDZ-a u Zagrebu, nasuprot još uvijek vrlo popularnog SDP-ovog gradonačelnika Milana Bandića. Ipak, takav rezultat će u sklopu sadašnjeg izbornog sustava biti raspršen u četiri izborne jedinice. Zato je lako zaključiti da taj izborni sustav, s obzirom da u Zagrebu živi gotovo četvrtina ukupnog hrvatskog izbornog tijela, trenutno pogoduje HDZ-u.

Drugi važan trend je onaj koji pokazuje iznimno loš rejting svih ostalih stranaka. Niti jedna od njih nije prešla izborni prag. Ako uzmemo u obzir veliki broj neodlučnih birača, za pretpostaviti je da bi izborni prag prešli HSU, koji je u anketi dobio potporu od 4,58 posto, te HNS, koji je dobio podršku 3,27 posto ispitanika. Ipak, kandidati koalicije HSS-HSLS te HSP-a i DC-a u jedinstvenom Zagrebu ne bi uspjeli ući u Sabor. Takav se efekt može protumačiti kao svojevrsnu želju građana za okrupnjavanjem i polarizacijom na hrvatskoj političkoj sceni. Također, ovo istraživanje potvrđuje rezultate nekih ranijih istraživanja koji pokazuju da je HSU postala treća najjača politička stranka u Hrvatskoj.

Od ostalih rezultata istraživanja valja istaknuti kako čak 56,92 posto anketiranih poštenje smatra najvažnijom karakteristikom, a tek ih 37,66 smatra da je sposobnost ipak važnija od poštenja. Više ispitanika odlučilo se za poštenje jer, smatraju neki analitičari, ljudima je dosta korupcije u društvu. Stoga im je važnije da njihovi zastupnici ponajprije budu pošteni, a sposobnost, iako bitna, dolazi na drugo mjesto.

Nadalje, više od polovine Zagrepčana, njih 54,21 posto, donosi odluku o izboru stranke na temelju programa, a 38,37 posto važnijim od programa pri izboru stranke smatra ljude.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika