21.11.2007. / 11:33

Autor: Martina Čizmić

ISTRAŽIVANJE

Matične stanice iz ljudske kože

Matične stanice mogu se razviti u bilo koji od 220 tipova stanica u tijelu

Nakon što su znanstvenici dobili matične stanice iz stanica testisa, uspjeli su uzgojiti matične stanice i iz stanica ljudske kože. To otkriće bi moglo pomoći u borbi protiv većine bolesti i izbjeći etička pitanja oko korištenja stanica embrija. Također bi se te stanice mogle koristiti za testiranje novih lijekova i proučavanje kako bolesti funkcioniraju.

Ovako dobivene matične stanice smanjuju rizik odbacivanja transplantiranog organa ili tkiva jer u sebi sadrže pacijentov DNA. Očekuje se kako će ova nova metoda ubrzati pronalazak lijeka za rak, Alzheimer i Parkinson, dijabetes, artritis, ozlijede leđne moždine, moždane udare, opekotine te bolesti srca.

"Otkriće je izuzetno važno. Ne samo da omogućava daljnje istraživanje, nego pruža i nove načine liječenja različitih bolesti pomoću matičnih stanica", rekao je Deepak Srivastava, direktor Gladstone Instituta za kardiovaskularne bolesti.

Do sada su istraživanja matičnih stanica izazivala etičke rasprave i samo je nekoliko laboratorija u SAD-u imalo osposobljeno osoblje i opremu za istraživanja. Novom metodom matične stanice se mogu dobiti i u standardnim laboratorijima veoma jednostavnim postupkom.

Dvije grupe istraživača uspjele su simultano pretvoriti stanice kože koristeći retrovirus kako bi ubacili četiri različita gena u stanice. Japanska grupa uspjela je proizvesti jednu liniju matičnih stanica na svakih 5000 stanica.

"To se može činiti kao loš rezultat. Ali to znači da u jednom eksperimentu, u samo jednoj posudici od 10 centimetara, dobijete nekoliko linija stanica", rekao je Shinya Yamanaka sa Sveučilišta u Kyotu.

Američka grupa dobila je isti rezultat, ali oni nisu koristili retrovirus. Obje tehnike nose rizik mutacije jer stanice zadržavaju kopije virusa koji se unose u stanice sa genima. Sljedeći korak je pronaći gen koji uzrokuje pretvaranje stanica kože u matične stanice i time izbjeći korištenje retrovirusa.

"Još smo daleko od otkrivanja lijeka ili terapija na temelju matičnih stanica. Još uvijek ne znamo koji će postupci biti uspješni. No, ako uspijemo izbjeći neka sigurnosna pitanja, moći ćemo koristiti ljudske matične stanice u terapijama nakon transplantacije organa", upozorio je Yamanaka.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika